Öklid uzayında cayley formülü ve uygulamaları
Cayley formula and its applications in euclidean space
- Tez No: 953240
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADDİN BÜKCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cayley Formülü, Öklid Uzayı, Dönme Hareketi, H/H′ Hareketi, Cayley Formula, Euclidean Space, Rotation Motion, H/H′ Motion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü ve ikinci bölüm temel kavramlara ayrıldı. Üçüncü bölümde Cayley formülü elde edildi ve bu formülün bazı uygulamaları verildi. Dördüncü bölümde, Frenet hareketi tanımlandı ve bu hareketten elden edilen H/H' hareketinin, H sabit ve H' hareketli uzaylarına göre pol eksenleri bulundu. Tartışma ve sonuç bölümünde ise bu tez çalışmasındaki sonuçlar kullanılarak farklı matrisler üzerinde hangi çalışmaların yapılabilleceği \linebreak vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters. The introduction and the second chapter are devoted to basic concepts. In the third chapter, the Cayley formula is obtained and some applications of this formula are given. In the fourth chapter, the Frenet motion is defined and the pole axes of the H/H' motion obtained from this motion are found with respect to the H fixed and H' moving spaces. In the discussion and conclusion section, it is emphasized which studies can be done on different matrices using the results of this thesis.