Timpanomastoidektomi olgularında nikardipin ve remifentanilin cerrahi görme alanı ve hemodinamik parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of nicardipine and remifentanil on surgical visual field and hemodynamic parameters in tympanomastoidectomy cases
- Tez No: 953745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kontrollü hipotansiyon, nikardipin, remifentanil, boezaart skoru, mikroskopik timpanomastoidektomi, controlled hypotension, nicardipine, remifentanil, boezaart score, microscopic tympanomastoidectomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Çalışmamızda; kontrollü hipotansiyon (KH) uygulanan mikroskopik timpanomastoidektomi olgularında Nikardipin ve Remifentanilin cerrahi görme alanı ve hemodinamik parametreler üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmaya 18-65 yaş arası 64 hasta dahil edildi. Hastalar; Grup N (Nikardipin=32) ve Grup R (Remifentanil=32) olmak üzere toplam 2 gruba randomize olarak dağıtıldı. Giriş verileri indüksiyon öncesi (T0) kaydedildikten sonra; anestezi indüksiyonunda propofol 2-2.5 mg/kg, fentanil 1 mcg/kg ve 0.5-0.6 mg/kg rokuronyum intravenöz(iv) uygulandı. İnsizyondan 5 dakika sonra (T1), insizyondan 20 dakika sonra (T2), mastetoidektomi tur sırasında (T3), kolestatom temizleme sırasında (T4), greftleme sırasında (T5), ekstübasyon sırasında (T6), ekstübasyondan 10 dakika sonra (T7), anestezi sonrası bakım ünitesine(PACU) giriş sırasında (T8) ve PACU'daki 15.dk (T9) olmak üzere sistolik arter basıncı(SAB), diyastolik arter basıncı(DAB), ortalama arter basıncı(OAB), kalp atım hızı(KAH), periferik oksijen satürasyonu(SpO2) ve end-tidal karbondioksit basıncı(EtCO2) değerleri ölçüldü. Cerrahi alanın görünürlüğünün değerlendirilmesinde B1: Cilt insizyonu, B2: Mastoidektomi tur sırasında, B3: Kolestatum temizleme, B4: Greftleme aşamasında Boezaart skalası kullanıldı. Ayrıca PACU'da bulantı-kusma ve ağrı skorlaması değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik verilerde anlamlı fark yoktu. Gruplar arasında hemodinamik parametrelere bakıldığında Grup N'de tüm süre (T1-T9) boyunca KAH değerleri daha yüksekti (p0.05). Her iki grupta da Boezart skorlaması, bulantı- kusma ve ağrı skorlaması açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Timpanomastoidektomi sırasında KH uygulamasında remifentanil ve nikardipin benzer cerrahi saha görüş kalitesi sağladı. Bradikardinin patolojik etkilerine karşı duyarlılığı bulunan olgularda nikardipinin bradikardi yapıcı etkisi olmaması nedeniyle tercih edilebileceğini düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Nicardipine and Remifentanil on Surgical Visual Field and Hemodynamic Parameters in Tympanomastoidectomy Cases Backround: We aimed to compare the effects of Nicardipine and Remifentanil on surgical visual field and hemodynamic parameters in microscopic tympanomastoidectomy cases with controlled hypotension (CH). Material – Method: The study was conducted with 64 patients. The age distribution of the patients was between 18-65. They were randomized into 2 groups, Group N (Nicardipine=32) and Group R (Remifentanil=32). After the input data is recorded before induction (T0); Propofol 2-2.5 mg/kg, fentanyl 1 mcg/kg and 0.5-0.6 mg/kg rocuronium intravenous (iv) were administered in the induction of anesthesia. 5 minutes after incision (T1), 20 minutes after incision (T2), during mastetoidectomy round (T3), during cholesteatoma clearance (T4), during grafting (T5), during extubation (T6), 10 minutes after extubation (T7), Systolic arterial pressure (SAB), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR) at the time of admission to the post-anesthesia care unit (PACU) (T8) and at the 15th minute (T9) in PACU ), peripheral oxygen saturation (SpO2) and end-tidal carbon dioxide pressure (EtCO2) values were measured. In the evaluation of the visibility of the surgical field, the Boezaart scale was used in B1: Skin incision, B2: Mastoidectomy during the tour, B3: Cholestatum clearance, B4: Grafting stage. In addition, nausea-vomiting and pain scoring in PACU were evaluated. Results: There was no significant difference in demographic data between the groups. Considering the hemodynamic parameters between the groups, HR values were higher in Group N throughout the entire period (T1-T9) (p0.05). There was no significant difference in Boezart scoring, nausea-vomiting and pain scoring in both groups. Conclusion: Remifentanil and nicardipine provided similar surgical field vision quality in CH (controlled hypotension) application during tympanomastoidectomy. We think that nicardipine may be preferred in cases with sensitivity to the pathological effects of bradycardia, since it does not have a bradycardia-producing effect.