Schur komplement teoremi ve uygulamaları
The schur complement theorem and its applications
  1. Tez No: 953508
  2. Yazar: İPEK CAFER ISMAYILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER BÜYÜKKÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Schur teoremi, Matris Riccati eşitsizliği, Lineer matris eşitsizliği, Maksimum fonksiyonu, Ortak Lyapunov fonksiyonu, Schur's theorem, Matrix Riccati inequality, Linear matrix inequality, Maximum function, Common Lyapunov function
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Matris kuadratik Riccati eşitsizliği, mutlak kararlılık, lineer kuadratik optimizasyon ve optimal tahmin gibi problemlerde ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, blok matrislerin pozitif belirliliği ile ilgili Schur Teoremi'nin literatürde bilinen kanıtı verilmiş olup, bu teorem yardımıyla lineer olmayan matris Riccati eşitsizliği boyut artımıyla lineer matris eşitsizliğine dönüştürülmüştür. Ortaya çıkan lineer eşitsizliği çözmek için daha genel bir problem olan maksimum fonksiyonun minimizasyonu ile ilgili teorem kanıtlanmıştır. Elde edilen sonuç, Riccati eşitsizliğinin yanı sıra tek matris için Lyapunov eşitsizliği, ortak kuadratik Lyapunov fonksiyonu ve özdeğerlerin minimizasyonu problemlerine uygulanmıştır. Genel minimizasyon probleminin çözümünde kullanılan sınırlı fonksiyonların norm sınırları, çeşitli problemler için Lyapunov eşitsizliği, Ortak Lyapunov fonksiyonu, Riccati eşitsizliği ve özdeğerlerin minimizasyonu gibi çeşitli problemler için hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The quadratic matrix Riccati inequality arises in problems such as absolute stability, linear quadratic optimization, and optimal estimation. In this thesis, a known proof of Schur's Theorem concerning the positive definiteness of block matrices is presented, and using this theorem, the nonlinear matrix Riccati inequality is transformed into a linear matrix inequality by increasing the dimension. To solve the resulting inequality, a theorem related to the minimization of a maximum function – a more general problem – is proven. The obtained result is then applied not only to the Riccati inequality, but also to the Lyapunov inequality for a single matrix, the common quadratic Lyapunov function, and eigenvalue minimization problems. In solving the general minimization problem, norm bounds for the bounded functions involved are computed for various cases including the Lyapunov inequality, common Lyapunov function, Riccati inequality, and eigenvalue minimization problems.