Soğanda tohumla ve toprakla taşınan funguslar üzerine bazı bitki ekstraları ve kompast ekstraları uygulamalarının etkinliği
Effect of same medical plant extracts and compost extracts aganist aspergillus niger and fusarium axysporum on onion
  1. Tez No: 95334
  2. Yazar: ÖZLEM KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soğan (Allium cepa L.), Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, bitki ekstraktlan, kompost ekstraktlan, uçucu yağlar, Onion (Allium cepa. L.), Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, plant extracts, compost extracts, essential oil
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
vm ÖZET Bu çalışmada, adaçayı (Salvia officinalis L:), kekik (Origanum sp.), melissa (Melissa officinalis L.), nane (Mentha piperita L.) ve sarımsak (Allium sativum) yumru ekstraktlan ve uçucu yağlan ile ayçiçeği (Helianthus annuus L.) ve yonca (Medicago sativa L:) saplarından elde edilen kompost ekstraktlannın soğanda (Allium cepa L:) tohum ve toprak yoluyla patojen olan Aspergillus niger Van Tiegh. ve Fusarium oxsporum Schlecht' e olan etkileri, in vitro ve in vivo 'da belirlenmiştir. In vitro denemelerde ekstraktlann 5 farklı dozda (%1.25, %2.5, %5, %10, %20) söz konusu funguslann, koloni gelişimine ve spor çimlenmesine etkileri tespit edilmiştir. Etkili bulunan bitki ve dozlarının etmenler tarafından oluşturulan tohum enfeksiyonuna ve in vivo 'da fide hastalık oranı ile fide gelişimine etkileri değerlendirilmiştir. Ekstrakt uygulamaları, patojenlerin misel gelişimi, spor çimlenmesi ve tohum enfeksiyonunu değişen oranlarda engellemiştir. Sarımsak ekstraktı, yonca ve ayçiçeği kompostu ekstraktı funguslann misel gelişmelerini en yüksek oranda engelleyen ekstraktlar olmuşlardır. Melissa uçucu yağı dışındaki diğer bitkilerin uçucu yağlan etmenlerin misel gelişimlerini %45 ile %93 arasında değişen oranlarda engellemişlerdir. A. niger in spor çimlenmesi ayçiçeği kompost ekstraktı dışındaki hiçbir ekstrakt tarafından engellenemez iken F. oxysporum izolatlannın her ikisinin spor çimlenmesi ekstraktlar tarafından değişik oranlarda engellenmiş ve deformasyonlar görülmüştür. F. oxysporum 'un oluşturduğu tohum enfeksiyonu % 43 oranında sarımsak ekstraktı tarafından engellenmiştir. In vivo denemelerde, fidelerde hastalık oranına en iyi etki olan %35.3 sadece A. niger 'in tohum izolatına karşı ayçiçeği kompost uygulaması ile gerçekleşmiş; aynı zamanda fide gelişimi teşvik edilmiştir. F. oxysporum 'un da sadece tohum izolatına karşı sarımsak ve melissa ekstrakt uygulamalan %45 olan en iyi etkiyi göstererek hastalık oranını düşürmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
DC SUMMARY In this study, sage (Salvia officinalis L.), oregano (Origanum sp.), balm (Melissa officinalis L.), peppermint (Mentha piperita L.) and garlic (Allium sativum) extract and then- volatile oils and sunflower (Helianthus annuus L.), alfalfa (Medicago sativa L.) compost extracts were evaluated in vitro and in vivo against to soilborn and seedborn plant pathogen fimgi (Aspergillus niger van Tiegh and Fusarium oxysporum Schlecht) on onion (Allium cepa LJ. Effect of 5 different dosages (%1.25, %2.5, %5, %10, %20) of the plant and compost extracts were tested in order to their effect on fungal growth, spore germination at the in vivo. Extracts and then- dosages that found effective were evaluated for seed infection rate of the fungi and at in vivo for disease rate of seedling plant and effect of seedling plant growth. Results indicated that the extracts affected the target pathogens variously. Garlic extract, alfalfa and sunflower compost extracts had best effect on the fungal growth. Except the volatile oil from balm, all plant volatile oils suppressed the growth of target fungi between 45 % and 93 %. Spore germination of A. niger was reduced only by the sunflower compost extracts, however the spore germination of both isolate of F. oxysporum were reduced by all extracts in different rates. Although some extracts did not reduce the spore germination of fungi, they caused in some cases some deformations on the shape of germinated spores. Best effect on seed infection rate was 43 % by garlic extract for F. oxysporum. At the in vivo trials, the only best effect (35,3 %) on the rate of the disease at seedling plants, against seedborn isolate of A. niger was sunflower compost extract, besides this, seedling growth was induced. Garlic and melissa plant extracts shown 45 % effect that had been reducing disease rate the best effect on seedborn isolate of F. oxysporum.