Emigration dynamics in the context of the Syrian crisis: Exploring economic inequality, class power, and the impact of capitalism on the Syrian uprising
Suriyeli krizi bağlamında göç dinamikleri: Ekonomik eşitsizlik, sınıf gücü ve kapitalizmin Suriyeli ayaklanması üzerindeki etkisi
- Tez No: 952341
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Suriye krizi, göç, ekonomik eşitsizlik, kapitalizm, sınıf gücü, Syrian crisis, migration, economic inequality, capitalism, class power
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Suriyeli Krizi Bağlamında Göç Dinamikleri: Ekonomik Eşitsizlik, Sınıf Gücü ve Kapitalizmin Suriyeli Ayaklanması Üzerindeki Etkisi Bu çalışma, kriz sırasında Suriye göçünün dinamiklerini inceleyerek, ayaklanmayı ve sonrasındaki göçü şekillendirmede ekonomik eşitsizlik, sınıf gücü ve kapitalizmin rolüne odaklanmaktadır. Çalışma, bu faktörler arasındaki karmaşık ilişkileri ve Suriye Ayaklanması üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı ve sosyo-ekonomik ve politik yapıların bu dönemde göç eğilimlerini nasıl şekillendirdiğine dair kapsamlı bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Metodoloji, değişkenler arasındaki ilişkileri manipüle etmeden incelemek için ilişkisel bir anket modeli kullanan nicel bir araştırma tasarımı kullanmıştır. Verileri toplamak ve analiz etmek için yapılandırılmış anketler, gelir anketleri ve faktör analizi gibi araçlar kullanılmış ve lojistik regresyon ve korelasyon testleri de dahil olmak üzere gelişmiş analizler için istatistiksel yazılım (SPSS) kullanılmıştır. Bulgular, ekonomik eşitsizliğin ve sınıf gücünün göç kararlarını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymuştur. Orta sınıf, göçmenlerin en büyük grubu olmasına rağmen ciddi ekonomik istikrarsızlıkla karşı karşıya kalırken, daha zengin bireyler bağımsız olarak göç etmek için daha fazla kaynağa sahipti. Kapitalizm bu eşitsizlikleri daha da kötüleştirdi. Çalışma, ekonomik eşitsizliğin, sınıf hiyerarşilerinin ve kapitalist yapıların Suriye Krizi sırasında göç dinamiklerini toplu olarak şekillendirdiği sonucuna varıyor. Araştırma, sistemik eşitsizlikleri ele alan ve adil göç fırsatlarını savunan politikalara olan ihtiyacın altını çiziyor. Ayrıca krize verilen küresel yanıtların sınırlılıklarını vurgulayarak, zorla yerinden edilmeye ve zorla göçe yönelik daha insani odaklı yaklaşımlar çağrısında bulunuyor ve yerinden edilme krizlerine bütünsel çözümler öneriyor.
Özet (Çeviri)
Emigration Dynamics in the Context of the Syrian Crisis: Exploring Economic Inequality, Class Power, and the Impact of Capitalism on the Syrian Uprising This study investigates the dynamics of Syrian emigration during the crisis, focusing on the role of economic inequality, class power, and capitalism in shaping the uprising and subsequent migration. The study aims to unravel the complex relationships between these factors and their impact on the Syrian Uprising, providing a comprehensive analysis of how socio-economic and political structures shaped migration trends during this period. The methodology employed a quantitative research design, utilizing a relational survey model to examine the relationships between variables without manipulating them. Tools such as structured questionnaires, income surveys, and factor analysis were used to gather and analyze data, with statistical software (SPSS) employed for advanced analyses, including logistic regression and correlation tests. The findings revealed that economic inequality and class power significantly influenced migration decisions. The middle class, despite being the largest group of migrants, faced severe economic instability, while wealthier individuals had more resources to migrate independently. Capitalism exacerbated these inequalities, The study concludes that economic inequality, class hierarchies, and capitalist structures collectively shaped migration dynamics during the Syrian Crisis. The research underscores the need for policies addressing systemic inequalities and advocating for equitable migration opportunities. It also highlights the limitations of global responses to the crisis, calling for more humanitarian-driven approaches to forced displacement., and forced migration, urging holistic solutions to displacement crises.