Medya-şiddet ilişkisinin sağlık çalışanlarının şiddet algısı üzerinden araştırılması: Trabzon örneği
Investigation of the media-violence relationship through health workers' perception of violence: Trabzon case
- Tez No: 928949
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Medya, Sağlıkta Şiddet Haberleri, Ekme Kuramı, Derinlemesine Görüşme, Violence, Media, News on Violence in Healthcare, Violence in Healthcare, Cultivation Theory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de toplumsal hayatın başta gelen en önemli sorunlarından biri şiddettir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şiddet davranışının sıklığı ve görünürlüğünün giderek arttığı ve sıradanlaştığı görülmektedir. Şiddettin toplumsal hayata ciddi etkileri vardır. Şiddet her alanda olduğu gibi sağlık sektörünü ve sağlık çalışanlarını da etkilemektedir. Sağlık kurumları şiddetin çok fazla yaşandığı alanlardan biridir. Sağlıkta yaşanan şiddet olayları sadece sağlık çalışanları değil hastaları ve hasta yakınlarını etkilerken sistem üzerinden verilen hizmeti de aksatmaktadır. Şiddet insanların sahip oldukları gücü kendisine, kendinden farklı bir insana, grup veya topluma karşı ruhsal ve fiziksel yaralama ya da kayıp ile sonlanacak şekilde göstermesi şeklinde tanımlanabilir. Medya ortaya çıktığı dönemden beri toplumsal hayat üzerinde etkili olmuştur. Bu etkinin boyutu medyanın ulaşılabilirlik seviyesi ile yıllar içinde değişmiştir. Toplumsal yaşam içerisinde artan şiddet olayların medyanın payı olup olmadığı üzerine ciddi tartışmalar yapılmaktadır. Bu tartışmalar ışığında medyada gösterilen şiddetin etkileri üzerine ciddi araştırmalar ortaya konulmaktadır. Medyanın yönlendirici özelliği, sağlık sektöründe yaşanan şiddet haberleri üzerinden insanların sektörel, mesleki algılarını şekillendirebilir. Sağlıkta şiddet haberleri de son dönemlerde önemli basın nesnelerinden biri haline dönüşmüştür. Bununla birlikte medyada gösterilen şiddet ile gerçek hayatta meydan gelen şiddet arasında bir dengesizlik söz konusudur. Bu durumun, dünyanın gerçekçi olmayan kötü bir yer olduğu algısına yol açtığı konusunda araştırmalar vardır. Bu kapsamda, çalışmanın teorik alt yapısında George Gebner'in“Ekme Teorisi”kullanılmıştır. Ekme Teorisi, insanların gerçek dünyaya ilişkin algılarının, medya tüketimlerinden etkilendiği fikrini temsil eder. Bu çalışmada medyada sunulan şiddet haberlerinin sağlık çalışanları tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarmak amacıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastane'sinde çalışan sağlık çalışanları ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Çalışma kapsamında görüşülen sağlık çalışanlarının medyada yer alan şiddet haberlerinden hangi yönde etkilendikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence continues to be one of the most pressing issues in social life today, just as it has been in the past. Similar to global trends, the frequency and visibility of violent behavior in our country are steadily increasing, making violence an increasingly normalized phenomenon. This issue has far- reaching consequences for social life, affecting various sectors, including healthcare. The healthcare sector, in particular, is among the areas most impacted by violence, with healthcare institutions witnessing frequent incidents. Such violence not only targets healthcare workers but also affects patients and their relatives, undermining the effective delivery of healthcare services. Violence can be broadly defined as the exertion of power by individuals against themselves, others, groups, or society, resulting in physical harm, psychological damage, or loss. Since its emergence, the media has played a pivotal role in shaping societal perceptions. With advancements in accessibility, the media's influence has grown significantly over the years. This has sparked considerable debate about the media's potential role in escalating violence in society. In light of these debates, extensive research has been conducted to explore the effects of media depictions of violence on public perception. The media's directive power has the potential to influence sectoral and professional perspectives by portraying violence in specific contexts, such as healthcare. In recent years, news coverage of violence in the healthcare sector has become a prominent focus in media reporting. However, there is a notable disparity between the violence depicted in the media and the violence that occurs in real-life settings. Research suggests that this imbalance fosters a distorted perception of reality, leading individuals to believe that the world is more dangerous than it actually is. This study is grounded in George Gerbner's“Cultivation Theory,”which posits that prolonged media exposure subtly shapes individuals' perceptions of reality. To investigate this dynamic, in-depth interviews were conducted with healthcare professionals working at Karadeniz Technical University. The primary aim of the study was to examine how healthcare professionals perceive media coverage of violence in the healthcare sector and to assess the extent to which this coverage influences their professional outlook and perceptions.