Bridging the theory–practice gap for novice EFL teachers in Türkiye: Insights from scale development and critical incident reflections
Türkiye'de göreve yeni başlayan İngilizce öğretmenleri için kuram ve uygulama arasındaki boşluğu doldurmak: Ölçek geliştirme ve kritik olay yansımalarından çıkarımlar
  1. Tez No: 952510
  2. Yazar: AHMET FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞAHİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göreve yeni başlayan İngilizce öğretmenleri, öğretmen zorlukları, kritik olaylar, yansıtıcı uygulama, ölçek geliştirme, öğretmen eğitimi, başa çıkma stratejileri, Novice EFL teachers, teacher challenges, critical incidents, reflective practices, scale development, teacher education, coping strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu karma yöntemli çalışma, Türkiye'de göreve yeni başlayan İngilizce öğretmenlerinin karşılaştıkları ortak zorlukları incelemektedir. Araştırma, kuram ağırlıklı öğretmen eğitimi ile öğretmenliğin ilk yıllarındaki gerçek deneyimler arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma süreci, psikometrik olarak geçerli bir ölçek olan Göreve Yeni Başlayan İngilizce Öğretmenlerinin Karşılaştığı Zorluklar Ölçeği (NEFLTCS) geliştirilerek başlatılmıştır. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, sınıf yönetimi, öğretimsel zorluklar, öğrenci başarısını değerlendirme, okula uyum, kurumsal destek ve velilerle ilişkiler gibi alanları kapsayan altı faktörlü ve 26 maddelik bir modeli (ölçeği) doğrulamıştır. Geliştirilen ölçekle yürütülen asıl veri toplama süreci, 227 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 22 kullanılarak analiz edilmiş; tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler ışığında genel ve alt boyut desenleri tartışılmıştır. Ayrıca, gruplar arasında olası farklılıkları gözlemlemek amacıyla demografik değişkenler karşılaştırılmıştır. Bulgular, katılımcılar için özellikle Sınıf Yönetimi ve Öğretimsel Zorlukların öne çıkan sorunlar olduğunu göstermiştir. Ölçek bulgularını değerlendirmek amacıyla, araştırmada göreve yeni başlayan 20 İngilizce öğretmeninin yazılı kritik olay hikâyeleri de incelenmiştir. Bu hikâyeler, tekrar eden zorluklar, başa çıkma stratejileri ve öğrenilen dersler üzerinden MAXQDA 2020 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bu aşamada, katılımcı alıntıları ve kodlar, nicel bulgulara bağlamsal zenginlik kazandırmak için kullanılmıştır. NEFLTCS ölçeğinde ayrı bir boyut olarak yer almayan Mesleki Kimlik Zorlukları ile Duygusal ve Psikolojik Zorluklar, hikâyelerde öne çıkan iki önemli alan olarak belirlenmiştir. Verilerden belirlenen başa çıkma stratejileri, öğretmenlerin yansıtıcı gelişimlerini ortaya koymuştur. Bu gelişim süreci, duygusal tepkiler ve eylemsizlikten dayanıklılık, farkındalık ve öz-yeterliliğe doğru bir geçişi yansıtmaktadır. Her iki veri kaynağının sentezinden elde edilen bulgular doğrultusunda, Öğretmenliğin İlk Yılları başlıklı destekleyici bir lisans dersi taslağı ortaya konmuştur. Ortak zorluklar, başa çıkma stratejileri ve yapay zekâ ile oluşturulan videolarla zenginleştirilen vaka örnekleri etrafında şekillenen bu tasarımın, öğretmen adaylarını gerçek okul bağlamlarının karmaşıklığına daha iyi hazırlayabileceği öne sürülmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, göreve yeni başlayan İngilizce öğretmenlerinin karşılaştıkları zorluklar bağlamında ortaya çıkan gerçeklik şoku ile kuram-uygulama arasındaki boşluğun giderilmesinde kurumsal destek sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Ayrıca, bu çalışmada göreve yeni başlayan öğretmenlerin deneyimlerinin çok modlu vaka örnekleri yoluyla lisans düzeyine aktarılması gerektiği savunulmakta ve bu şekilde yansıtıcı uygulamalara zemin hazırlanabileceği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This mixed-method study investigates the common challenges faced by novice English as a Foreign Language (EFL) teachers in Türkiye. The research aims to bridge the gap between theory-laden teacher education and the realities of early teaching experiences. To this end, the research started with the development of a psychometrically valid scale titled the Novice EFL Teachers' Challenges Scale (NEFLTCS). The exploratory and confirmatory factor analyses confirmed a six-factor, 26-item model highlighting areas such as classroom management, instructional challenges, assessing students' progress, adaptation to school context, institutional support, and relationships with parents. The main data collection using the developed scale was carried out with 227 participants. The data were analysed using SPSS 22, and the results were discussed for overall and subscale patterns informed by descriptive and inferential statistics. Further, demographic variables were compared to observe potential differences across groups. The results suggested that Classroom Management and Instructional Challenges were particularly difficult for the participants. To complement the scale findings, the research incorporated written critical incident narratives from 20 novice EFL teachers. The narratives were analysed using MAXQDA 2020 to identify recurring challenges, coping strategies, and lessons learnt. At this stage, participant quotes and codes were utilised to contextualise and further enrich quantitative findings. Professional Identity Challenges and Emotional and Psychological Challenges emerged as two prominent areas not addressed as distinct categories within the NEFLTCS. Coping strategies coded in the data depicted the participating teachers' reflective growth, which transitioned from initial emotional reactions and inaction to resilience, awareness, and self-efficacy. Informed by the synthesis of both data sources, the design of a supportive undergraduate course, Teaching in the First Years, was sketched. Such a design, shaped around common challenges, coping strategies, and cases that are enriched by AI-created videos, was suggested to better prepare future teachers for the complexity of real school contexts. Overall, the study stresses the need for improved institutional support systems in alleviating reality shock and bridging the theory-practice gap embedded in novice EFL teachers' challenges. Furthermore, the study calls for embedding lived experiences of novice teachers into undergraduate contexts through multimodal cases, thus creating opportunities for reflective practices.