Akut bronşiolit ciddiyet skoru ile nötrofil/lenfosit oranı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between acute bronchiolitis severity score and the neutrophil-to-lymphocyte ratio
  1. Tez No: 953613
  2. Yazar: ELİF GÖZDE GEZEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR FİDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronşiolit, MPV, NLR, PLR, PLT, Bronchiolitis, MPV, NLR, PLR, PLT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Akut bronşiolit, 2 yaş altı çocuklarda en sık görülen alt solunum yolu enfeksiyonlarından biridir ve hastane yatışlarının başlıca nedenleri arasında yer alır. Hastalığın seyri çoğunlukla benign olmakla birlikte, özellikle prematüreler, altta yatan kardiyopulmoner hastalığı veya immün yetmezliği olanlarda ciddi sonuçlar gelişebilir; bunlar arasında solunum yetmezliği, yoğun bakım ihtiyacı ve nadiren ölümle sonuçlanma sayılabilir. Çeşitli klinik skorlamalar (örneğin, Modifiye Tal Skorlaması) bronşiolit ciddiyetini derecelendirmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu skorların zaman alıcı olması ve parametrelerin hastalığın seyrinde değişkenlik göstermesi, pratikte bazı kısıtlılıklar doğurmaktadır. Bu çalışmanın amacı akut bronşiolit tanısı alan çocuklarda, başvuru anında elde edilen tam kan sayımı (CBC) parametrelerinden nötrofil/lenfosit oranının (NLR) yanı sıra trombosit/lenfosit oranı (PLR), ortalama trombosit hacmi (MPV) ve trombosit sayısı (PLT) gibi değerlerin bronşiolit ciddiyetiyle ilişkisini değerlendirmek; bu parametrelerin tanısal ve prognostik değerlerini, klinik skorlarla karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Bu sayede, kolay ulaşılabilir ve ucuz hematolojik göstergelerin bronşiolit yönetiminde klinik karar süreçlerine katkı sağlayıp sağlayamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada kullanılan veriler, Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi hasta kayıt sisteminden retrospektif olarak incelenmiştir. 01/10/2021–30/06/2024 tarihleri arasında hastaneye başvurup akut bronşiolit tanısı alan 1–30 ay arasındaki çocuklar Modifiye Tal Skoru'na göre hafif, orta ve ağır olarak kategorilere ayrılmıştır. Hafif olgular (SpO₂ ≥%94, beslenmesi iyi, belirgin retraksiyon yok) genellikle ayaktan takip sonrası taburcu edilirken; orta olgular (SpO₂ %90–94, belirgin takipne ve retraksiyon, azalmış oral alım) 1–12 gün servis yatışı gerektirmiştir. Ağır olgular ise (SpO₂ 0,615 (AUC 0,839; D/%70,6; Ö/%81,6) hafif bronşiolitli olguları kontrolden, NLR>0,765 (AUC 0,923; D/%80,5; Ö/%95,9) ise ağır grubu kontrol grubundan ayırdı. Yüksek duyarlılık (≥%90) hedefli ek analizde gruplar arası NLR eşikleri değerlendirildiğinde ağır grubu içeren karşılaştırmalarda Youden J seçiciliği yükseltirken, ≥%90 duyarlılık hedefi daha düşük özgüllük pahasına düşük NLR eşiklerini gerektirdi. Veri setimizde bronşiolitli olguları kontrollerden ayırt etmede NLR, PLR'ye kıyasla daha yüksek ayırt edicilik sağladı. Buna karşın bronşiolitin şiddet basamaklarından hafif–ağır ayrımında PLR, NLR'ye üstün performans göstermiştir. Ayrıca hastanede kalış süresi için“hafif→orta”geçişinde >1,5 gün,“orta→ağır”geçişinde >5,5 gün eşik değerleri tanımlandı (AUC 0,992 ve 0,859). Ordinal lojistik regresyonda hastanede kalış süresi (OR=39,4; p0,05). Sonuç: NLR ve PLR, bronşiolitli infantlarda sağlıklı kontrollerden anlamlı derecede yüksek olup bronşiolit şiddetiyle pozitif korelasyon göstermiştir. Bununla birlikte NLR şiddet alt gruplarını ayırt etmede tek başına sınırlı kalmıştır. Dolayısıyla, ağır olguların saptanmasında faydalı bir tarama göstergesi olsa da şiddet alt gruplarını ayırt etmede tek başına yeterli değildir. Klinik kullanım açısından, CRP ve klinik ciddiyet değerlendirmesi birlikte değerlendirildiğinde tanısal amaçla NLR'nin, şiddet sınıflandırması için PLR'nin destek olarak daha uygun görünmektedir. Ayrıca çok değişkenli analizde bronşiolitin klinik seyrinin ağırlaşmasını daha küçük yaş ve yüksek CRP bağımsız olarak öngörmüş, NLR ve PLR bağımsız anlamlılığını kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute bronchiolitis is one of the most common lower respiratory tract infections in children under 2 years and a leading cause of hospitalization. Although clinical scores (e.g., the Modified Tal Score) are widely used to grade severity, they are time-consuming and may vary across the disease course. The aim of this study was to evaluate the association between bronchiolitis severity and complete blood count (CBC) parameters obtained at admission, including the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), mean platelet volume (MPV), and platelet count (PLT). Furthermore, the diagnostic and prognostic value of these parameters was analyzed in comparison with clinical severity scores. In this way, it was intended to investigate whether easily accessible and inexpensive hematological markers could contribute to clinical decision-making in the management of bronchiolitis. Materials and Methods: This single-center retrospective study reviewed records from Kırşehir Training and Research Hospital. Children aged 1–30 months who presented between 10/01/2021 and 06/30/2024 and were diagnosed with acute bronchiolitis were categorized as mild, moderate, or severe by the Modified Tal Score (mild n=68, moderate n=103, severe n=41). Mild cases (SpO₂ ≥94%, adequate feeding, no marked retractions) were generally discharged after outpatient follow-up; moderate cases (SpO₂ 90–94% with tachypnea/retractions and reduced oral intake) required 1–12 days of ward admission; severe cases (SpO₂ 0.615 discriminated mild bronchiolitis from controls (AUC 0.839; sensitivity 70.6%; specificity 81.6%), and NLR >0.765 discriminated severe cases from controls (AUC 0.923; sensitivity 80.5%; specificity 95.9%). In a high-sensitivity strategy (targets ≥90% and ≥80%), thresholds achieving these sensitivities were selected to maximize specificity; in comparisons involving severe cases, the Youden-J–optimized threshold increased specificity, whereas maintaining ≥90% sensitivity required lower NLR cut-offs at the expense of specificity. In this dataset, NLR outperformed PLR for distinguishing bronchiolitis from controls; however, for severity stratification among bronchiolitis groups. However, in distinguishing the mild–severe strata of bronchiolitis severity, PLR outperformed NLR. For hospital length of stay (LOS), thresholds of >1.5 days for the mild→moderate transition and >5.5 days for the moderate→severe transition were identified (AUC 0.992 and 0.859, respectively). In ordinal logistic regression, longer LOS (OR 39.4; p0.05). Conclusion: NLR and PLR are significantly higher in infants with bronchiolitis than in healthy controls and correlate positively with severity. However, NLR alone is limited for differentiating severity strata (mild–moderate–severe). From a clinical perspective, when CRP and clinical severity assessment are considered together, NLR appears more appropriate as an adjunct diagnostic marker, and PLR as an adjunct for severity stratification. In multivariable analysis, younger age and higher CRP independently predicted worsening clinical course, NLR and PLR lost their independent significance.