İstihbarat başarısızlıklarının sosyolojik analizi: Kurumsal yapı, grup dinamikleri ve bireysel faktörlerin rolü
A sociological analysis of intelligence failures: The role ofinstitutional structure, group dynamics, and individualfactors
- Tez No: 953368
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED HAYATİ TABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: istihbarat, başarısızlık, sürpriz, örgütsel analiz, intelligence, failures, surprise, organizational analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İstihbarat başarısızlıkları, ülkeler üzerinde büyük etkiler yaratan olumsuz olaylardır. Tarihsel süreçte birçok istihbarat başarısızlığı yaşanmıştır. Bunların nedenlerini tespit etmek, ileride yaşanabilecek mükerrer vakalara karşı önlem alınmasını sağlayacaktır. İstihbarat başarısızlıkları, istihbarat topluluğunun gerekli bilgileri sağlayamadığında ya da karar alıcıların mevcut bilgileri göz ardı etmesiyle oluşur. Ancak bu durumun neden böyle olduğunu anlamak için daha derinlikli bir analize ihtiyaç vardır. Örgütsel davranış metodları örgütlere, kurum, grup ve birey açısından yaklaşmaktadır. İstihbarat örgütlerine bu şekilde yaklaşmak sorunun daha detaylı tespitini sağlayacaktır. İstihbarat örgütleri, kurumsal, grup kaynaklı ve birey kaynaklı sorunlar yaşamaktadır. Bu çalışmada bu düzeylerdeki sorunların ne olduğu, nasıl istihbarat başarısızlığına yol açtığı incelenmiştir. Literatürdeki kaynaklar karşılaştırılmış ve kapsamlı bir analiz ortaya konmuştur. Sorunların daha iyi anlaşılması için tarihteki örnek vakalar üç düzeyde incelenmiş ve araştırma soruları cevaplanmıştır. Bu çalışmada istihbarat başarısızlıklarına yol açan kurumsal sorunlar, grup kaynaklı ve bireysel faktörler incelenmiştir. Sorunlar tespit edildikten sonra istihbarat başarısızlığının önlenmesi için neler yapılabileceği hususunda öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intelligence failures are adverse events that significantly affect nations. Numerous instances of intelligence failures have occurred throughout history. Understanding their causes can help prevent similar incidents in the future. These failures typically occur when the intelligence community fails to provide the necessary information, or when policymakers disregard available intelligence. However, to understand why these situations occur, a more in-depth analysis is required. Organizational behavior methods examine institutions at the institutional, group, and individual levels. Applying these methods to intelligence agencies allows for a more detailed analysis of the problems. Intelligence organizations face challenges at each of these levels. This study investigates how such problems at the institutional, group, and individual levels contribute to intelligence failures. Relevant literature is compared, and a comprehensive analysis is provided. Historical case studies are examined across all three levels to answer key research questions. Finally, the study presents recommendations to help prevent future intelligence failures.