İktisadi kalkınmada vergilendirme süreci ve teşviklerin önemi
Taxation process and importance of incentives in economic development
  1. Tez No: 953690
  2. Yazar: SAMET GÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Kalkınma, Vergilendirme, Kamu Harcamaları, Economic Development, Taxation, Public Expenditures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Ekonomik kalkınma, yalnızca ekonomik büyüme değil; aynı zamanda toplumun refah düzeyinde kalıcı iyileşmeyi hedefleyen çok boyutlu bir ilerleme sürecidir. Bu süreçte yaşam standartlarının yükselmesi, gelir eşitsizliklerinin azaltılması ve kamu hizmetlerinin erişilebilirliğinin artması temel önceliklerdir. Bu bağlamda, vergilendirme hem kaynak mobilizasyonu hem de sosyal adaletin tesisi açısından stratejik bir araç olarak öne çıkmaktadır. Devletin kamu harcamalarını finanse etmek, gelir dağılımını düzeltmek, ekonomik istikrarı sağlamak ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek gibi amaçlarla vatandaşlardan aldığı zorunlu katkılar vergilendirme olarak tanımlanır. Vergilendirme süreci, devletin mali kaynaklarını artırarak, kamu hizmetlerinin kalitesini ve erişilebilirliğini yükseltir. Vergilendirme, kamu harcamalarının finanse edilmesi ve altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi için gerekli kaynakları sağlar. Bu durum, ekonomik kalkınmayı teşvik eder ve ülkedeki yaşam standartlarını yükseltir. Altyapı projeleri, özellikle ulaşım, enerji ve telekomünikasyon alanlarında, ekonomik faaliyetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine olanak tanır. Bu da uzun vadede verimlilik artışına ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlar. Ancak, yüksek vergi oranları, bireylerin ve işletmelerin harcanabilir gelirlerini azaltarak, tüketim ve yatırım eğilimlerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, vergilendirme politikalarının dikkatli bir şekilde belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Vergi politikalarının tasarımı, yalnızca mali hedefleri değil; ekonomik istikrarın korunması ve gelir eşitsizliklerinin azaltılması gibi sosyal amaçları da gözetmelidir. Bu çerçevede, şeffaflık ve adalet ilkelerine dayanan bir vergi sistemi hem mükellef güvenini artırır hem de uzun vadeli büyüme dinamiklerini destekler. Bu tür teşvikler, özellikle inovasyon ve teknoloji geliştirme faaliyetlerini destekleyerek, ülkenin rekabet gücünü artırabilir. Vergi sisteminin kalkınma üzerindeki etkisinin maksimize edilmesi, yalnızca politikaların değil, uygulama mekanizmalarının da etkin işlemesine bağlıdır. Bu bağlamda, dijitalleşen vergi ödeme süreçleri ve şeffaf denetim uygulamaları, hem mükelleflerin gönüllü uyumunu teşvik eder hem de kamu otoritesine duyulan güveni artırır. Vergi kaçakçılığının önlenmesi ve vergi uyumunun artırılması, vergi gelirlerinin sürdürülebilir bir şekilde artmasını sağlar. Vergi politikalarının etkili olabilmesi için, oranlar birey ve işletmeler üzerinde caydırıcı etki yaratmayacak şekilde makul düzeyde belirlenmelidir. Bunun yanı sıra, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye odaklanan denetim mekanizmaları sayesinde, vergi tabanı genişletilerek kamu gelirleri artırılabilir. Vergilendirmenin kalkınma üzerindeki etkisi, ülkelerin yapısal özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermekte; bu nedenle vergi politikaları yerel ihtiyaç ve önceliklere göre şekillendirilmelidir. Özellikle düşük gelir gruplarını destekleyici vergi indirimi ve sosyal transfer uygulamaları, sadece mali değil, aynı zamanda toplumsal istikrar açısından da önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic development is the process of a country's progress and improvement in economic, social, and cultural aspects, leading to an increase in the overall well-being of its population. This process includes goals such as improving individuals' living standards, ensuring a fair distribution of income, and enhancing social welfare. Many factors play a role in achieving economic development, and one of them is taxation. Taxation is defined as the compulsory contributions collected from citizens by the state to finance public expenditures, correct income distribution, ensure economic stability, and promote economic growth. The taxation process increases the state's financial resources, enhancing the quality and accessibility of public services. Taxation provides the necessary resources for financing public expenditures and carrying out infrastructure projects. This promotes economic growth and raises living standards in the country. Infrastructure projects, particularly in transportation, energy, and telecommunications, allow economic activities to be conducted more efficiently and effectively. This contributes to increased productivity and economic growth in the long term. However, high tax rates can negatively affect consumption and investment tendencies by reducing the disposable income of individuals and businesses. Therefore, it is essential to carefully determine and implement taxation policies. Ensuring economic stability and correcting income distribution should be considered when determining taxation policies. A fair and transparent tax system increases taxpayer compliance and ensures that tax revenues are collected regularly. Additionally, it is crucial to have tax policies that encourage economic growth. For example, tax incentives for specific sectors or investments can accelerate economic development and create new job opportunities. Such incentives, particularly those supporting innovation and technology development activities, can increase the country's competitiveness. The fair and efficient management of the tax system is necessary to enhance the positive effects of taxation on economic development. Tax authorities should aim to increase compliance by facilitating taxpayers' tax payment processes. Enabling tax payments to be made electronically speeds up the tax payment process and reduces the time loss for taxpayers. Additionally, conducting audits fairly and transparently increases taxpayers' confidence in their tax payment obligations. Preventing tax evasion and increasing tax compliance ensure that tax revenues grow sustainably. To minimize negative effects, it is important to determine tax rates in a balanced manner and broaden the tax base. Excessively high tax rates may increase the tendencies of individuals and businesses to evade taxes, leading to a decrease in tax revenues. Therefore, it is necessary to keep rates at reasonable levels and aim to increase revenues by broadening the tax base. Broadening the tax base is possible by reducing the informal economy and conducting tax audits effectively. The effects of taxation on economic development can vary according to the economic structure and development goals of countries. Each country should determine and implement policies suitable for its own conditions. When determining policies that will promote economic development, factors such as stability, income distribution, the efficiency of public expenditures, and compliance should be considered. Moreover, tax policies should include arrangements such as tax reductions and social assistance for low-income groups to ensure social justice. Ensuring social justice maintains social peace and economic stability.