Institutionalizing Zakat in the legal framework of Afghanistan
Afganistan'ın hukuki çerçevesinde Zekat'ın kurumsallaştırılması
  1. Tez No: 952481
  2. Yazar: ABDUL SAMAD KERAMAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MONZER KAHF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: İslami sosyal finans, Zekât, Kurumsallaştırma çerçevesi, yoksulluğun azaltılması, Afganistan'ın yasal çerçevesi, Islamic social finance, Zakah, Institutionalizing framework, poverty alleviation, legal framework of Afghanistan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Zekâtın Afganistan'ın yasal çerçevesinde kurumsallaştırılması, ulustaki sosyo-ekonomik kalkınma, yoksulluğun azaltılması, servetin yeniden dağıtımı ve sosyal adalet açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu tez, zekatın Afganistan'ın yasal yapısına dahil edilmesinin ardındaki önemi, tarihsel bağlamı, mevzuattaki karmaşıklıkları ve zekat yönetimini çevreleyen çağdaş zorlukları derinlemesine incelemeye yönelik bir çabadır. Tez, çeşitli Müslüman ülkelerde geçerli olan zekat modellerini ve yasal çerçeveleri dikkatli bir şekilde inceleyerek organizasyon yapılarını, yasal yükümlülükleri, toplama metodolojilerini, dağıtım yöntemlerini ve zekat verebilirliği belirleyen koşulları incelemektedir. Bu tez, Afganistan'daki zekat yönetiminin mevcut durumunun ve Afganistan'da zekatın kurumsallaştırılmasının ardındaki zorunluluğun kapsamlı bir analizini sunmakta ve sağlam bir zekat yönetim sistemi oluşturmak için uygulanabilir öneriler sunmaktadır. Yetenekleri yüksek, bağımsız bir zekat yönetiminin kurulması, zekat kanunu ve ilgili düzenlemelerin çıkarılması, zekat konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve zekat yönetiminde teknolojilerin kullanılması bu amaç için büyük önem taşımaktadır. Buna ek olarak tez, Afganistan'da merkezi bir Zekât yönetimi ve Zekât fonu kurulmasına yönelik zemini hazırlamayı amaçlayan bir dizi hazırlanmış öneri sunmaktadır. Bu tavsiyeler, zekat yönetiminin bağımsızlığının sağlanması, tüzel kişilik verilmesi, dijitalleşmenin benimsenmesi, güçlü personel alımının benimsenmesi, kapasite geliştirme girişimlerinin kolaylaştırılması, kapsamlı Zekât Kanunu ve ilgili düzenlemelerin yürürlüğe konulması ve Şer'i ilkelere bağlı kalınmasının zorunluluklarını vurgulamaktadır. Müslüman ülkeler ve topluluklar, yasal çerçeveler ve organizasyonel yapılar etrafındaki çeşitli Zekât modellerinden elde edilen bilgilerin bir araya getirilmesiyle bu çalışma, politika yapıcıları, akademisyenleri ve paydaşları, sosyo-ekonomik ilerlemenin ve kalkınmanın geliştirilmesinde Zekât kurumsallaşmasının temel rolü hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Afganistan'da toplumsal refah.
Özet (Çeviri)
Institutionalizing Zakah in the legal framework of Afghanistan carries important implications for socio-economic development, poverty alleviation, wealth redistribution and social justice in the nation. This thesis is an endeavor to comprehensively explore the significance behind incorporating Zakah into Afghanistan's legal structure, digging into the historical context, legislative complexities, and contemporary challenges surrounding Zakah management. Through carefully examining Zakah models and legal frameworks prevalent in several Muslim countries, the thesis scrutinizes organizational structures, legal obligations, collection methodologies, distribution modalities, and the conditions determining Zakat ability. This thesis offers a comprehensive analysis of the current situation of Zakah management in Afghanistan and the imperative behind institutionalizing Zakah in Afghanistan and provides actionable recommendations for establishing a robust Zakah management system. Establishing an independent Zakah administration with high capabilities, enactment of Zakah law and relevant regulations, public awareness about Zakah, and the usage of technologies in Zakah management are of high significance for this objective. In addition, the thesis offers a series of crafted recommendations aimed at laying the groundwork for the establishment of a central Zakah administration and Zakah fund in Afghanistan. These recommendations highlight the imperatives of ensuring independence of Zakah administration, granting legal personality, embracing digitalization, adopting robust staffing, facilitating capacity building initiatives, enacting comprehensive Zakah Law and relevant regulations, and adhering to Shariah principles. With the incorporation of insights from diverse Zakah models around the Muslim countries and communities, legal frameworks, and organizational structures, this study aims to inform policymakers, scholars, and stakeholders about the essential role of Zakah institutionalization in the development of socio-economic progress and societal well-being in Afghanistan.