Lineer denklem sistemleri için boyut indirgeme algoritması
The algorithm of decreasing dimension for the systems of linear algebraic equation
  1. Tez No: 167533
  2. Yazar: TUBA KESKİN ÜLKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: lineer denklem sistemleri, Boyut indirgeme algoritması, Lineer denklem sistemlerinin çözümü. in, The system of linear algebraic equations, Decreasing dimension algorithm, Solution of the system of linear algebraic equations. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ İÇİN BOYUT İNDİRGEME ALGORİTMASI Tuba (ÜLKER) KESKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik AnabilimDalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN 2005, 51 sayfa Jüri : Prof. Dr. Ali SİNAN Prof. Dr. Şaziye YÜKSEL Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN Bu çalışmada, literatürde boyut indirgeme metodu olarak bilinen metot incelenerek, bu metodun, yine literatürde Schur ayrışım metodu olarak bilinen metotla aynı olduğu ve bu metotların birer boyut indirgeme metodu olmadığı, gerçekte; verilen sistemi bloklara ayırıp daha düşük boyutlu lineer denklem sistemlerine dönüştürerek çözmeye imkan verdiği görülmüştür. Ancak bu metotların direkt olarak uygulanamadığı ters örneklerle gösterildi. Bu çalışmanın 2. bölümünde literatürdeki çalışmalardan hareketle gerçekten“boyut indirgeme metodu”olarak adlandırabileceğimiz bir metot verdik. 3. bölümde ise bu metodu algoritmik olarak ifade ettik ve nümerik sonuçlar verdik. Verdiğimiz algoritma, her adımda sistemin boyutunu bir indirgeyerek sistemi çözmektedir. Son bölümde, verdiğimiz metot ile literatürdeki metotların karşılaştırmasını yaptık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ALGORITHM OF DECREASING DIMENSION FOR THE SYSTEMS OF LINEAR ALGEBRAIC EQUATION Tuba (ÜLKER) KESKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN 2005, 51 pages Jury : Prof. Dr. Ali SİNAN Prof. Dr. Şaziye YÜKSEL Yrd. Doç. Dr. Kemal AYDIN In this study, by examining the method which is known decreasing dimension method in literature, it is seen that this method is the same as method which is known Schur complement method in literature. They are seen that these methods are not a decreasing dimension method and in feet, they solve the given system by dividing into blocks and by turning into lower dimensional system of linear algebraic equation. But it is found in reverse examples in which this methods are not applied directly. In the second part of this study, we gave a method which is really called“ decreasing dimension method”after studying the methods of liteature. In the third part, we gave the algorithm of method and numerical solutions. Given algorithm solves the system by decreasing one dimension at every step. In the last part of the study, we compared the given method and the methods in literature.