The effect of product variety, on time delivery and perceived security on customer loyalty
Ürün çeşitliliğinin, zamanında teslimatın ve algılanan güvenliğin müşteri sadakatı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 952458
  2. Yazar: GREGORY OSARIEMEN OMOROGBE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA OVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, İşletme, Home Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri sadakati, E-ticaret, Ürün çeşitliliği, Zamanında teslimat, Algılanan güvenlik, Müşteri elde tutma, Çevrimiçi alışveriş deneyimi, Customer loyalty, E-commerce, Product variety, On-time delivery, Perceived security, Customer retention, Online shopping experience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Müşteri sadakati, özellikle rekabetin yoğun olduğu ve müşteriler için geçiş maliyetlerinin düşük olduğu bir ortamda, e-ticaret işletmeleri için uzun vadeli başarının kritik bir belirleyicisidir. Bu çalışma, e-ticarette müşteri sadakatini etkileyen temel faktörleri, özellikle ürün çeşitliliği, zamanında teslimat ve algılanan güvenlik üzerinde yoğunlaşarak inceler. Bu üç faktör, genel müşteri deneyimi için temeldir ve bunların etkisini anlamak, e-ticaret platformlarına müşteri sadakatini iyileştirmek için uygulanabilir içgörüler sağlayabilir. Araştırma, bu değişkenler ile müşteri sadakati arasındaki ilişkileri değerlendirmek için e-ticaret müşterilerinden alınan anket verilerini kullanarak nicel bir yaklaşım kullanır. Bu faktörlerin müşteri sadakatini tahmin etmedeki önemini ve gücünü belirlemek için bir regresyon analizi yürütülmüştür. Sonuçlar, zamanında teslimattan duyulan memnuniyetin müşteri sadakati üzerinde en güçlü etkiye sahip olduğunu, bunu ürün çeşitliliğinden duyulan memnuniyetin ve algılanan güvenliğin izlediğini ortaya koymaktadır. Zamanında teslimat deneyimleyen, platformu kullanırken kendini güvende hisseden ve çok çeşitli ürünlere erişebilen müşterilerin platforma sadık kalma olasılığı daha yüksektir.Bu çalışma, e-ticaret işletmelerinin teslimat beklentilerini karşılamak için verimli lojistiğe öncelik vermesi, farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ürünler sunması ve güven oluşturmak için sağlam güvenlik önlemleri sağlaması gerektiği sonucuna varmıştır. Bu temel alanlara odaklanarak, e-ticaret platformları müşteri sadakatini önemli ölçüde artırabilir, daha yüksek müşteri elde tutma oranlarına, artan tekrar satın alımlara ve olumlu ağızdan ağıza iletişime yol açabilir. Bu çalışmanın bulguları, e-ticaret platformlarının stratejilerini iyileştirmeleri ve sadık bir müşteri tabanı oluşturarak pazardaki rekabetçi konumlarını iyileştirmeleri için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Customer loyalty is a critical determinant of long-term success for e-commerce businesses, especially in an environment where competition is intense, and switching costs for customers are low. This study examines the key factors that influence customer loyalty in e-commerce, with a specific focus on product variety, on-time delivery, and perceived security. These three factors are fundamental to the overall customer experience, and understanding their impact can provide e-commerce platforms with actionable insights to improve customer retention. The research employs a quantitative approach, using survey data from e-commerce customers to assess the relationships between these variables and customer loyalty. A regression analysis was conducted to determine the significance and strength of these factors in predicting customer loyalty. The results reveal that satisfaction with on-time delivery has the strongest influence on customer loyalty, followed by satisfaction with product variety and perceived security. Customers who experience timely deliveries, feel secure using the platform, and have access to a wide range of products are more likely to remain loyal to the platform. This study concludes that e-commerce businesses must prioritize efficient logistics to meet delivery expectations, offer a diverse range of products to cater to different customer needs, and ensure robust security measures to build trust. By focusing on these key areas, e-commerce platforms can significantly enhance customer loyalty, leading to higher customer retention rates, increased repeat purchases, and positive word-of-mouth. The findings of this study provide practical recommendations for e-commerce platforms to refine their strategies and improve their competitive positioning in the market by cultivating a loyal customer base.