Periodontal hastalıkların biyobelirteçolarak serum ve tükürük ıgg N-glikanprofilleri ile toplam serum N-glikanlarınınkarakterizasyonu
Characterization of serum and salivary iggn-glycan profiles and total serum nglycans as biomarkers for periodontal diseases
- Tez No: 952530
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR SALİH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Kimya, Biochemistry, Dentistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gingivitis, Biyobelirteç, N-Glikan, Glikomik, Glikoproteomik, Post-translasyonel Modifikasyon, Gingivitis, Biomarkers, Glycomics, Glycoproteomics, Post-translational Modification
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, serum ve tükürük örneklerinden izole edilen IgG moleküllerinin ve toplam serum N-bağlantılı Glikan (N-glikan) profillerinin karakterizasyonu yapılarak periodontal hastalıklarla ilişkileri araştırılmıştır. Çalışmada, sağlıklı bireyler, gingivitis ve periodontitis hastalarından alınan serum ve tükürük örnekleri kullanılmıştır. Serum IgG ve toplam serum N-glikanları yüksek performanslı sıvı kromatografisi-hidrofilik etkileşim kromatografisi (HPLC-HILIC-FLD) sistemi ile analiz edilmiştir. Tükürükten izole edilen IgG glikopeptitleri ise nano-akışlı sıvı kromatografisi-kuadrupol zaman uçuşlu kütle spektrometresi (nLC-QTOF-MS/MS) kullanılarak incelenmiştir. Glikan ve glikopeptit profilleri, göreceli alan yüzdeleri üzerinden değerlendirilmiş ve gruplar arasındaki farklılıklar Kruskal-Wallis ANOVA testi ile belirlenmiştir. Ayrıca, belirlenen glikan yapıların periodontal hastalıkların tanısındaki ayırt edicilik performansları ROC (Receiver Operating Characteristic) analizleri ile incelenmiştir.Toplam serum N-glikan sonuçlarına göre, G12 glikanı (H4N3F1S1) 0.75 AUC değeri ile gingivitis tanısında güçlü bir ayırt edici özellik sergilemiştir. Bu glikan yapısı, erken dönem periodontal inflamasyonun biyokimyasal olarak saptanmasında umut vadeden bir biyobelirteç adayı olarak öne çıkmaktadır. G20 glikanı (H5N4F1S2) ise 0.68 AUC değeri ile periodontitis tanısında orta düzeyde ayırt edicilik göstermiş ve klinik anlamda faydalı olabilecek bir belirteç olarak değerlendirilmiştir. Serum ve tükürük IgG N-Glikan sonuçlarına göre, H5N4 ve H5N4F1 glikanlarının sırasıyla 0.64 ve 0.68 AUC değerleriyle periodontitis tanısında, H3N5F1 ve H5N4 glikanlarının sırasıyla 0.65 ve 0.61 AUC değerleriyle gingivitis tanısında belirli düzeyde tanısal performans sergiledikleri söylenebilir. Glikopeptit analizleri de benzer şekilde önemli bulgular ortaya koymuştur. IgG1-H3N5F1 glikopeptiti gingivitis grubunda yüksek seviyelerde tespit edilmiş, bu durum sağlıklı ve periodontitis gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. IgG1-H4N5F1 glikopeptiti, 0.79 AUC değeri ile gingivitis tanısında güçlü bir ayırt ediciliğe sahip olduğunu göstermektedir. Periodontitis grubunda ise IgG1-H5N4F1S2 glikopeptitinin daha yüksek düzeylerde bulunması, bu yapının ileri doku yıkımıyla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Elde edilen sonuçlar, periodontitis ve gingivitis gibi periodontal hastalıkların hem IgG'ye özgü hem de toplam serum N-glikan profillerinde özgün değişimler belirlenmiştir. Tükürükten elde edilen sonuçlar, serum ile benzer eğilimler göstermiştir. Bu bulgular hem IgG'ye özgü hem de toplam serum glikan değişimlerinin periodontal hastalıkların non-invaziv tanısında ve hastalık ilerleyişinin izlenmesinde potansiyel biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the characterization of N-linked (N-glycan) profiles of IgG molecules isolated from serum and saliva samples, as well as total serum N-glycans, was performed to investigate their associations with periodontal diseases. Serum and saliva samples were collected from healthy individuals, gingivitis, and periodontitis patients. Serum IgG and total serum N-glycans were analyzed using high-performance liquid chromatographyhydrophilic interaction chromatography with fluorescence detection (HPLC-HILICFLD). IgG glycopeptides isolated from saliva were analyzed using nano-liquid chromatography coupled to quadrupole time-of-flight mass spectrometry (nLC-QTOFMS/MS). Glycan and glycopeptide profiles were evaluated based on relative area percentages, and differences between groups were determined using the Kruskal-Wallis ANOVA test. Additionally, the diagnostic performance of selected glycan structures in periodontal diseases was assessed through ROC analyses. According to the total serum N-glycan results, the G12 glycan (H4N3F1S1) exhibited strong discriminatory potential in the diagnosis of gingivitis, with an AUC value of 0.75. This glycan structure emerges as a promising biomarker candidate for the biochemical detection of early-stage periodontal inflammation. On the other hand, the G20 glycan (H5N4F1S2) demonstrated a moderate discriminatory ability for periodontitis with an AUC value of 0.68, suggesting its potential clinical utility as a diagnostic marker. Based on the serum and salivary IgG N-glycan results, H5N4 and H5N4F1 glycans showed AUC values of 0.64 and 0.68, respectively, indicating their relevance in periodontitis diagnosis. Meanwhile, H3N5F1 and H5N4 glycans, with AUC values of 0.65 and 0.61, respectively, demonstrated moderate diagnostic performance in identifying gingivitis. Glycopeptide analyses revealed similarly significant findings. The IgG1-H3N5F1 glycopeptide was found at elevated levels in the gingivitis group, showing a statistically significant difference compared to healthy and periodontitis groups. Additionally, IgG1- H4N5F1 glycopeptide achieved an AUC of 0.79, indicating a strong discriminatory power for gingivitis diagnosis. In contrast, the higher abundance of IgG1-H5N4F1S2 glycopeptide in the periodontitis group suggests a potential association with advanced tissue destruction. The results revealed distinct changes in both IgG-specific and total serum N-glycan profiles associated with periodontal diseases such as periodontitis and gingivitis. The findings from saliva samples exhibited trends similar to those observed in serum. These results suggest that alterations in both IgG-specific and total serum glycan profiles have the potential to serve as non-invasive biomarkers for the diagnosis and monitoring of periodontal diseases.