İkinci Dünya Savaşı'nda Polonya Yurt Ordusu ve Varşova Ayaklanması
The Polish Home Army and the Warsaw Uprising During the Second World War
- Tez No: 953367
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Polonya Yurt Ordusu, Varşova Ayaklanması, Gayrinizamî Harp, Yeraltı Direnişi, II. Dünya Savaşı, Polish Home Army, Warsaw Uprising, Unconventional Warfare, Underground Resistance, World War II
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
II. Dünya Savaşı, yalnızca cephelerde yürütülen büyük muharebelerle değil, aynı zamanda işgal altındaki topraklarda gelişen direniş hareketleriyle de harp tarihine yön vermiştir. Bu kapsamda Polonya'da ortaya çıkan ve kısa sürede geniş halk desteği kazanarak örgütlü bir yapıya kavuşan Polonya Yurt Ordusu (Armia Krajowa), savaşın en dikkate değer gayrinizamî direniş teşkilatlarından biri olmuştur. Nazi Almanya'sı ve Sovyetler Birliği işgali altında faaliyet gösteren bu yapı yalnızca askerî değil; siyasî ve toplumsal alanda da kapsamlı faaliyetlerde bulunmuştur. Bu tez çalışmasında, Polonya Yurt Ordusunun kuruluşu, teşkilat yapısı, askerî eylemleri ve özellikle 1944 yılında icra edilen Varşova Ayaklanması çerçevesinde yürüttüğü mücadele analiz edilmiş; söz konusu faaliyetlerin, modern gayrinizamî harp doktrini ile olan kuramsal ve uygulamalı ilişkisi ortaya konmuştur. Çalışmada ayrıca direniş hareketinin halkla bütünleşmesi, yeraltı teşkilatlanması, istihbarat faaliyetleri ve alternatif sivil yönetim girişimleri değerlendirilerek, bu çok boyutlu yapının gayrinizamî harp örgütlenmesine nasıl uyum sağladığı incelenmiştir. Sonuç olarak, Polonya Yurt Ordusu yalnızca bir silahlı direniş gücü değil nihayette Polonya'nın bağımsızlığını hedefleyen ve işgal altındaki bir ülkede devlet işlevini kısmen üstlenebilen bir gayrinizamî harp teşkilatı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Second World War reshaped the history of warfare not only through major battles fought on conventional fronts but also through resistance movements that emerged in occupied territories. In this context, the Polish Home Army (Armia Krajowa), which quickly gained broad public support and developed into an organized structure, stands out as one of the most significant unconventional resistance organizations of the war. Operating under the occupation of Nazi Germany and the Soviet Union, this organization engaged not only in military actions but also in extensive political and social activities. This thesis analyzes the foundation, organizational structure, and military operations of the Polish Home Army, with a particular focus on the Warsaw Uprising of 1944. It explores the theoretical and practical relationship between the activities of the Home Army and the doctrine of modern unconventional warfare. Furthermore, the study evaluates the integration of the resistance movement with the civilian population, the establishment of underground networks, intelligence efforts, and the development of alternative civil governance mechanisms—demonstrating how this multifaceted structure adapted to the framework of an unconventional warfare organization. In conclusion, the Polish Home Army is assessed not merely as an armed resistance force, but ultimately as an unconventional warfare organization that aimed at the restoration of Polish independence and partially undertook the functions of a state under occupation.