Fide dikim makinası baskı tekerleklerine ait bazı yapısal özelliklerin toprak basıncına etkileri
The Effects of some structural properties of transplanter press wheels on the soil presure
  1. Tez No: 95287
  2. Yazar: ALİ TEKGÜLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİROL KAYİSOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün fidelerinin fiziksel ve mekanik özellikleri, Basınç ölçer, Fide dikim makinası, Baskı tekerlekleri, Physical and mechanical properties of tobacco seedlings, Pressure transducer, Transplanter, Press wheels
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ FİDE DİKİM MAKİNASI BASKI TEKERLEKLERİNE AİT BAZI YAPISAL ÖZELLİKLERİN TOPRAK BASINCINA ETKİLERİ Ali TEKGULER Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Birol KAYİŞOGLU 2000, Sayfa: 83 Jüri: Prof. Dr. Birol KAYİŞOGLU Prof. Dr. Bahattin AKDEMİR Doç. Dr. Vahit KİRİŞÇİBu araştırmada, tütün fidelerinin dikiminde kullanılan fide dikim makinası baskı tekerleklerinin bazı yapısal özelliklerinin toprak basıncına etkileri araştırılmıştır. Ayrıca tütün fidelerinin fiziksel ve mekanik özellikleri de belirlenmiştir. Baskı tekerleklerinin oluşturduğu basınç; farklı tekerlek tiplerinde (Birinci tip, İkinci tip ve Üçüncü tip) ölçme derinliğine bağlı olarak baskı tekerleği açısı (50°, 60° ve 70°), baskı tekerlekleri arası mesafe (5 cm, 6 cm ve 7 cm) ve dikim ünitesi ağırlığına (40 kg, 50 kg, 60 kg, 70 kg, 80 kg ve 90 kg) bağlı olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda toprak penetrasyon direnci ölçümleri de yapılmıştır. Tütün fidelerinin sıkıştırma dayanımı 3.552 N/cm2 olarak tespit edilmiştir. Baskı tekerleklerinin toprakta meydana getirdiği basıncı ölçmek için yeni bir basınç ölçer yapılmıştır. Araştırma sonuçları 60°'lik baskı tekerlekleri açısına ve 7 cm'lik baskı tekerlekleri arası mesafeye sahip Birinci tekerlek tipinin diğer baskı tekerleği tiplerine göre, bitki kök bölgesinde daha yüksek, üst katmanlarda daha düşük basınç meydana getirdiğini göstermiştir. Tespit edilen penetrasyon direnci değerleri kök gelişimini sınırlandıran 90-150 N/cm2 değerlerinin altında kalmıştır. Araştırmada dikim ünitesi ağırlığı ile diğer parametrelere bağlı olarak maksimum basıncın tahmin edilmesinde kullanılabilecek modeller geliştirilmiştir. Ayrıca, penetrasyon direnci değerlerinden maksimum basınçların tahmin edilebileceği eşitlikler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY PhD. Thesis THE EFFECTS OF SOME STRUCTURAL PROPERTIES OF TRANSPLANTER PRESS WHEELS ON THE SOIL PRESSURE Ali TEKGÜLER Trakya University The Institute of Natural and Applied Science Agricultural Machinery Mainscience Section Supervisor: Prof. Dr. Birol KAYİŞOGLU 2000, Page: 83 Jury: Prof. Dr. Birol KAYİŞOGLU Prof. Dr. Bahattin AKDEMİR Doç. Dr. Vahit KİRİŞÇİIV In this research effects of some structural properties of pressure wheels of transplanter on the soil pressure were investigated. In addition, the physical and mechanical properties of tobacco seedlings were determinated. The pressure which caused by press wheel was measured depending on different press wheel type (1. type, 2. type and 3. type), press wheel angle (50°, 60° and 70°), distance of between press wheel (5 cm, 6 cm and 7 cm) and weight of transplanting unit (40 kg, 50 kg, 60 kg, 70 kg, 80 kg and 90 kg). And also the soil penetration resistance was measured. The compression stress of tobacco seedlings was determinated as 3.552 N/cm. A new pressure transducer was developed to measure the pressure in the soil caused by pressure wheels. The investigation results shoved that 1st wheel type in pressure wheel angle and 7 cm pressure wheel distance caused higher pressure on the plant root region and lower pressure on the top layers than the others. The penetration resistance values determined were below the values of 90 and 150 N/cm2 which limit the the growth of root. In this research, models which can be used with the aim of estimation of maximum pressure values according to the weights of planting unit and the other parameters were developed. Besides, equations by which maximum pressure values can be estimated from penetration resistance values were given.