Çizgi roman kullanımının öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of comics use on students' attitudes towards social studies
- Tez No: 953347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAVİ AKKAYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Çizgi Roman, Karma Desen, Social Studies, Comics, Mixed Pattern
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çizgi roman çok yönlü ve dinamik bir sanat biçimidir. Metin ve görsel bileşenleri bütünleştirerek okuyuculara farklı bir anlatı deneyimi sunar ve süper kahramanlar, bilim kurgu, fantezi ve komediyi kapsayan türlerin çeşitliliği nedeniyle geniş bir yaş ve ilgi yelpazesine hitap eder. Bu çalışmada ise sosyal bilgiler öğrenimi alanında çizgi romanın görsel çeşitliliği ve ilgi toplamadaki potansiyelinden yararlanmak amaçlanmıştır. Çizgi romanların eğitim alanındaki potansiyeli, özellikle de sosyal sorunlar ve çözümleri bağlamında, literatürde oldukça ilgi çeken bir konudur. Farklı öğrenme stillerine sahip çocuklara eğitim vermenin pedagojik zorluğu, öğrenme sürecinde birden fazla duyuya hitap ederek ele alınabilir. Çeşitli öğretim araç ve gereçlerinin derslere entegrasyonu, öğrenme çıktılarını geliştirmek için oldukça etkili bir strateji olarak tanımlanmıştır. Öğretim materyallerinin akıllıca seçilmesi ve entegrasyonu, öğrencilerin çeşitli öğrenme stillerine ve duyusal yeteneklerine hitap edecek şekilde kullanıldığında, çok yönlü bir öğrenme ortamını teşvik ettiği literatürdeki farklı çalışmalarda sıklıkla değinildiği görülmüştür. Farklı materyallerin bir araya getirilmesi, hem öğrenciler hem de eğitimciler için önemli bir motivasyon kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı da çizgi roman ile sosyal bilgiler öğretiminin öğrenciler üzerindeki katkısının incelenmesidir. Açıklayıcı ardışık karma desen çalışmanın yöntemi olarak kullanılmıştır. Çizgi roman ile sosyal bilgiler öğreniminin öğrenciler üzerindeki etkisinin öğrenme ortamını nasıl değiştirdiği nicel ve nitel veriler kullanılarak betimlenmiştir. Çalışmada nicel kısım için yarı deneysel desenden; nitel kısım için ise durum çalışmasından faydalanılmıştır. Deneysel uygulama 5 hafta boyunca devam etmiştir. Bu çalışma Aydın ili Efeler ilçesinde Mustafa Kiriş Ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma altıncı sınıfın sosyal bilgiler dersi 'insanlar yerler ve çevreler' öğrenme alanı bağlamında gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu, 36 deney ve 36 kontrol grubu olarak 72 altıncı sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği ve görüşme soruları kullanılarak veriler elde edilmiştir. Analiz, deney ve kontrol grupları arasında anlamlı puan farkı olduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, görüşme soruları ve gözlem formundan elde edilen verilerle de desteklenmektedir. Çalışmanın bulguları, Çizgi romanın eğitim çıktıları üzerindeki yararlı etkisini göstermiş ve eğitim ortamında değerli bir öğretim aracı olma potansiyeline işaret etmiştir. Çizgi romanın eğitim-öğretim materyali olarak kullanılmasının öğrenme sürecine önemli bir katkı sağladığı kanıtlanmıştır. Deney ve kontrol gruplarında ön test ve son test betimsel istatistiklerine göre, deney grubu için ön test ortalaması x ̅=60,69 iken son test ortalamasının x ̅=80, olduğu tespit edilmiştir. Bu artış, uygulamanın deney grubundaki etkisini göstermektedir. Bu durum son testte puanların daha geniş bir alana yayıldığını ifade etmektedir. Dolayısıyla çizgi romanların bu konuları hem ilgi çekici hem de düşündürücü bir şekilde sunarak farkındalık yaratma kapasitesi olduğu analiz sonuçları ile desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Comic books are a versatile and dynamic art form. They offer readers a divergent narrative experience by integrating textual and visual components, and appeal to a broad range of ages and interests due to the diversity of genres including superheroes, science fiction, fantasy and comedy. This study aims to explore the potential of comics in social studies education, with a particular focus on the utilisation of visual diversity in this context. The potential of comics in the field of education, particularly in relation to social problems and solutions, is a subject of considerable interest in the extant literature. Addressing the pedagogical challenges associated with teaching children with diverse learning styles can be achieved by appealing to multiple senses during the learning process. The integration of diverse teaching aids and materials into lessons has been identified as a highly effective strategy for improving learning outcomes. The judicious selection and integration of instructional materials, when employed in a manner that caters to students' diverse learning styles and sensory abilities, has been repeatedly emphasised in numerous studies as a pivotal factor in fostering a comprehensive learning environment. The combination of diverse materials has been identified as a significant source of motivation for both students and educators. The present study aims to examine the contribution of utilising comics as a teaching aid in the social studies classroom. The study employed an explanatory sequential mixed-design methodology. The integration of quantitative and qualitative data was employed to elucidate the impact of utilising comics in the instruction of social studies on the transformation of the learning environment. The quantitative aspect of the study was approached through the utilisation of a quasi-experimental design, while the qualitative element was investigated through a case study approach. The experimental application continued for a period of five weeks. The study was conducted in Mustafa Kiriş Secondary School, located in the Efeler district of the Aydin province. The study was conducted in the context of the sixth grade social studies course 'people, places and environments' learning area. The research group comprised 72 sixth grade students, with 36 assigned to the experimental group and 36 to the control group. The data were obtained using the Social Studies Attitude Scale and interview questions. The subsequent analysis revealed a significant disparity in scores between the experimental and control groups. The experimental and control groups were compared, and the results obtained from the interview questions and the data obtained from the observation form supported the findings. The study demonstrated the positive impact of comics on educational outcomes and identified its potential as a valuable teaching tool in the educational environment. The utilisation of comics as an educational material has been demonstrated to make a substantial contribution to the learning process. The experimental and control groups' pre-test and post-test descriptive statistics were analysed, and it was determined that the pre-test mean for the experimental group was x ̅ = 60.69, while the post-test mean was x ̅ = 80. This increase indicates the efficacy of the application in the experimental group. This indicates that the post-test scores exhibited a greater dispersion. The findings of the analysis provide substantiation for the proposition that comics possess the capacity to raise awareness by presenting these issues in an engaging and thought-provoking manner.