Tortum gölü Dytiscidae (Coleoptera) türleri üzerine ekolojik çalışmalar
Ecological studies on species of Dytiscidae (Coleoptera) of Tortum lake
- Tez No: 171181
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÖKSAL ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dytiscidae, Tür dağılımı, Tortum Gölü, Türkiye, Dytiscidae, Species distribution, Tortum Lake, Turkey 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yükseklisans Tezi TORTUM GÖLÜ DYTISCIDAE (COLEOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNE EKOLOJİK ÇALIŞMALAR Yahya TEPE Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ö. Koksal ERMAN Tortum Gölünün Dytiscidae (Coleoptera) türlerinin kompozisyonu ve dağılımı Nisan 2003 ve Ekim 2003 tarihleri arasında incelenmiştir. Ayrıca, göl suyunun fiziksel ve kimyasal özellikleri de analiz edilmiştir. Tortum Gölünün ditissid faunası Hydroporinae (10), Colymbetinae (3), Laccophilinae (2), Dytiscinae (2) altfamilyalarına ait 17 türden oluşmaktadır. Araştırma süresince iki istasyonda da Laccophilinae altfamilyasından Laccophilus hyalinus (De Geer) türü dominant tür olmuştur. Yine Laccophilus minutus (Linneaus), Hydroglyphus pusillus (Fabricius) türleri göl havzasının sahip olduğu özellikleri tercih ettiğinden gölün ditissid faunasının çok rastlanan sakinleri halindedir. Dytiscidae türlerinin dağılımına sıcaklığın pozitif etkisinin olduğu gözlenmiştir. Aynı zamanda mevsimsel olarak değişim gösteren su seviyesinin de türlerin dağılımı üzerine etkili olduğu belirlenmiştir. 2005, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ECOLOGICAL STUDIES ON SPECIES OF DYTISCIDAE (COLEOPTERA) OF TORTUM LAKE Yahya TEPE Atatürk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Ass. Prof. Dr. Ö. Koksal ERMAN Composition and diversity of species of Dytiscidae (Coleoptera) of Tortum Lake were investigated from April 2003 to October 2003. Furthermore, physico-chemical properties of the lake water were analysed. Fauna of the Tortum Lake has 17 species belongs to subfamilies of Hydroporinae (10), Colymbetinae (3), Laccophilinae (2), Dytiscinae (2). Laccophilus hyalinus (De Geer) was dominant species during the study in two stations. Laccophilus minutus (Linneaus), Hydroglyphus pusillus (Fabricius) were common inhabitant of the Lake because of preference of the properties of the Lake. It was observed that temperature effected positively species distribution. In addition to, it was determined that water level varying seasonally has effects on species distribution. 2005, 58 pages