Çan-Altıkulaç Ovası (Çanakkale) topraklarının doğal yapılarının toprak taksonomisine göre sıcaklık ve rutubet rejimleri ile sulu arazi tasnif ve drenaj sisteminin ortaya çıkarılması
The Determination of temperature an humidity regimes and field classfication and drainage system according to the natural structure of the soil taxonomy in Çan-Altıkulaç plain (Çanakkale)
- Tez No: 95326
- Danışmanlar: PROF. CEMİL CANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biga Yarımadası, Çan Altıkulaç Ovası, Toprak Sıcaklık Rejimi, Rutubet Rejimi, Sulu Tarım
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
VI ÖZET Biga Yarımadasında bulunan Çan Altıkulaç Ovasi ve geniş çevresinin lkolojik birimi Paleozoik yaşlı dır. Çalışma alanı jeosenklinale ortamın ürünlerini yansıtmaktadır.. Alt Paleozoikte, Kaledoniyen orojenezi ile oluşan mağmatik olaylar sonucu diyabaz, jeosenklinal tabanına yayılmış ve üzerinde kalın bir sedimasyon birikmiştir. Paleozoik ortalarında varisk hareketler sonucu, bu çökeller üzerine kireçtaşlan uyumsuz olarak gelmiştir. Hersiniyen orojenezinin Platin âzı süresince deniz dibi yükselmeye başlamış ve bölge kara halini almıştır. Permiyenden sonra kara haline gelen bölgede aşınma başlamıştır. Altıkulaç Ovası, Çan Kocaçay Deresinin getirdiği alüvyal ve çevresindeki yüksek arazilerden erozyonla oluşan kolüvyal materyallerden dolayı yüksek mahsuldar topraklardan meydana gelmiştir. Araştırama sonucunda Marmara genelini bir bütün olarak düşünür ve meteorolojik gözlemleri de bu bütün içinde değerlendirerek, Biga Yarımadasında bulunan Çan Altıkulaç mevkisinin iklim ve toprak sıcaklıkları detaylı bir şekilde incelenip toprak taksonomisine göre SO cm toprak derinliğindeki sıcaklık değerleri sonuçlarına göre, toprak sıcaklı rejimi ile bölgenin iklim verilerine göre toprak nem rejimleri haritaları yapılmıştır. Bölgede tehermic ve mesic sıcaklık rejimleri ile xeric, udic ve ustic nem rejimleri tespit edilmiştir. Bölgenin sıcaklık, nem rejimleri ile iklimi detaylı bir şekilde analiz edilerek, Altıkulaç Ovasının, Aşırı erozyon ve verimlilik kaybına sebep olmaksızın sahanın her parçasından en iyi faydalanmayı sağlamak maksadı ile arazi, sulu tarım için eşit verimlilik potansiyeli gösteren sınıflara bölünmüştür. Ova topraklarının devamlı sulanması halinde sulamaya uygunluk derecelerinin belirlenmesi, var ise sorunlarının saptanması ve çözümlenmesi, dolaysıyla da proje alam topraklarının sulanabilme kapasitelerim ortaya çıkarmak için çalışmalar yapılmıştır. Buna göre bitki paterni, sulama zamanı, sulama miktarı, sulamanın cinsi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Situated in Biga Peninsula, Çan Altıkulaç Plain lithlögical unit is the product of old Palaeozoic and geosynclinale environment. In the lower Palaeozoic era dibasic rocks formed by erogenesis form a thick layer of sediment spreading on the bottom of the geosynclinales. In the middle of the Palaeozoic due to vorasitic activities lime stone was formed on these sediments irregularly. During the platinium phase of Hersiniyen erogenesis, the sea bed rose and the area transformed to a terrestrial land. This freshly formed land started eroding after Permiyen. Altıkulaç Plain is highly fertile due to its alluvial soil composition and koalluvial material formed by eresion and originating from surrounding high hills. These material was carried by Çan Kocaçay creek. At the end of study the meteorological observations will be evaluated in the Marmara region as a whole. Also the climate and soil temperature will be examined in detail and the temperature and humidity regimes of soil layers of 50 cm thick are mapped in Biga Peninsula. In the thermic and mesic temperature remes and xeric, udic and ustic moisture remes are determined.The temperature and humidity regimes and the climate of the area is examined in detail in order to get the most productivity without causing extreme eresion and fertility lose. The field crops are also classified based on their proximate potantial for irrigated forming. Some studies are done for determining the degrees of water stuitability if the grassy land is cotinunously irrigated, fixing and solving the problem if a problem is present, consequently revealing the project area land's capacities of being watered. Based on the results, crop patterns, irrigation time, irrigation quantity, and the type of irrigation was determined. Key Words : Biga Peninsula, Çan Altıkulaç Plain, soil temperature regime, humidity regime and irrigated farming.