Öğretmenlerin maruz kaldıkları ayrımcı yönetici uygulamaları
School administrators' discriminatory practices as experienced by teachers
  1. Tez No: 952796
  2. Yazar: HİLAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL KÜÇÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Öğretmen, Okul Müdürü, Ötekileştirme, Discrimination, Teacher, Administrator, Othering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmanın amacı, öğretmenlerin okul yöneticileri tarafından maruz kaldıkları ayrımcı uygulamaları ve ayrımcılıkla baş etme yollarını incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu Tokat il merkezinde görev yapan farklı kıdemlerdeki 20 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler görüşme tekniği ile toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların, okul yöneticilerinin ayrımcı uygulamalarını eşitsizlik temelinde anlamlandırdıkları, ayrımcılığın temeli olan kimlik unsurlarına değinmedikleri görülmüştür. Katılımcıların maruz kaldıkları ayrımcı yönetici uygulamaları çoğunlukla mesleki konularla ilgilidir. Ayrımcı yönetici uygulamaları eğitim öğretim sürecine ilişkin kararlarda yoğunlaşmaktadır. Örneğin başarılı sınıfların idareye yakın öğretmenlere verilmesi bu tür kararlardan biridir. Katılımcılar branş, siyasi görüş, dış görünüş, kılık kıyafet, cinsiyet, yöneticiye yakınlık/ uzaklık, kıdem, üye olunan sendika ve/veya eğitim sisteminin yapısı nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını düşünmektedirler. Katılımcılar maruz kaldıkları ayrımcı uygulamalardan bireysel, mesleki ve sosyal yönlerden olumsuz etkilenmektedirler. Katılımcılar çoğunlukla ayrımcılık ile mücadele etmek yerine pasifleşmeyi tercih etmektedirler. Araştırma bulgularına dayalı olarak öğretmenlerin ayrımcılığı anlama ve onunla mücadele etme konusunda geliştirmeleri için hizmet içi eğitim ve rehberlik çalışmalarının yapılması önerilmektedir. Ayrıca eğitim çalışanlarının (öğretmen, okul müdürü) maruz kaldıkları ayrımcı uygulamaların daha büyük örneklemlerde ve karma desen yaklaşımıyla incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the discriminatory practices that teachers are exposed to by school administrators and how they cope with discrimination. The study employed a qualitative research design based on the phenomenological method. The study group consisted of 20 teachers with varying levels of professional seniority working in the city centre of Tokat. Data were collected through interviews and analysed using content analysis. The findings revealed that participants interpreted discriminatory practices of school administrators mainly through the lens of inequality, rather than directly referencing identity-based factors that typically underpin discrimination. The discriminatory practices experienced by teachers were mostly related to professional matters and tended to be concentrated in decisions concerning the educational process. One prominent example includes the assignment of high-performing classes to teachers who are close to the school administration. Participants perceived that discrimination occurred based on factors such as field of expertise, political views, physical appearance, clothing, and gender, proximity to administrators, seniority, union membership, and structural aspects of the education system. These discriminatory practices were found to have negative impacts on teachers' individual, professional, and social well-being. Most participants indicated a tendency to adopt passive coping strategies rather than actively resisting discriminatory behaviour. Based on the findings, it is recommended that in-service training and guidance activities be organized to improve teachers' awareness and capacity to cope with discrimination. Furthermore, it is suggested that discriminatory practices affecting educational personnel (teachers and administrators) be examined using larger sample sizes and mixed research methods.