Çatalağzı termik santralinin kömür kullanımından doğan çevre etkilerinin incelenmesi
Investigation of the environmental effects of coal usage at Çatalağzı power plant
- Tez No: 95346
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çatalağzı, termik santrallar, kömür, termik santrallar ve çevre, uçucu kül
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇATALAĞZI TERMİK SANTRALININ KÖMÜR KULLANIMINDAN DOĞAN ÇEVRE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Semra PERÇİNEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. İbrahim BUZKAN Ağustos 2000, 81 sayfa Bu çalışmada, Çatalağzı Termik Santralındaki kömür kullanımından doğan çevre etkileri üzerine bir araştırma yapılmıştır. Çatalağzı Termik Santralı (ÇATES), Zonguldak ili merkez ilçesine bağlı ve Zonguldak'ın 17 km doğusunda bulunan Işıkveren mevkiinde kurulu bulunmaktadır. Türkiye'nin en eski santrallarmdan biridir. İlk olarak ÇATES- A termik santralının 1948 yılında kurulmuş olan birimi 1991 yılında ömrünü tamamladığı gerekçesiyle servis dışı bırakılmıştır. 1990 yılında 2x150 MW kurulu güce sahip ÇATES- B termik santralı devreye alınmıştır. Santralda yakıt olarak 3000-3500 Kcal/kg kalorifik değere sahip taşkömürü kullanılmaktadır. Günde 5000 ton yakıt yakan santralda katı atık olarak günde 2500 ton uçucu kül ve cüruf oluşmaktadır. ÇATES kül ve cüruf atıklarını Karadenize dökmektedir ve myıllardır atıkları barındıran Çatalağzı mevkiindeki deniz ortamının fiziksel, kimyasal ve biyolojik kalitesi gün geçtikçe daha da bozulmaktadır. Çalışmanın içeriğinde genel olarak sanayi ve çevre ilişkisi, kömürle çalışan termik santrallarm çevre etkileri, ÇATES'in çevre açısından etkili olduğu birimler, kül atık alanları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise denizden 14 ayrı noktadan örnek alınmıştır. Ayrıca bacanın uçucu küllerinden de örnekler alınıp, örnekler Erdemir laboratuvarında analizler yapılıp değerlendirmeye gidilmektedir. Örnek alma ve saklama ile ilgili genel hususlar açıklanmıştır, daha sonra yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis INVESTIGATION OF THE ENVIRONMENTAL EFFECTS OF COAL USAGE AT ÇATALA?ZI POWER PLANT Semra PERÇİNEL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Buzkan August 2000, 81 pages This study constitutes a research on the environmental effects of coal usage at Çatalağzı Power Plant (ÇATES). Being one of Turkey's oldest power plants, ÇATES is located nearby Işıkveren region, which is at 17 km. east of Zonguldak. The ÇATES-A unit of the power plant, which has been founded in 1948 was abandoned in 1991 due to the completion of its service life. The ÇATES-B power plant, with a capacity of 2x150 MW started its operation in 1990. Hard coal of 3000-3500 Kcal/kg calorific value is being used as the fuel for the plant. The plant consumes 5000 tons/day of fuel, and 2500 tons/day of volatile ash and slag are being generated as solid wastes. As the ash and the slag wastes are being thrown into the Black Sea by ÇATES, the sea around Çatalağzı region has been under degradation physically, chemically and biologically over years. Within the content of the study; the relationship between the industry and theenvironment in general, the environmental effects of coal-using power plants, the environment-effective units of ÇATES and information on the waste ash yards are covered. In the applicative part of the study, samples from 14 different points of the sea have been collected. Samples from the volatile ashes of the stack have also been collected, and these were evaluated after being analyzed at Erdemir laboratories. The general procedure on the sampling and the storage has been explained, and then the study under consideration was discussed. Key Words : Çatalağzı, power plant, coal, power plants and environment, volatile ash. Science Code: 606.03.01 VI