Analysis of sustainable tourism status and attitudes of local people: The case of Marine Bay Conservation Area (MBCA)
Sürdürülebilir turizm durumunun ve yerel halkın tutumlarının analizi: Deniz Koyu Koruma Alanı (DKKA) örneği
  1. Tez No: 952307
  2. Yazar: ISSA MUSSA ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT TOKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, deni koruma, turizm yanlısı davranış, paydaş tutumları, Menai Koyu, PLS-SEM, SWOT analizi, sustainable tourism, marine conservation, pro-tourism behavior, stakeholder attitudes, Menai Bay, PLS-SEM, SWOT analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma Zanzibar'ın Deniz Körfezi Koruma Alanı'ndaki (MBCA) sürdürülebilir turizm durumunu ve yerel halkın buna yönelik tutumlarını araştırmaktadır. Bu çalışm, artan turizm faaliyetlerine ve ilişkili çevresel ve sosyal baskılara yanıt olarak, bu çalışma yerel halkın turizm yanlısı gelişmeyi nasıl algıladığını ve buna nasıl dâhil olduğunu ve sürdürülebilir turizm uygulamalarının ne ölçüde uygulandığını araştırmaktadır. Birincil amaç, yerel halkın t urizm yanlısı davranışının belirleyicilerini ortaya koymak ve MBCA'daki turizmin sürdürülebilirliğini değerlendirmektir. Karma yöntemli bir yaklaşım kullanılan bu araştırmada, 769 katılımcıdan elde edilen nicel veriler; SWOT analizi yoluyla 35 paydaş görüşmesinden elde edilen nitel veriler bir arada analiz edilmiştir. Nicel yapıları doğrulamak ve nedensel ilişkileri keşfetmek için kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi (PLS-SEM) uygulanmıştır. Sonuçlar, sosyal maliyetler ve altyapı yetersizlikleri konusunda devam eden endişelere rağmen, yerel halkın ekonomik kalkınmaya ve çevre korumaya yönelik belirgin bir desteği olduğunu ortaya koymaktadır. Turizm yanlısı davranışın önemli yordayıcıları arasında algılanan ekonomik avantajlar, çevresel sürdürülebilirlik ve toplum odaklı bir ekonomi yer almaktadır. Çalışma ayrıca kurumsal desteği ve biyolojik çeşitliliği güçlü yönler olarak vurgularken, yetersiz altyapı ve karar alma süreçlerinde sınırlı yerel temsil gibi hususların zayıf yönler olduğunu ortaya koymuştur. Ek olarak, eko turizmde yerel girişimciliğin teşvik edilmesi ve çevre korumaya yönelik eğitimin güçlendirilmesi önerilmiştir. Bu bulgular, koruma ve kalkınma hedeflerini uyumlu hale getirmek için bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the attitudes of local people in Zanzibar's Marine Bay Conservation Area (MBCA). In response to the increasing number of tourism activities and associated environmental and social pressures, this study examines how local people perceive and engage with pro-tourism development as well as the extent to which sustainable tourism practices are being implemented. The primary objective is to identify the determinants of local people's pro-tourism behavior and assess the sustainability of tourism in the MBCA. Employing a mixed-method approach, this research integrates quantitative data from 769, and structured surveys with qualitative insights from 35 stakeholder interviews analyzed through SWOT analysis. Partial least squares structural equation modelling (PLS-SEM) was applied to validate the quantitative constructs and explore causal relationships. The results reveal a pronounced inclination of local people towards economic development and environmental conservation, despite ongoing concerns regarding social costs and infrastructure inadequacies. Significant predictors of pro-tourism behavior include perceived economic advantages, environmental sustainability, and a community-focused economy. The study also highlights institutional support and biodiversity as strengths, while identifying weaknesses such as insufficient infrastructure and limited local representation in decision-making processes. Additionally, it advocates the promotion of local entrepreneurship in ecotourism and enhancement of conservation education. These findings establish a foundation for aligning conservation and development goals, thereby fostering resilient, inclusive and sustainable marine tourism.