Sağlık çalışanlarının sağlıkta şiddet üzerine değerlendirmeleri: Bir üniversite hastanesi örneği
Health workers' assessments on violence in health: A university hospital example
  1. Tez No: 952391
  2. Yazar: HATİCE ÜZÜMCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlık Çalışanı, Sağlıkta Şiddet, Violence, Healthcare Workers, Workplace Violence in Healthcare
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının şiddete maruziyetlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel türde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan 1968 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemine; en az bir yıldır hastanede çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 469 sağlık çalışanı dâhil edilmiştir. Araştırmada veri taplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Formu kullanılmıştır. Araştırma verileri IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) yanı sıra t testi kullanılmıştır. Mevcut araştırmada sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu kadın (%74,8) ve genellikle bekâr (%52,5), %51,6 ile 20-30 yaş aralığında ve %59,9'u lisans mezunu olduğu görülmektedir. Çalışma yaşamı boyunca sağlık çalışanlarının %62,0'sının şiddete maruz kaldığı, en çok etkilenen grubun hemşire ve ebeler (%69,8) olduğu ve en yaygın şiddet türünün sözel şiddet (%50,5) olduğu belirlenmiştir. Şiddetin en sık hastalar (%41,8) ve hasta yakınları (%34,5) tarafından uygulandığı görülmüştür. Son bir yılda sağlık çalışanlarının %43,5'i şiddete maruz kalırken, olayların çoğunlukla hastane içinde (%81,9) ve 08.00-16.00 saatleri arasında (%72,0) meydana geldiği saptanmıştır. Şiddete uğrayanların %49,0'u hiçbir şey yapmazken, %49,0'u da şikâyette bulunmamıştır. Sağlık çalışanlarının %56,5'i toplumun düşük eğitim seviyesini, %48,4'ü medyada çıkan olumsuz haberleri, %49,7'si güvenlik önlemlerinin yetersizliğini, %62,3'ü ise aşırı iş yükünü şiddeti artıran faktörler olarak değerlendirmiştir. Sağlık çalışanlarının %77'si şiddeti önleyici yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu belirtirken, %84,0'ı hukuki destek, %83,9'u güvenlik önlemlerinin artırılması, %80,8'i ise kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, etkili iletişim ve stresle başa çıkma eğitimlerinin verilmesi (%82,4), caydırıcı yasal önlemler alınması (%82,8), doğru medya haberciliği (%83,3) ve iş yüküne uygun personel çalıştırılması (%83,3) konularında geniş bir fikir birliği bulunmaktadır. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarını korumaya yönelik politikaların ve müdahale mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Şiddeti önlemek ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için eğitim programları, yasal düzenlemeler ve güvenlik önlemlerinin artırılması önem arz etmektedir. Ayrıca, sağlık çalışanlarını şiddete karşı bilinçlendirmek, destek mekanizmalarını güçlendirmek ve şiddet vakalarının raporlanmasını teşvik etmek, çalışma ortamında güvenliği artırmak açısından kritik bir gerekliliktir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the exposure of healthcare workers to violence at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Research and Practice Hospital. The research was designed as a cross-sectional study. The population consisted of 1,968 healthcare workers employed at the hospital. The sample included 469 healthcare workers who had been working at the hospital for at least one year and agreed to participate in the study.Data were collected using the Personal Information Form and the Violence Against Healthcare Workers Form. Data analysis was performed using IBM SPSS V23. Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) and the t-test were employed in the analysis. In the current study, the majority of participants were women (74.8%), predominantly single (52.5%), aged between 20–30 years (51.6%), and held a bachelor's degree (59.9%). It was found that 62.0% of the healthcare workers had experienced violence during their professional life. Nurses and midwives were the most affected group (69.8%), and verbal violence (50.5%) was identified as the most common form.Patients (41.8%) and patients' relatives (34.5%) were reported as the main perpetrators of violence. In the past year, 43.5% of the participants had been exposed to violence, with most incidents occurring within the hospital (81.9%) and during the 08:00–16:00 working hours (72.0%). Among those exposed to violence, 49.0% took no action, and 49.0% did not file any complaint.Furthermore, 56.5% of the participants considered low levels of education in society, 48.4% cited negative media coverage, 49.7% mentioned inadequate security measures, and 62.3% pointed to excessive workload as contributing factors to violence. A significant proportion of healthcare workers (77.0%) believed that legal regulations aimed at preventing violence were insufficient.In addition, 84.0% emphasized the need for legal support, 83.9% called for increased security measures, and 80.8% highlighted the importance of accurate public information. There was also broad consensus on the necessity of communication and stress management training (82.4%), the implementation of deterrent legal sanctions (82.8%), responsible media reporting (83.3%), and adequate staffing according to workload (83.3%). In conclusion, the findings indicate the need to develop policies and intervention mechanisms aimed at protecting healthcare workers. To prevent violence and ensure the safety of healthcare personnel, it is crucial to implement training programs, legal regulations, and enhanced security measures. Moreover, raising awareness among healthcare workers about violence, strengthening support mechanisms, and encouraging the reporting of violent incidents are critical for improving safety in the work environment.