Spor örgütü çalışanlarının fiziksel aktivite- fiziksel aktiviteye katılımlarına engel olan unsurların incelenmesi
Inventory of physical activity among sports organization employees: an examination of the barriers to physical activity participation
  1. Tez No: 981845
  2. Yazar: SEMANUR ASAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor örgütü çalışanları, Fiziksel aktivite düzeyi, Engelleyici faktörler, Beden algısı, Dayanıklılık ve güç, Sports organization employees, Physical activity level, Barriers to participation, Body image, Endurance and strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, spor örgütlerinde görev yapan çalışanların fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek ve fiziksel aktiviteye katılımlarını kısıtlayan etmenleri detaylı bir şekilde analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan çalışanlar, genel olarak fiziksel aktiviteye yüksek oranda ilgi göstermekte ve düzenli egzersiz yapmaya özen göstermektedir. Katılımcıların %62'si düzenli egzersiz yaptığını belirtirken, %20'si çeşitli sağlık sorunlarının fiziksel aktiviteye katılımını engellediğini ifade etmiştir. Bu durum, çalışanların fiziksel aktiviteye yönelik farkındalıklarının yüksek olmasına rağmen, bazı bireysel ve çevresel engellerin sürecin sürekliliğini olumsuz etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Araştırmada kullanılan öz değerlendirme ölçekleri sonucunda, çalışanların fiziksel görünüm memnuniyeti düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu, ancak dayanıklılık, güç, koordinasyon ve esneklik gibi fiziksel kapasite unsurlarında gelişime açık yönlerin bulunduğu görülmüştür. Katılımcıların“Fiziksel olarak kendimden memnunum”ve“Görünüşümden memnunum”ifadelerine yüksek puanlar vermesi, beden algısının olumlu olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, dayanıklılık ve esneklik gibi performans gerektiren özelliklerde puanların görece daha düşük çıkması, çalışanların fiziksel aktiviteye katılımda motivasyonlarının olmasına rağmen bazı fizyolojik sınırlılıkların bulunduğuna işaret etmektedir. Çalışmada ortaya çıkan bir diğer önemli bulgu, iş yerinde karşılaşılan yoğun mesai saatleri ve zaman yönetimi zorluklarının fiziksel aktiviteyi aksatan temel nedenlerden biri olmasıdır. Bu bağlamda, spor örgütü yönetimlerinin çalışanlarının fiziksel aktiviteye katılımını destekleyecek esnek çalışma düzeni, işyeri spor salonları, grup egzersiz etkinlikleri ve sağlıklı yaşam bilgilendirme programları gibi uygulamaları hayata geçirmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışanların hem bireysel hem de kurumsal düzeyde desteklenmesi, fiziksel sağlık düzeylerinin korunmasına, iş verimliliğinin artmasına ve genel yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak bu araştırma, spor örgütü çalışanlarının fiziksel aktivite düzeylerinin yüksek olduğunu ancak bazı engellerin sürecin devamlılığını zorlaştırdığını göstermiştir. Bu veriler ışığında, yöneticiler ve politika yapıcılar, çalışanların fiziksel aktiviteye erişimini kolaylaştıracak stratejiler geliştirmeli ve sağlıklı yaşam kültürünü kurum içinde yaygınlaştırmalıdır. Elde edilen bulgular, ileride yapılacak daha kapsamlı ve farklı örneklemlerle desteklenecek çalışmalar için önemli bir alt yapı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the physical activity levels of employees working in sports organizations and to thoroughly analyze the factors that restrict their participation in physical activity. Participating employees generally show a high interest in physical activity and are committed to regular exercise. While 62% of participants reported exercising regularly, 20% stated that various health problems prevent them from participating in physical activity. This suggests that, despite employees' high awareness of physical activity, certain individual and environmental barriers can negatively impact the continuity of this process. The self-assessment scales used in the study revealed that employees' physical appearance satisfaction levels were above average, but there was room for improvement in physical capacity elements such as endurance, strength, coordination, and flexibility. Participants' high scores for“I am physically satisfied with myself”and“I am satisfied with my appearance”indicated a positive body image. Conversely, relatively lower scores for performance-based attributes such as endurance and flexibility suggest that, despite employees' motivation to participate in physical activity, they have some physiological limitations. Another important finding from the study is that intense working hours and time management challenges in the workplace are among the primary factors hindering physical activity. In this context, it is crucial for sports organization management to implement practices such as flexible work arrangements, workplace gyms, group exercise activities, and healthy lifestyle information programs to support their employees' participation in physical activity. Supporting employees at both the individual and organizational levels will contribute to maintaining physical health, increasing work productivity, and improving overall quality of life. In conclusion, this research demonstrates that while sports organization employees have high physical activity levels, certain barriers hinder their continued participation. In light of this data, managers and policymakers should develop strategies to facilitate employees' access to physical activity and promote a healthy lifestyle culture within the organization. The findings provide important groundwork for future studies with more comprehensive and diverse samples.