Jeotermal enerji santrallerinin tarımsal üretime olan etkilerinin yerel yönetimlerce denetimi sorunu: Aydın ili örneği
The problem of controlling the effects of geothermal power plants on the agricultural production by local goverments : Sample of Aydin province
  1. Tez No: 952954
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ALTUNSOY COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerji Santralleri, Yerel Yönetimler, Denetim, Geothermal Power Plants, Local Administrations, Audit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dünyada yaşanan hızlı nüfus artışı ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin enerji gereksinimi de artmaktadır. Kırsal kesimden kentlere göçün giderek artması, bu durumu kentlerde daha çok hissedilir hale getirmiştir. İnsanoğlunun sanayi devriminden bu yana fosil kaynaklara yönelmesi ise doğal kaynakların hızla tükenmesine, çevre tahribatına ve artan maliyetlere neden olmuştur. Bu sebeple son dönemlerde uygulanmaya çalışılan enerji politikaları yenilenebilir, çevre dostu enerji politikaları ekseninde değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Enerji politikaları oluşturulurken yapılan yasal düzenlemelerde politikaların uygulanması, gerekli tedbirlerin alınması ve uygulamaların denetlenmesinde merkezi yönetim kuruluşları yanında yerel yönetimlerin de görev ve sorumluluklar alması gerekmektedir. Kentli nüfusun genel nüfus içerisindeki yoğunluğu da göz önünde bulundurulduğunda yereldeki tüm paydaşların merkezi yönetimle birlikte ahenkli çalışması, politikaların verimli ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir. Bunun yanında yerel yönetimler halka en yakın hizmet birimleri olarak hızlı ve verimli bir şekilde politikalar belirler ve böylece bölgenin öncelikli hedefleri, bölge halkının beklentileri de göz ardı edilmemiş olur. Türkiye'de son dönemlerde yenilenebilir enerji alanında jeotermal enerji türü özel bir ivme kazanmıştır. Ülkenin jeotermal kaynak kapasitesinin Ege Bölgesi'nde yoğunlaşması ile birlikte bu bölgede 2000'li yıllardan bu yana art arda jeotermal projeleri faaliyete geçmektedir. Akdeniz ikliminin ve verimli topraklarının da etkisiyle öncelikli geçim kaynağı tarım olan Aydın ili, bol su kaynaklarına sahip olmasının yanında, jeotermal enerji kapasitesi ve jeotermal elektrik santralleri (JES) sayısı bakımından ülkede ilk sıradadır. Jeotermal enerji, yenilenebilir ve çevre dostu olsa da yanlış uygulamalar neticesinde çevreye zarar verebilme olasılığını bünyesinde taşır. Bu sebeple JES projelerinin tasarım aşamasından faaliyette bulunma aşamalarına kadar her anında merkezi ve yerel yönetimler tarafından etkin bir şekilde denetlenmesine ihtiyaç vardır. Çalışmada Aydın ili özelinde yerel yönetimlerin, jeotermal enerji politikalarındaki etkinliği araştırılmıştır. Bu nedenle başta Aydın ilindeki belediyeler olmak üzere, jeotermal enerji üzerine çalışmalar gerçekleştirmiş bazı kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda enerji mevzuatında ve uygulamalardaki yetersizlikler sebebiyle kentteki yerel yönetimlerin, jeotermal enerji politikalarında yetersiz kaldığı saptanmıştır. Sonuç olarak bölgede bulunan merkezi ve yerel yönetimler ile birlikte diğer tüm paydaşların da bir arada çalışabileceği politikalar üretilmesi ve uygulanması gerekliliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The world's population is expanding quickly, and developing nations' energy needs are rising along with it. The population shift to urban areas has increased the demand for energy in urban areas. The attempt to meet energy needs with fossil fuels has resulted in the rapid depletion of natural resources, the degradation of the environment, and rising costs ever since the industrial revolution. Due to this, in recent years, current energy policies have been evolving and shifting in favor of renewable, environmentally friendly energy laws. Local administrations should also assume duties and obligations in the implementation of the policies, adopting the appropriate actions and auditing in the legislative rules produced while formulating energy policies, in addition to central government organizations. The efficient and effective execution of policies depends on the cooperative efforts of all local stakeholders and the central government, given the density of the urban population. The key aims of the region and the expectations of the people of the region are not disregarded as local administrations, which are the closest service units to the general public, develop policies in the quickest and most effective manner. In recent years, geothermal energy has gained popularity in Turkey as a renewable energy source. Since the 2000s, a series of geothermal projects have been functioning in the Aegean Region due to the concentration of the nation's geothermal resource capacity there. The number of geothermal power plants (GPP) and geothermal energy capacity, on the other hand, place Aydın province first in the nation. At the same time, the province of Aydın is an agricultural city, influenced by the Mediterranean climate, with plenty of water resources, and relies heavily on agriculture for its livelihood. Despite being sustainable and renewable, geothermal energy can nevertheless have a negative impact on the environment if it is used improperly. Due to this, effective auditing of GPP projects by national and local governments is required, starting with the design phase and continuing through the operating phase. The study looked into the efficiency of municipal administrations in the province of Aydın's geothermal energy policy. Meetings with local administrations in Aydın, certain organizations that have studied geothermal energy, and non-governmental groups were held as a result. The interviews revealed that the city's local administrations were lacking in geothermal energy policy as a result of the shortcomings in the city's energy legislation and practices. It has been determined that it is required to develop and put into effect policies that can cooperate with the regional central and local administrations as well as all other stakeholders.