Roma idaresi bağlamında çevre ve siyaset ilişkisi
The nexus between politics and environment: Roman governance
  1. Tez No: 953056
  2. Yazar: ESMA AYDINLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma idaresi, çevre tarihi, çevre sorunları, kaynak kullanımı, çevre- politika ilişkisi, çevresel değişim, Roman governance, environmental history, environmental issues, resource management, environment-politics relationship, environmental change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hiçbir toplum çevresinden bağımsız meydana gelmemiştir. Roma Medeniyeti de çevresel koşullarla sürekli bir etkileşim içerisinde gelişmiş, bu süreçte hem çevresinden etkilenmiş hem de onu dönüştürmüştür. Çevre tarihi disiplininin gelişimiyle birlikte, geçmiş çevrelerin rekonstrüksiyonundan faydalanılarak Roma idaresi ile çevresi arasındaki çok katmanlı ilişki daha kapsamlı şekilde incelenebilmektedir. Roma idaresi doğaya uyum sağlama çabası gösterse de çevresel kontrol hiçbir zaman mutlak olmamıştır. Roma'nın karşılaştığı çevresel sorunların birçoğu doğrudan insan faaliyetleri ve politik tercihlerle bağlantılıdır. Bataklıktan imparatorluğa giden süreçte önemli çevresel değişimler yaşanmış ve bu dönüşüm uzun vadede gözlemlenebilmiştir. Roma idaresinin çevreyle kurduğu ilişki sürdürülebilirlik, kaynak kullanımı ve uzun ömürlü siyasal yapı bağlamlarında değerlendirilerek çevre ve politika arasındaki bağ yeniden düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
No society has ever existed independently of its environment. In this regard, the Roman civilization maintained a continuous interaction with its environmental conditions. Roman governance was shaped by the environment as much as it influenced it. The intersection of environment and politics holds a decisive power that can determine the fate of a civilization. The relationship between nature and authority is inherently complex and multi-layered. Although adaptation and development in response to natural conditions are possible, complete control over nature has never been realized. The Romans confronted numerous environmental challenges, some directly linked to political decisions and human activities. In the transformation from marshlands to a vast empire, Rome experienced significant environmental changes whose full extent can only be observed over the long term. The sustainability of the Roman state reflects concerns parallel to modern concepts such as resource management and sustainable governance. The relationship between Roman governance and the environment is examined in terms of sustainability, resource use, and durable political structures, encouraging a rethinking of the link between environment and politics