Sürdürülebilir tedarik zinciri riskleri ve inovasyon stratejilerinin ilişkiler bağlamında incelenmesi
Examining the interrelationship between sustainable supply chain risks and innovation strategies
- Tez No: 953469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIRIM SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), İnovasyon Stratejileri, Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG), Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Riskleri, Analytic Hierarchy Process (AHP), İnnovation Strategies, Quality Function Deployment (QFD), Sustainable Supply Chain Risks
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin çevresel, ekonomik ve sosyal sorumluluklarını yerine getirirken karşılaştıkları riskleri etkili biçimde yönetmelerini ve bu risklere karşı yenilikçi çözümler geliştirmelerini gerekli kılmaktadır. Bu çalışma, enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sürdürülebilir tedarik zinciri kapsamında karşılaştıkları temel riskleri sistematik biçimde tanımlamayı ve bu risklere karşı geliştirilebilecek inovasyon stratejilerini etkileşim bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir tedarik zinciri riskleri ve inovasyon stratejileri hem güncel literatür ışığında hem de çalışmaya konu olan QatarEnergy Renewable Solutions şirketinin sürdürülebilirlik raporları doğrultusunda belirlenmiştir. Yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu teknolojiler üreten Katar merkezli, QatarEnergy Renewable Solutions şirketinde çalışan orta ve üst düzey uzmanlardan anket yoluyla veri toplanmıştır. Toplanan veriler, çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ve Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) yaklaşımı ile analiz edilmiş; bu sayede riskler ve stratejiler arasındaki karşılıklı etkiler bütüncül biçimde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların, sürdürülebilir tedarik zinciri risklerinin daha etkin biçimde yönetilmesine ve bu risklere karşı uygun inovasyon stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olması hedeflenmektedir. Çalışmanın yalnızca örneklem alınan şirkete değil, genel anlamda enerji sektöründeki benzer işletmelere de yol gösterici nitelikte öneriler sunacağı; sürdürülebilirlik uygulamalarının kurumsal düzeyde benimsenmesi için farkındalık yaratarak hem akademik literatüre hem de sektörel uygulamalara değerli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainable supply chain management requires businesses to effectively manage the risks they face while fulfilling their environmental, economic and social responsibilities and to develop innovative solutions against these risks. This study aims to systematically define the main risks faced by enterprises operating in the energy sector within the scope of sustainable supply chain and to evaluate the innovation strategies that can be developed against these risks in the context of interaction. Sustainable supply chain risks and innovation strategies have been determined both in the light of the current literature and in line with the sustainability reports of QatarEnergy Renewable Solutions, which is the subject of the study. Data were collected through a survey from middle and senior experts working at QatarEnergy Renewable Solutions, a Qatar-based company that produces renewable energy and low-carbon technologies. The collected data were analyzed with the Analytical Hierarchy Process (AHP) and Quality Function Migration (KFG) approach, which are multi-criteria decision making (MCDP) methods. In this way, the mutual effects between risks and strategies were evaluated holistically. The findings obtained as a result of the research are aimed to help manage sustainable supply chain risks more effectively and to determine appropriate innovation strategies against these risks. The study will provide guiding suggestions not only to the sampled company, but also to similar enterprises in the energy sector in general; It is envisaged that it will make valuable contributions to both academic literature and sectoral practices by raising awareness for the adoption of sustainability practices at the institutional level.