Siçanlarda Robert McFarlane flebi modelinde apocynin maddesinin flep nekrozu engelleyici etkisi
The protective effect of apocynin against flap necrosis in the rat Robert McFarlane flap model
- Tez No: 952810
- Danışmanlar: DR. İLKER ÜSÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Apocynin, Flep Nekrozu, İskemi-Reperfüzyon Hasarı, Antioksidan, İnflamasyon, Mikrovasküler Yoğunluk, Apocynin, Flap Necrosis, Ischemia-Reperfusion Injury, Antioxidant, Inflammation, Microvascular Density
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma, Apocynin'in antioksidan ve antiinflamatuar özelliklerinin flep nekrozu üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Flep nekrozu, rekonstrüktif cerrahinin en önemli komplikasyonlarından biri olup iskemi-reperfüz-yon hasarı ile ilişkilidir. Bu çalışma, Apocynin'in inflamatuvar yanıt ve oksidatif stres üzerindeki potansiyel düzenleyici rolünü araştırarak flep sağkalımını iyileştirici etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada, 250-500 gram arasında değişen 24 adet Sprague Dawley cinsi sıçan kullanılmış ve rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: Kontrol Grubu, Serum Fizyolojik Grubu ve Apocynin Grubu. Deney hayvanlarına kaudal bazlı McFarlane flep modeli uygulanmış ve Apocynin grubuna flep kaldırıldıktan sonra intraperitoneal Apocynin uygulanmıştır. Postoperatif 7. günün sonunda flep sağkalım oranları, nekroz alanları ve histopatolojik bulgular değerlendirilmiştir. Histopatolojik incelemelerde ödem, fibrozis, granülasyon dokusu, ülser varlığı, nötrofil yoğunluğu, mikrovasküler yoğunluk, apoptotik hücre varlığı ve kalsifikasyon analiz edilmiş, istatistiksel analizler ANOVA ve Fisher's Freeman Halton Exact Testi ile yapılmıştır. Bulgular: Apocynin uygulanan grupta, flep nekrozu oranları kontrol ve serum fizyolojik grupları ile benzer bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0.05). Bununla birlikte, histopatolojik analizlerde Apocynin'in inflamatuvar yanıtı baskıladığı tespit edilmiştir. Apocynin grubunda, ödem ve nötrofil infiltrasyonu belirgin şekilde azalmış (p=0.000 ve p=0.005) ve apoptotik hücre varlığı anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0.001). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, Apocynin'in inflamasyonu ve oksidatif stresi baskılayarak hücresel düzeyde koruyucu etkiler sağlayabileceğini ancak flep nekrozunu önlemede tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Apocynin'in flep sağkalımı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak adına, farklı dozlar ve uygulama yöntemleri ile daha kapsamlı çalışmalar gereklidir. Gelecekte, Apocynin'in anjiyogenik ajanlarla kombine edilerek flep sağkalımını iyileştirici potansiyelinin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effects of Apocynin's antioxidant and anti-inflammatory properties on flap necrosis. Flap necrosis is one of the most significant complications in reconstructive surgery and is associated with ischemia-reperfusion injury. This study seeks to investigate the potential regulatory role of Apocynin on inflammatory response and oxidative stress, with the objective of elucidating its protective effects on flap survival. Materials and Methods: In this experimental study, 24 Sprague Dawley rats weighing between 250-500 grams were randomly assigned to three groups: Control Group, Saline Group, and Apocynin Group. A caudal-based McFarlane flap model was applied to all animals, and the Apocynin Group received intraperitoneal Apocynin administration following flap elevation. On postoperative day 7, flap survival rates, necrotic areas, and histopathological findings were evaluated. Histopathological examinations included assessments of edema, fibrosis, granulation tissue, ulcer presence, neutrophil density, microvascular density, apoptotic cell presence, and calcification. Statistical analyses were conducted using ANOVA and Fisher's Freeman Halton Exact Test. Results: The rate of flap necrosis in the Apocynin group was comparable to that of the control and saline groups, with no statistically significant difference observed (p>0.05). However, histopathological analyses demonstrated that Apocynin suppressed the inflammatory response. Specifically, edema and neutrophil infiltration were significantly reduced in the Apocynin group (p=0.000 and p=0.005, respectively), and apoptotic cell presence was significantly lower (p=0.001). Conclusion: The findings of this study suggest that Apocynin exerts cytoprotective effects by suppressing inflammation and oxidative stress; however, it is not sufficient on its own to prevent flap necrosis. Further comprehensive studies incorporating different dosages and application methods are necessary to better understand the effects of Apocynin on flap survival. Future research should explore the potential benefits of combining Apocynin with angiogenic agents to enhance flap viability.