How does collaboration between engineers and management affect role effectiveness and manufacturing productivity? Study in the Palestinian manufacturing sector
Mühendı̇sler ve yönetı̇m arasındakı̇ ı̇şbı̇rlı̇ğı̇ rol etkı̇nlı̇ğı̇nı̇ ve üretı̇m verı̇mlı̇lı̇ğı̇nı̇ nasıl etkı̇ler? Fı̇lı̇stı̇n ı̇malat sektöründe bı̇r araştırma
  1. Tez No: 952456
  2. Yazar: AYSAR AL NJOUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN VARDARLIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mühendislik roller, Mühendisler ve yönetim, Filistin üretim sektörü, Üretim verimliliği, Rol etkinliği. Kariyer gelişimi, Engineering roles, Engineers and Management, Palestinian Manufacturing Sector, Manufacturing Productivity, Role Effectiveness, Career Development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mühendisler ve yönetim arasındaki işbirliği, rol etkinliğini ve üretim üretkenliğini nasıl etkiler? Filistin Üretim Sektöründe Çalışma Bu çalışma, mühendisler ile yönetim arasındaki iş birliğinin rol etkinliği ve üretim verimliliği üzerindeki etkisini, sosyo-politik ve ekonomik kısıtlamalar altında bulunan Filistin imalat sektörü bağlamında incelemektedir. Nitel bir araştırma yaklaşımı benimsenerek gerçekleştirilen bu çalışmada, gıda, metal işleme, ilaç ve hijyenik üretim gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren genel müdürler, CEO'lar ve mühendislik yöneticilerinden oluşan on bir paydaş ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Arapça olarak gerçekleştirilen mülakatlar İngilizceye çevrilmiş ve tematik analiz yöntemiyle işlenmiştir. Analiz sonucunda beş temel tema belirlenmiştir: mühendislik roller ve katkıları, eğitim ve gelişim, kısıtlamalar ve zorluklar, iş birliği ve yönetim beklentileri, etki ve katma değer. Bulgular, mühendislerin üretim süreçlerinde kritik bir rol oynadığını, teknik operasyonları yönettiklerini ve liderlik katkısında bulunduklarını ortaya koymaktadır. Analitik becerileri sayesinde birçok mühendis yönetim pozisyonlarına geçiş yapmaktadır. Eğitim imkanları büyük ölçüde farklılık göstermektedir: Büyük ölçekli firmalar, mühendislerin performansını artıran yapılandırılmış eğitim programları sunarken, küçük işletmeler genellikle gayri resmi yöntemlere dayanmakta veya destekten yoksun kalmakta, bu da mühendislerin gelişimini sınırlamaktadır. Kısıtlamalar arasında, küçük pazar yapısı nedeniyle kariyer ilerlemesinin sınırlı olması ve bunun sonucunda göç eğilimi görülmesi yer almaktadır. Ayrıca, ablukalar, ithalat kısıtlamaları ve yüksek maliyetler gibi mesleki engeller üretkenliği olumsuz etkilemektedir. İş birliği, mühendislerin istikrar, takdir ve yeniliğe verdiği önem ile yöneticilerin verimlilik odaklı yaklaşımı arasında bir denge gerektiren kritik bir faktördür. Başarılı ortaklıklar iş birliğinin potansiyelini gözler önüne sermekte, ancak resmi stratejiler nadir bulunmakta ve genellikle geçici teşviklere dayanmaktadır. Çalışma, mühendislerin etkinliğini ve sektörün verimliliğini artırmak için tutarlı eğitim, yapılandırılmış teşvikler ve dış baskılara uyum sağlayan çözümler yoluyla iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Mühendislerin uyum yeteneği dayanıklılık sağlasa da, nicel ölçütlerin eksikliği, etkilerin hassas bir şekilde ölçülmesi için daha fazla araştırma gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu bulgular, mühendislerin mesleki hedefleri ile yönetsel desteğin uyumlu hale getirilmesinin, Filistin imalat sektöründe sürdürülebilir verimlilik artışlarını teşvik etmek açısından önemini ortaya koymaktadır. Çalışma, bu bağlamda, sektörün benzersiz zorlukları içinde gelecekteki politika ve uygulama iyileştirmeleri için bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
How does collaboration between engineers and management affect role effectiveness and manufacturing productivity? Study in the Palestinian Manufacturing Sector This study examines the influence of collaboration between engineers and management on role effectiveness and manufacturing productivity within the Palestinian manufacturing sector, a region constrained by socio-political and economic challenges. Using a qualitative approach, the research analyzes semi-structured interviews with eleven stakeholders—general managers, CEOs, and engineering managers from industries including food, metalwork, pharmaceuticals, and hygienic production. Conducted in Arabic and translated to English, the interviews were processed via thematic analysis, yielding five key themes: engineering roles and contributions, training and development, constraints and challenges, collaboration and management expectations, and impact and added value. Findings highlight engineers as critical to production, managing technical operations and contributing leadership, with many transitioning to managerial roles due to their analytical skills. Training varies widely: larger firms provide structured programs enhancing performance, while smaller ones rely on informal methods or lack support, limiting engineers' growth. Constraints include a small market restricting career advancement—driving emigration—and occupation-related barriers like blockades, import restrictions, and high costs, all hampering productivity. Collaboration is pivotal, with engineers valuing stability, appreciation, and innovation, contrasting with management's focus on efficiency. Successful partnerships demonstrate collaboration's potential, though formal strategies are rare, relying instead on ad-hoc incentives. The study concludes that enhancing collaboration through consistent training, structured incentives, and adaptive solutions to external pressures could elevate engineers' effectiveness and sector output. While engineers' adaptability offers resilience, the lack of quantitative metrics suggests a need for further research to measure impacts precisely. These insights underscore the necessity of aligning engineers' professional aspirations with managerial support to foster sustainable productivity gains in Palestine's manufacturing sector, providing a foundation for future policy and practice improvements amidst its unique challenges.