Okullarda verilen din eğitiminin günlük hayata aktarılması
Transfer of religioun education given at schools to daily life
  1. Tez No: 953075
  2. Yazar: RABİA KALAYLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, din eğitimi, din dersi, din ve hayat, Education, religion education, transfer to daily life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okullarda verilen din eğitiminin günlük hayata yansımalarını, hayatta uygulanmasının önündeki engelleri ve uygulamayı arttırabilecek önerileri ortaöğretim öğrencilerinin ve öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda tespit etmektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili merkez ilçelerinde yer alan liselerde eğitim gören 18 gönüllü öğrenci ve bu liselerde görev yapan 12 gönüllü öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda okullarda verilen din eğitiminin günlük hayatta; ortak iyiliğin inşasında, sorun çözmede, sosyal ilişkilerin geliştirilmesinde, dini bilinç ve manevi gelişimde, öz farkındalık ve güçlü benlik oluşumunda ve günlük hayatı düzenlemede katkılarının olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında okulda verilen din eğitiminin günlük hayata aktarılmasında toplum ve aile baskısı, olumsuz arkadaş ilişkileri, çevresel ve kişisel yetersizlik gibi engellerin olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar okulda verilen din eğitimin günlük hayata aktarılması için öğretmenlerin rol model olması, derslerin uygulamalı olması, derslerde gezi, hikayeleştirme, teknoloji kullanımının arttırılması gerektiğini vurgulamışlardır. Ayrıca katılımcılar öğretmenlere, öğretim yöntem ve tekniklerine, öğretim programları ve eğitim sistemine yönelik birçok önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the reflections of religioun education provided in schools on daily life, the obstacles preventing its application in daily life, and the suggestions for enhancing its implementation, based on the views of high school students and teachers. The study was conducted using the phenomenological design, one of the qualitative research methods. The study group consisted of 18 volunteer students attending high schools in the central districts of Kahramanmaraş during the 2024-2025 academic year, and 12 volunteer teachers working at these schools. The study group was determined through the maximum variation sampling method, which is one of the purposive sampling techniques. Data were collected through a semi-structured interview form, and the obtained data were analyzed using the content analysis method. The findings revealed that religioun education in schools contributes to the construction of common good, problem-solving, the development of social relationships, religious awareness and spiritual growth, self-awareness and strong identity formation, and the regulation of daily life. However, it was also determined that factors such as family and social pressure, negative peer relations, and environmental and personal inadequacies hinder the transfer of religioun education into daily life. Participants emphasized that in order to ensure the transfer of religioun education to daily life, teachers should act as role models, lessons should be practice-oriented, and more use should be made of field trips, storytelling, and technology. Furthermore, participants offered various suggestions concerning teachers, teaching methods and techniques, curricula, and the overall education system.