Egzersiz yapan ve yapmayan sağlık çalışanlarının iş yaşamı kalitesinin incelenmesi
Examination of work life quality of health care workers who do and do not exercise
  1. Tez No: 953611
  2. Yazar: TARIK EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDULLAH ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Egzersiz, İş Yaşam Kalitesi, Healthcare Workers, Exercise, Quality of Work Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma, egzersiz yapan ve yapmayan sağlık çalışanlarının iş yaşamı kalitesi açısından sahip oldukları farklılıkları inceleyerek, bu konuda literatüre yeni bilgiler kazandırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, sağlık çalışanlarının bazı demografik özellikleri (cinsiyet, medeni durum, düzenli egzersiz durumu, mesleki memnuniyet durumu, kurumdan ayrılma isteği, ücreti yeterli bulma, alınan eğitime uygun iş durumu, eğitim düzeyi, yaş, çalışma yılı ve iş yeri statüsü) ile hemşirelik iş yaşamı kalitesini betimleyici bir yaklaşımla ele almaktadır. Araştırmada veri toplama formu olarak bireylerin demografik özellikleri elde etmek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”ile birlikte Brooks'un (20019 GELİŞTİRİP Şirin'in (2011) uyarlamasını yaptığı“Hemşirelerin İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği (HİYKÖ)”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının cinsiyet, medeni durum, düzenli egzersiz yapma, ücreti yeterli bulma ve eğitim düzeyi değişkenleri ile iş yaşam kaliteleri arasında istatistiksel anlamda herhangi bir farklılık tespit edilememiştir. Hemşirelerin mesleki memnuniyet durumları, kurumdan ayrılma isteği durumları, alınan eğitime uygun iş durumları, yaşları, çalışma yılları ve iş yerindeki statüleri ile iş yaşam kaliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmada egzersiz yapan sağlık çalışanlarının iş yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to provide new information to the literature on this subject by examining the differences in the quality of work life of healthcare professionals who exercise and those who do not. Materials and Method: The study addresses some demographic characteristics of healthcare professionals (gender, marital status, regular exercise status, job satisfaction status, desire to leave the institution, finding the wage sufficient, job status suitable for the education received, education level, age, working years and workplace status) and the quality of nursing work life with a descriptive approach. In the study, the“Personal Information Form”and the“Nurses' Quality of Work Life Scale (HİYKÖ)”were used as data collection forms in order to obtain the demographic characteristics of individuals. Results: No statistically significant difference was found between the variables of gender, marital status, regular exercise, finding the wage adequate and education level of the healthcare workers participating in the study and their quality of work life. It was concluded that there was a statistically significant difference between the quality of work life of the nurses and their professional satisfaction, desire to leave the institution, job status suitable for the education received, age, years of work and status at the workplace. Conclusion: The study found that healthcare professionals who exercise have a higher quality of work life.