Tortum Gölünün (Erzurum) dış fosfor yükünün araştırılması
Investigation of the phosphorus loading in Tortum Lake
- Tez No: 952640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN FAKIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tortum Gölü, toplam fosfor yükü, kritik fosfor yükü, su kalitesi, Tortum Lake, total phosphorus load, critic phosphorus load, water quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Su ekosistemindeki fosfor, biyokimyasal ve kimyasal dengenin anahtar elemanlarından biridir. Bir gölün biyolojik verimliliği taşıdığı çözünmüş ya da partikül haldeki fosfora ve fosforlu maddelere bağlıdır. Günümüzde göl sistemlerindeki en büyük kirlenme nedenleri kentsel, sanayi ve tarımsal faaliyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Tortum Gölü'nde dış kaynaklı olarak göle ulaşan girdiler sonrası toplam fosfor yükünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tortum Gölü'nü besleyen tek kaynak olan Tortum Çayı'nın göle girişinden ve gölden çıkışından 2 istasyon belirlenmiştir. Su örnekleri bir yıl boyunca ayda bir kez yapılmıştır. Çaydan alınan su örnekleri polietilen kaplarda (1L) ve atmosferden gelen yükü belirlemek için alana yerleştirilen steril plastik bidonlarda biriken sulardan polietilen kaplarla örnekler labaratuvara getirilmiştir. Karadan göle ulaşan toplam fosfor yükü (miktarı), giriş sularının fosfor taşıma katsayıları ile havza alanlarının çarpımına eşittir. Fosfor taşıma katsayısı her bir dere tarafından taşınan toplam fosfor miktarının (debi x toplam fosfor konsantrasyonu; kg/yıl), planimetre ile standart topografik haritadan (1/50000) ölçülen derelerin havza alanına bölünmesiyle hesaplanmıştır. Su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, elektrik iletkenliği değerleri YSI marka multiparametre bir alet yardımıyla yerinde ölçülmüştür. Bulgular: Araştırma boyunca, giriş ve çıkış sularında ortalama toplam fosfor değeri sırasıyla 0,39 mg/L ve 1,75 mg/L olarak tespit edilmiştir. Tortum Gölü'ne karasal yük (KY) 1312,56 x 106 kg/yıl, atmosferik yük (AY) 31 kg/yıl, doğal yük (DY) 1343,56 kg/yıl ve toplam fosfor yükü 11050 kg/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada Tortum Gölü için fosfor taşıma kat sayısı 1,71 g/m2.yıl hesaplanmıştır. Bu değer Tortum Gölü için kritik yüklemenin (2,17 g/m2.yıl) altında olmasına rağmen, izin verilebilir fosfor taşıma kat sayısının (0,96 g/m2.yıl) üzerinde tespit edilmiştir. Sonuçlar: Gölün fosfor yükünün kritik değerin üzerinde olması nedeniyle ötrofikasyon sürecinde olduğu ve gölün düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Phosphorus in aquatic ecosystems is a key element of biochemical and chemical balance. The biological productivity of a lake depends on the amount of dissolved or particulate phosphorus and phosphorus-containing substances it carries. Today, the major causes of pollution in lake systems are the result of urban, industrial and agricultural activities. This study was conducted to determine the total phosphorus load in Lake Tortum after exogenous inputs to the lake. Method: Two stations were located at the entrance and exit of Tortum Stream, the only source of water supply to Lake Tortum. Water samples were taken once a month for one year. Water samples taken from the stream were collected in polyethylene containers (1L) and samples were brought to the laboratory with polyethylene containers from the accumulated water in sterile plastic drums placed in the area to determine the load from the atmosphere. The total phosphorus load (amount) reaching the lake from the land is equal to the product of the phosphorus transport coefficients of the inlet waters and the catchment areas. The phosphorus transport coefficient was calculated by dividing the total amount of phosphorus transported by each stream (flow rate x total phosphorus concentration; kg/year) by the catchment area of the streams measured with a planimeter from a standard topographic map (1/50000). Water temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity values were measured in situ using a YSI multiparameter instrument. Findings: During the study, the average total phosphorus values in the inlet and outlet waters were 0.39 mg/L and 1.75 mg/L, respectively.The terrestrial load (KY) to Lake Tortum was calculated as 1312.56 x 106 kg/year, atmospheric load (AY) as 31 kg/year, natural load (DY) as 1343.56 kg/year and total phosphorus load as 11050 kg/year.In this study, the phosphorus transport coefficient for Lake Tortum was calculated as 1.71 g/m2.year.Although this value is below the critical loading (2.17 g/m2.year) for Lake Tortum, it is above the allowable phosphorus transport coefficient (0.96 g/m2.year). Conclusions: Since the phosphorus load of the lake is above the critical value, it is in the eutrophication process and the lake needs to be monitored regularly.