Critical race theory and intersectionality in Octavia E. Butler's Neo-Slave narratives: Kindred (1979) and Parable of the Sower (1993)
Octavia E. Butler'ın Neo-Köle anlatılarında eleştirel ırk kuramı ve kesişimsellik: Kindred (1979) ve Parable of the Sower (1993)
  1. Tez No: 952479
  2. Yazar: MEHMET TURAN KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL BEZCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Octavia E. Butler, Eleştirel Irk Teorisi, Kesişimsellik, Neo-köle anlatıları, science fiction, Kindred, Parable of the Sower, Octavia E. Butler, Critical Race Theory, Intersectionality, Science Fiction, Neo-slave narratives, Afrofuturism, Kindred, Parable of the Sower
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Octavia E. Butler'ın Kindred (1979) ve Parable of the Sower (1993) adlı eserleri, köleliğin kalıcı mirasını ve kesişen baskı eksenlerini bilim kurgu ve neo-köle anlatıları aracılığıyla gözler önüne serer. Bu çalışma, Eleştirel Irk Teorisi ve onun temel ilkesi olan kesişimselliği kullanarak, Butler'ın köleliği tarihsel bir istisna değil, marjinalleştirilmiş bireylerin yaşamlarını yöneten kalıcı bir yapı olarak nasıl kurduğunu analiz eder. W.E.B. Du Bois, Kimberle Crenshaw, Michael Omi ve Howard Winant gibi teoristlerin kurucu metinlerine dayanarak yapılan analiz, ırkı ve toplumsal hiyerarşi içerisinde ana kategori olarak konumlandırırken, toplumsal cinsiyet ve sınıfın sistematik baskıyı nasıl pekiştirdiğine de odaklanır. Çalışmanın ilk yarısında ırk kuramı, Eleştirel Irk Teorisi ve kesişimsellik kavramlarının gelişimi ele alınır ve Amerikan bilim kurgusunda ırk üzerine yürütülen tartışmalar incelenir. Çalışmanın ikinci yarısında ise Butler'ın kahramanları Dana ve Lauren'ın ırkla, toplumsal cinsiyetle ve sınıfla ilişkili baskı ortamlarında nasıl hayatta kaldıkları detaylı biçimde analiz edilir. Neo-köle anlatıları ve Afrofütürizm bağlamında yapılan çözümlemeyle, Butler'ın köleliği bilim kurgu çerçevesinde yeniden kurgulayarak, çağdaş baskı biçimlerini eleştirdiği ortaya konur. Kesişimsellik, Butler'ın kurgusunda yer alan toplumsal gerçeklikleri anlamada en kapsamlı kuramsal çerçeve olarak öne çıkar. Birden fazla kimlik kesişimine sahip bireylerin katmanlı bir şekilde nasıl dışlandığını ortaya koyar. Bu analiz, Butler'ın hem bilim kurgu alanında hem de ırk tartışmalarında önemli katkıları olduğunu doğrular ve zaman içinde süreklilik gösteren eşitsizlik yapılarıyla yüzleşmek için keşisimsel analizlerin gerekliliğini vurgular.
Özet (Çeviri)
Octavia E. Butler's Kindred (1979) and Parable of the Sower (1993) expose the enduring legacy of slavery through speculative narratives that highlight intersecting axes of oppression. Using Critical Race Theory (CRT) and its core principle of intersectionality, this thesis analyzes how Butler constructs race not as a historical anomaly, but as a persistent structure that regulates the lives of marginalized individuals. Drawing on foundational texts by W.E.B. Du Bois, Kimberle Crenshaw, Michael Omi, and Howard Winant, the analysis positions race as the master category within social hierarchies while also addressing the roles of gender and class in reinforcing systemic oppression. The first half of the study theorizes race, outlines the development of CRT and intersectionality, and explores discussions on race in American science fiction. The second half of the study offers close readings of Butler's protagonists, Dana and Lauren, who navigate through racialized, gendered, and class-based violence. Through its exploration of neo-slave narratives and Afrofuturism, the study shows that Butler reimagines slavery in science fictional terms to criticize contemporary forms of oppression. Intersectionality emerges as the most comprehensive framework for understanding the social realities inscribed in Butler's fiction and it reveals how individuals with compounded identities experience uniquely layered forms of disenfranchisement. The analysis validates Butler's contribution to both speculative fiction and racial discourse by affirming the necessity of intersectional analyses in confronting the structures of inequality that persist across time.