Armatür üretiminin modellenmesi ve maksimum kar elde edecek üretim yapısının bilgisayarla belirlenmesi
Modeling of armature production and computer-aided determination of the production structure to achieve maximum profit
- Tez No: 952566
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holt-Winters, Armatür Üretimi, Tahminleme, Holt-Winters, Armature Manufacturing, Forecasting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında armatür üretimin talebe dayalı modellenmesi ve maksimum kâr edecek üretim yapısının bilgisayarla belirlenmesi amaçlanmıştır. Armatür üretiminde en sık karşılaşılan zorluklardan biri, talep dalgalanmaları ve bu dalgalanmaların öngörülememesiyle ilgilidir. Mevsimsel değişiklikler, tüketici tercihlerindeki değişimler, piyasa trendleri ve üretim hatalarındaki belirsizlikler, talep tahminlerinde düzensizliklere yol açabilmektedir. Bu tür belirsizlikler, üretim planlamasında aksamalara ve verimsizliklere yol açabileceğinden, doğru tahminleme yöntemlerinin kullanılması son derece önemlidir. Holts-Winters yöntemi, bu bağlamda, zaman serisi verilerini dikkate alarak mevsimsel ve trend bileşenlerini modeller ve üretim tahminlerindeki düzensizlikleri azaltarak daha doğru sonuçlar elde edilmesine olanak tanır. Armatür üretimi gibi endüstrilerde, talep tahminlemesindeki belirsizlikler göz önünde bulundurularak, bu tür yöntemlerin uygulanması, operasyonel verimliliği artırmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak açısından büyük önem taşır. Bu tezde, armatür üretimin tahmine dayalı modellenmesi ve maksimum kar elde edecek üretim yapısının bilgisayarla belirlenmesini amaçlanmaktadır. Model, üretim maliyetlerini azaltırken, kaliteyi ve üretim hızını ve kârı artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, sektördeki benzer problemlere yönelik yeni çözümler önererek, literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to model luminaire production based on demand and determine the production structure that will maximize profit using computer-based methods. One of the most common challenges in luminaire production is related to demand fluctuations and the unpredictability of these fluctuations. Seasonal changes, shifts in consumer preferences, market trends, and uncertainties in production errors can lead to irregularities in demand forecasting. Such uncertainties can cause disruptions and inefficiencies in production planning, making the use of accurate forecasting methods extremely important. The Holt-Winters method, in this context, models seasonal and trend components by considering time series data and enables more accurate results by reducing irregularities in production forecasts. In industries like luminaire production, where uncertainties in demand forecasting are a significant concern, applying such methods is crucial for enhancing operational efficiency and ensuring customer satisfaction. This thesis aims to model luminaire production based on demand forecasts and determine the production structure that will maximize profit using computer-based solutions. The proposed model seeks to reduce production costs while improving quality, production speed, and profitability. Furthermore, it aims to contribute to the Iiteratüre by proposing new solutions to similar problems in the industry.