Uluslararası göç ve mülteci hukuku: Türkiye'nin göç politikası ve Suriyeli göçmenlerin hukuki statüsü
International migration and refugee law: Turkey's migration policy and the legal status of Syrian migrants
  1. Tez No: 953814
  2. Yazar: CEREN ÖZTEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası hukuk, göç, mülteci, geçici koruma statüsü, sığınmacı, göç politikaları, International law, migration, refugee, temporary protection status, asylum seeker, politics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
'Göç olgusu' tarihsel olarak incelendiğinde insanlık tarihi kadar eski olduğu görülmektedir. İnsanlar tarih boyunca iradeleriyle yahut iradeleri dışında çeşitli nedenlerle yaşadıkları yerden ayrılmak durumunda kalmışlardır. Son yüzyıllarda meydana gelen savaşlar sonucunda göç kavramı, uluslararası boyutta önemli bir sorun haline gelmiş ve şiddetini artıran kitlesel göç hareketleri birtakım problemleri de beraberinde getirmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde göç kavramı, göçün çeşitleri, sebepleri ve sonuçları ile göç edenlerin hukuki statüleri ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde uluslararası bağlamda göç olgusu değerlendirilerek yapılan uluslararası düzenlemeler, göç ile ilgili uluslararası kurumlar ve Avrupa'nın uyguladığı göç politikası ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Türkiye'de yapılan yasal düzenlemeler ve göç ile ilgili kurulan kurumlar incelenerek Türkiye'nin uyguladığı göç politikaları incelenmiştir. Türkiye, coğrafi konumu itibariyle çoğu zaman göçmenlerin tercih noktası olmuştur. Ancak 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç savaş neticesinde Türkiye'ye kitlesel şekilde zorunlu göç dalgası yaşanmıştır. Türkiye tarafından uygulanan“açık kapı politikası”nedeniyle yaşanan sorunlar değerlendirilmiştir. Suriye iç savaşı sonrası yaşanan kitlesel göç, yabancılar hukukunda kullanılan kavramlarla ilgili sorunlara yol açmıştır. Yaşanan kitlesel göçle birlikte sürecin ilk dönemlerinde Türkiye'ye gelen Suriyeliler hakkında yapılan açıklamalarda“misafir”,“sığınmacı”,“mülteci”,“geçici koruma altındaki”gibi farklı kavramlar kullanılmıştır. Ancak her ne kadar söz konusu kavramlar farklı anlamlar taşısa da çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanılarak kavram kargaşasına sebep olmuşlardır. Çalışmanın son bölümünde ise yaşanan kavram kargaşalarına açıklık getirebilmek için Suriyeli göçmenlerin Türkiye'deki hukuki statüsü ele alınmıştır. 2013'te yürürlüğe giren“Geçici Koruma Yönetmeliği”ile Suriyeliler, geçici koruma statüsü kapsamında değerlendirilmiştir. Bu düzenleme ile savaş ya da şiddeti nedeniyle ülkesini terk etmek durumunda kalan kişilere geçici güvenceler ve haklar sunulmuştur. Bu nedenle çalışmada geçici koruma statüsünden yararlanan kişilere sağlanan haklar ele alınmıştır. Son olarak ise Suriyeli göçünün Türkiye üzerindeki ekonomik, sosyal-kültürel, sağlık, eğitim ve güvenlik bakımından etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
When the“migration phenomenon”is analysed historically, it is seen that it is as old as the history of humanity. Throughout history, people have had to leave their places of residence for various reasons, either voluntarily or through forced displacement. As a result of the wars that have occurred in recent centuries, the concept of migration has become an important international problem and mass migration movements that have increased in intensity have brought along a number of problems. In line with this information, in the first part of the study, the concept of migration, types, causes and consequences of migration and the legal status of migrants are discussed. In the second part of the study, the phenomenon of migration in the international context is evaluated and international regulations, international institutions related to migration and the migration policy implemented by Europe are discussed. In the third part of the study, the legal regulations or legislative regulations made in Turkey and the institutions established on migration are examined and the migration policies implemented by Turkey are analysed. Turkey, due to its geographical location, has often been a point of preference for migrants. However, as a result of the civil war in Syria in 2011, there has been a mass wave of forced migration to Turkey. The problems experienced due to the 'open door policy' implemented by Turkey are evaluated. The mass migration following the Syrian civil war has led to problems regarding the concepts used in the law on foreigners. Different concepts such as 'guest', 'asylum seeker', 'refugee', 'under temporary protection' were used in the statements made about the Syrians who came to Turkey in the early stages of the mass migration process. However, although these concepts have different meanings, they have often been used interchangeably, causing conceptual confusion. In the last part of the study, the legal status of Syrian migrants in Turkey is discussed in order to clarify the confusion. With the 'Temporary Protection Regulation' that entered into force in 2013, Syrians are considered within the scope of temporary protection status. With this regulation, temporary guarantees and rights are offered to people who have to leave their country due to war or violence. For this reason, the rights provided to the beneficiaries of temporary protection status are discussed in this study. Finally, the effects of Syrian migration on Turkey in terms of economic, social-cultural, health, education and security are analysed.