Öğretmen ve psikolojik danışmanların cinsel sağlık okuryazarlığı, toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ve öz yeterliklerinin kapsamlı cinsellik eğitimi bağlamında incelenmesi
Examination of sexual health literacy, gender role attitudes and self-efficacy of teachers and psychological counselors in the context of comprehensive sexuality education
- Tez No: 952707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN NEJAT AKFIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kapsamlı Cinsellik Eğitimi, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Öğretmen Öz yeterliği, Cinsel Sağlık Okuryazarlığı, Comprehensive Sexuality Education, Gender Roles, Teacher Self-Efficacy, Sexual Health Literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı okullarda kapsamlı cinsel eğitim verme sorumluluğu olan fen bilgisi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin cinsel sağlık okuryazarlıkları, toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ve öz yeterliklerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin cinsel sağlık okuryazarlıkları, toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ve öz yeterlikleri; cinsiyet, branş, mesleki deneyim, sosyoekonomik düzey, cinsel eğitim konusunda lisans/hizmet içi eğitim alıp almamaları, çocukların cinsel eğitim alıp almamaları, çocuklara cinsel eğitim verip vermemeleri değişkenleri ile incelenmiştir. Açık uçlu sorularla cinsel eğitim konusunda lisans/hizmet içi aldıkları eğitimlere, cinsel eğitim verilmesine başlama yaşına ve cinsel eğitimin kim tarafından verileceğine ilişkin veriler toplanmıştır. Araştırma verileri Demografik Bilgi ve Anket Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Öğretmen Öz yeterlik Ölçeği ve Cinsel Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma, betimsel tarama modeline dayanmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama yönetimi ve veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans analizi, pearson momentler çarpımı korelasyon analizi ve frekans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsel sağlık okuryazarlığı branşa, mesleki deneyime, sosyoekonomik düzeye göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmakta; cinsiyet, lisans/hizmet içi cinsel eğitim alma, çocuklara cinsel eğitim verilmesi durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemektedir. Toplumsal cinsiyet rolleri tutumları tüm değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmaktadır. Öğretmen öz yeterlikleri ise branşa, lisans/hizmet içi cinsel eğitim alma durumuna ve öğretim stratejileri alt boyutunda çocuklara cinsel eğitim verilmesi değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmaktadır. Araştırmada kullanılan üç ölçek arasındaki ilişkiye bakıldığında öğretmen öz yeterliği ile cinsel sağlık okuryazarlığı arasında pozitif yönde düşük bir ilişki bulunmuştur. Açık uçlu soru verileri analiz edilerek araştırmaya eklenmiştir. Bulgular kapsamlı cinsel eğitim bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the sexual health literacy, attitudes toward gender roles, and self-efficacy of science teachers, classroom teachers, and psychological counselors/guidance teachers who are responsible for providing comprehensive sexuality education in schools. In line with this objective, teachers' sexual health literacy, gender role attitudes and self-efficacy were analyzed in relation to variables such as gender, field of teaching, professional experience, socioeconomic status, whether they received pre-service/in-service training on sexuality education, whether their students receive sexuality education, and whether they themselves provide sexuality education to students. Open-ended questions were used to collect data regarding the training they received during pre-service/in-service education on sexuality education, the appropriate age to begin sexuality education, and who should deliver this education. Data were collected using Survey Form, Gender Roles Attitude Scale, Teacher Self-Efficacy Scale, and Sexual Health Literacy Scale. The study is based on a descriptive survey model and employs a relational screening method and quantitative data analysis. In the analysis of the research data, independent samples t-test, one-way analysis of variance, Pearson product-moment correlation analysis, and frequency analysis were conducted.The findings revealed that sexual health literacy significantly differed by field of teaching, professional experience, and socioeconomic status; however, no statistically significant differences were found based on gender, pre-service/in-service training on sexuality education, or whether sexuality education was provided to students. Attitudes toward gender roles significantly varied across all variables. Teachers' self-efficacy differed significantly according to field of teaching, receipt of sexuality education training, and—within the sub-dimension of instructional strategies—whether they provided sexuality education to students. A low but positive correlation was found between teacher self-efficacy and sexual health literacy. Data gathered from open-ended questions were analyzed and integrated into the study. The findings were discussed within the context of comprehensive sexuality education.