Diyarbakır ili katı atık yönetiminin çevresel, ekonomik ve biyogaz potansiyeli açısından analizi
An analysis of the environmental, economic and biogas potential of solid waste management in Diyarbakır province
- Tez No: 953149
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT VELİ ÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Katı atık yönetimi, biyogaz, yenilenebilir enerji, çevresel etki, enerji üretimi, Solid waste management, biogas, renewable energy, environmental impact, energy production
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışması, Diyarbakır ilinde oluşan evsel katı atıkların çevresel, ekonomik ve enerji üretim potansiyeli açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Özellikle kent merkezindeki dört büyük ilçe olan Kayapınar, Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçeleri odak alınarak, atık miktarları ve bu atıklardan elde edilebilecek biyogaz potansiyeli hesaplanmıştır. TÜİK verilerine göre günlük yaklaşık 1.226 ton evsel atığın oluştuğu tespit edilmiş; bu atıkların %45'inin organik içerikli olduğu varsayımıyla yıllık yaklaşık 130 milyon m³ biyogaz üretilebileceği hesaplanmıştır. Söz konusu biyogaz, 780 milyon kWh elektrik enerjisi üretimi sağlayabilecek düzeydedir. Bu enerji üretimi sayesinde yaklaşık 390 bin ton CO₂ salımının önüne geçilebileceği belirlenmiştir. Çalışma, biyogaz üretiminin yalnızca enerji üretimi açısından değil, aynı zamanda çevresel kirliliğin azaltılması ve ekonomik faydaların sağlanması açısından da stratejik önem taşıdığını ortaya koymuştur. Ayrıca mevcut atık yönetim altyapısının yetersizliği, kaynağında ayrıştırma eksikliği ve toplumsal farkındalık düzeyinin düşüklüğü gibi sorunlara dikkat çekilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, biyogaz üretim altyapısının güçlendirilmesi, yerel yönetimlerin teknik ve idari kapasitelerinin artırılması ve halkın bilinçlendirilmesine yönelik politikaların geliştirilmesi önerilmektedir. Bu bağlamda çalışma, Diyarbakır ili için sürdürülebilir bir katı atık yönetimi modeli sunmakta ve benzer şehirler için uygulanabilir stratejik bir örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the environmental, economic, and energy production potential of municipal solid waste management in the province of Diyarbakır. The study focuses on four central districts—Kayapınar, Bağlar, Yenişehir, and Sur—where population density and waste generation are high. According to data provided by the Turkish Statistical Institute (TÜİK), approximately 1,226 tons of household waste are produced daily. Assuming that 45% of this waste is organic in nature, the study estimates that around 130 million cubic meters of biogas could be generated annually. This amount of biogas could yield approximately 780 million kWh of electrical energy. Furthermore, replacing fossil fuels with this energy source would potentially prevent the emission of around 390,000 tons of CO₂ annually. The findings emphasize that solid waste should not be considered merely as an environmental burden but rather as a valuable resource for renewable energy and economic gain. The study also highlights existing structural problems such as inadequate infrastructure, lack of waste separation at the source, and low levels of public awareness. Based on these findings, the thesis recommends the expansion of biogas infrastructure, enhancement of the technical and administrative capacity of local governments, and the implementation of public education programs. Overall, the study presents a sustainable solid waste management model tailored to Diyarbakır and offers a strategic framework that could be adapted to similar urban settings facing parallel environmental and waste management challenges.