112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan personelin yönetsel beceri düzeylerinin kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) olaylardaki risk algısı ve diğer değişkenlerle ilişkisinin belirlenmesi: Edirne ili örneği
Determining the relationship between the management skills of personnel working in 112 emergency medical services and their perception of risk in chemical, biological, radiological, and nuclear (CBRN) incidents and other variables: The case of Edirne province
  1. Tez No: 952511
  2. Yazar: SEYFULLAH TAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA ÇAĞLA ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN), 112, Acil sağlık çalışanları, Yönetsel beceri, Risk, Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN), 112, Emergency healthcare workers, Managerial skill, Risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada 112 Acil Sağlık hizmetlerinde çalışan personelin yönetsel beceri düzeyleri ile KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) olaylarına ilişkin risk algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Nicel ve kesitsel tarama modeline dayalı bu çalışma, 2024 yılında Edirne ilinde görev yapan ve gönüllü katılan 194 personele uygulanmıştır. Toplanan verilerin güvenilir olduğu ve normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiş, parametrik testler kullanılmıştır. Cinsiyet değişkenine göre erkeklerin bağlılık, kaynaklara uyum ve zaman-stres yönetimi puanları daha yüksek bulunmuştur. Eğitim düzeyine göre lisans mezunları stratejik düşünme ve karar verme alanında, lisansüstü mezunları ise motivasyon boyutunda daha yüksek puan almıştır. Çalışma yılı açısından, 11-15 yıl deneyime sahip personelin yönetsel beceri ve risk algısı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.KBRN eğitimi almış bireylerin risk algısı, motivasyon, iletişim ve liderlik düzeyleri daha yüksektir. Tatbikata katılanların yönetsel becerileri ve risk algıları genel olarak daha yüksektir. Yönetsel beceriler ile KBRN risk algısı arasında pozitif yönlü, orta ve yüksek düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Buna karşılık, KBRN tatbikatına katılım ve KBRN eğitimi alma durumları ile risk algısı arasında negatif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Eğitim ve tatbikat içeriklerinin yetersizliği, personelin risk algısının istenilen düzeye ulaşmasını engellemektedir. Bu bulgular, yalnızca sayısal katılımın yeterli olmadığını; içerik ve uygulama kalitesinin risk algısının oluşumunda belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle, KBRN eğitimlerinin ve tatbikatlarının içerikleri güncellenmeli ve nitelikleri artırılmalısı gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the managerial skill levels of personnel working in 112 Emergency Medical Services and their risk perceptions regarding Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear (CBRN) incidents was examined. This study, based on a quantitative and cross-sectional survey model, was conducted in 2024 with 194 voluntarily participating personnel working in the province of Edirne. It was determined that the collected data were reliable and normally distributed.. Data analysis was performed using the SPSS program, and parametric tests were employed. According to gender, male participants scored higher in the dimensions of commitment, resource adaptation, and time-stress management. Regarding education level, bachelor's degree holders scored higher in strategic thinking and decision-making, while postgraduate degree holders scored higher in the motivation dimension. In terms of years of experience, personnel with 11–15 years of service exhibited higher levels of managerial skills and risk perception. Individuals who have received CBRN training exhibit higher levels of risk perception, motivation, communication, and leadership. Those who have participated in drills generally demonstrate higher managerial skills and risk perception. A positive, moderate to high-level relationship has been identified between managerial skills and CBRN risk perception. In contrast, risk perception was found to be negatively and weakly correlated with participation in CBRN drills and training. The inadequacy of training and drill content prevents personnel from reaching the desired level of risk perception. These findings indicate that numerical participation alone is not sufficient; the quality and content of training and drills play a decisive role in the development of risk perception. Therefore, it has been concluded that the contents of CBRN trainings and drills should be updated and their quality should be improved.