Kurumsal iletişim uygulamalarında iletişim profesyonellerinin yapay zekâ kullanımı
Use of artificial intelligence by communication professionals in corporate communication applications
- Tez No: 952852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Yapay Zekâ, İletişim Profesyonelleri, Etik, Corporate Communication, Artificial Intelligence, Communication Professionals, Ethics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkan etkileşimli araç ve uygulamalar birbirinden farklı sektörleri, mesleki pratikleri ve kullanıcı deneyimini dönüştürmektedir. Yapay zekâ bu açıdan literatürde güncel tartışmalara konu olmaktadır. Bu süreç, kurum ve kuruluşların amaç ve hedeflerine uygun organizasyon ve koordinasyon çalışmalarını sağlayan bütüncül bir fonksiyon olarak kurumsal iletişim pratikleri açısından da bir araştırma alanı oluşturmaktadır. Kurumsal iletişim, kısa vadede kurumun imajını, uzun vadede itibarını etkilemektedir. Bu doğrultuda yapay zekâ destekli araçların, kurumsal iletişim alanına yönelik medya ilişkileri, kriz yönetimi, paydaş etkileşimi, sponsorluk ve sosyal sorumluluk gibi birçok uygulama ve hedef kitleyle etkin iletişim kurma sürecinde nasıl bir oynadığı ve iletişim profesyonelleri açısından nasıl değerlendirildiği sorusu öne çıkmaktadır. Bu kapsamda yapay zekâya atfedilen bu profesyonel yönetim, etkileşim ve deneyim üzerindeki dönüştürücü etkinin bir“mesleki etik”tartışması ile birlikte değerlendirme ihtiyacı da gözlemlenmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, farklı sektör ve meslek gruplarının kurumsal iletişim uygulamalarında (paydaş ilişkileri, kriz yönetimi, sponsorluk, sosyal sorumluluk, medya ilişkileri vb.) yapay zekânın nasıl kullanıldığını ve bu konuya ilişkin olarak iletişim profesyonellerinin görüş ve deneyimlerini“demografi”,“uygulama”ve“mesleki etik”tartışması üzerinden incelemektir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi yeniliklerin kullanıcılar ve kurumlar düzeyinde benimsenme süreçlerini açıklayan Everett Rogers‟ın Yeniliklerin Yayılımı Kuramı perspektifiyle değerlendirilmiştir. Çalışmada araştırma yöntemi ve veri toplama tekniği olarak nitel araştırma yöntemi ve yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış olup elde edilen bulguların analizinde ise betimsel analiz ve nitel içerik analizi tercih edilmiştir. Bu noktada nitel araştırma yöntemi çerçevesinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere üç farklı alanda ve çeşitli meslek gruplarının kurumsal iletişim süreçlerini yürüten 15 iletişim profesyoneli ile yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler yapılması planlanmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, katılımcılara ilişkin genel bir çerçeve oluşturmak açısından, kurumsal iletişim profesyonellerine yönelik yaş, eğitim, kurumsal deneyim gibi konuları içeren demografik sorular yöneltilmektedir. İkinci bölümde, kurumsal iletişim süreç ve uygulamalarında iletişim profesyonellerinin yapay zekâ kullanım biçimlerini ve pratiklerini açıklamaya yönelik sorular bulunmaktadır. Son bölümde ise iletişim profesyonellerinin kurumsal iletişim alanında yapay zekâ kullanımına ilişkin görüş ve önerilerine ilişkin sorular yer almaktadır. Tez çalışmasının sonuçlarının hem kurum ve kuruluşlar hem de iletişim profesyonelleri açısından, kullanım alışkanlıkları, mevcut uygulamaların dönüşümü, konuya ilişkin görüşler-deneyimler ve etik gibi kurumsal iletişim ve yapay zekâ tartışmasının farklı boyutlarıyla alana özgün bir katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Interactive tools and applications emerging as part of technological advancements and the digitalization process are transforming diverse sectors, professional practices, and user experience. Artificial intelligence is a subject of current debate in the literature in this regard. This process, as a holistic function that ensures the organization and coordination of institutions and organizations in line with their goals and objectives, also constitutes a research area for corporate communication practices. Corporate communication impacts the institution's image in the short term and its reputation in the long term. Therefore, the question of how AI-enabled tools play a role in many applications related to corporate communication, such as media relations, crisis management, stakeholder interaction, sponsorship, and social responsibility, and the process of effectively communicating with target audiences, and how they are evaluated by communication professionals, is highlighted. In this context, the transformative impact attributed to artificial intelligence on professional management, interaction, and experience needs to be evaluated alongside a discussion of“professional ethics.”The purpose of this thesis is to examine how artificial intelligence is used in corporate communication practices (stakeholder relations, crisis management, sponsorship, social responsibility, media relations, etc.) across various sectors and professional groups, and to examine the opinions and experiences of communication professionals on this subject through the discussion of“demography,”“application,”and“professional ethics.”The theoretical framework of the research is evaluated from the perspective of Everett Rogers' Diffusion of Innovation Theory, which explains the adoption processes of innovations at the user and institutional levels. Qualitative research and structured in-depth interviews were used as research methods and data collection techniques in the study. Within the framework of the qualitative research method, structured interviews were used, and descriptive analysis and qualitative content analysis were preferred in the analysis of the obtained findings. At this point, within the framework of the qualitative research method, it is planned to conduct interviews using the structured in-depth interview technique with 15 communication professionals who manage corporate communication processes in three different fields: public, private sector, and non-governmental organizations, and in various professional groups. The first part of the research addresses demographic questions regarding age, education, and corporate experience, aimed at corporate communication professionals to establish a general framework for the participants. The second part explores how communication professionals use and practice artificial intelligence in corporate communication processes and applications. The final part addresses the opinions and recommendations of communication professionals regarding the use of artificial intelligence in corporate communication. The results of this thesis are expected to make a unique contribution to the field, addressing various dimensions of the corporate communication and artificial intelligence debate, including usage habits, the transformation of existing practices, opinions and experiences related to the topic, and ethics, for both institutions and organizations and communication professionals.