The effect of the process-oriented approach on gifted learners' writing skills: A case study
Süreç odaklı yaklaşımın üstün yetenekli öğrencilerin yazma becerilerine etkisi: Bir vaka çalışması
  1. Tez No: 952512
  2. Yazar: BİRSEN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç odaklı yazma, üstün yetenekli öğrenciler, yazma becerileri, yazma motivasyonu, yazma öğretimi, vaka çalışması, Gifted learners, process-oriented writing, writing skills, writing motivation, writing instruction, case study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, süreç odaklı yazma yaklaşımının üstün yetenekli öğrencilerin yazma becerileri ve yazma motivasyonları üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, tek gruplu ön test–son test desenine dayalı karma yöntemli bir vaka çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcılarını, Ülker Yörükoğlu Bilim ve Sanat Merkezi'nde öğrenim gören 13 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları arasında yazma becerileri anketi, yazma örnekleri, yarı yapılandırılmış mülakatlar ve öğretim sürecine ilişkin öğretmen gözlem ve değerlendirmelerini içeren öğretmen yansımaları yer almaktadır. Uygulanan yazma eğitimi, planlama, taslak oluşturma, gözden geçirme ve öğretmen geri bildirimi gibi süreç odaklı yazma yaklaşımının döngüsel aşamalarını içermektedir. Öğrenciler bu sürecin her aşamasına etkin biçimde katılım göstermiştir. Bulgular, öğrencilerin yazma becerileri ve motivasyonlarında anlamlı gelişmeler olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle planlama, düzenleme ve geri bildirimi etkili kullanma alanlarında dikkat çekici ilerlemeler gözlemlenmiştir. İstatistiksel analizler, ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklar olduğunu göstermiştir. Katılımcılar, öğretmen geri bildiriminin yazılarını geliştirmede belirleyici bir rol oynadığını vurgulamış ve yazma sürecinde kendilerini daha özgüvenli ve rahat hissettiklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak, süreç odaklı yazma yaklaşımının, üstün yetenekli öğrencilerin hem bilişsel hem de duyuşsal gelişimlerini desteklemede etkili bir yöntem olduğu ve İngilizce öğretmenleri için önemli pedagojik katkılar sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the effect of the process-oriented writing approach on gifted learners' writing skills and writing motivation. It was designed as a mixed-method case study based on a one-group pre-test–post-test design. The participants consisted of 13 seventhgrade students attending Ülker Yörükoğlu Science and Art Center. Data were collected through a Writing Skills Questionnaire, student writing samples, semi-structured interviews, and the teacher's observations and evaluations regarding the instructional process (teacher reflections). The writing instruction followed the cyclical stages of the process-oriented writing approach, including planning, drafting, revising, and teacher feedback. Students actively participated in each stage of the process. The findings indicated significant improvements in students' writing performance and motivation, particularly in planning, organizing, and effectively using feedback. Statistical analysis revealed a meaningful difference between pre- and post-test scores. Participants emphasized the pivotal role of teacher feedback in improving their writing and reported that they felt more confident and comfortable during the writing process. In conclusion, the process-oriented writing approach proved to be an effective method for supporting the cognitive and emotional development of gifted learners and offered valuable pedagogical implications for English language teachers.