Hekimlere yönelik şiddet soruşturmaları
Investigations into violence against physicians
- Tez No: 953819
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, 3359 Sayılı Yasa, Ek 12. Maddesi, sağlık çalışanı, sağlık meslek mensubu, Violence against healthcare professionals, Law No. 3359, Additional Article 12, healthcare worker, healthcare professional
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, günümüzde ciddi bir toplumsal mesele haline gelmiştir. Sözlü şiddet türleri olan“tehdit”ve“hakaret”in yanı sıra,“kasten yaralama”ve“görevi engelleme”gibi fiziksel nitelikteki eylemler de artış göstermektedir. Bu tez çalışmasında, şiddet kavramı ile birlikte bireylere yöneltilen suçlar, sağlık personeline karşı işlenen fiiller ve“sağlık çalışanı”tanımı ele alınmış; 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na eklenen 12. madde bağlamında“hakaret”,“tehdit”,“kasten yaralama”ve“görevi yaptırmamak için direnme”suçlarına dair 2024 yılı içerisinde İstanbul Anadolu Adliyesi'nde yürütülen soruşturmalar incelenmiştir. Bu bağlamda uygulamada karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan istatistiki bilgiler, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan elde edilmiştir. Suç duyuruları genellikle hastane başhekimliklerinden veya kolluk birimlerince düzenlenen fezlekeler aracılığıyla Cumhuriyet Savcılıklarına iletilmiştir. 2024 yılı içinde söz konusu adliyede toplam 1070 soruşturma dosyası açılmış; bunların 573'ü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına, 420'si hakkında ise iddianame düzenlenmesine karar verilmiştir. Birleştirme ve yetkisizlik kararlarının yanı sıra hâlen devam eden dosyalar da mevcuttur. Çalışma boyunca, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen ilgili suç tiplerinin maddi ve manevi unsurları, fail-mağdur ilişkisi, uygulamada yaşanan zorluklar, şüpheli ve tanık beyanlarının alınma süreçleri detaylı biçimde analiz edilmiştir. Ayrıca savcı ve hakimlerin karşılaştıkları pratik sorunlar değerlendirilerek, mevzuatın daha etkin uygulanması için yorum ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence against healthcare professionals has become a serious social issue in recent times. In addition to verbal forms of violence such as“threat”and“insult,”there has also been an increase in physical acts like“intentional injury”and“obstructing the performance of duty.”In this thesis, the concept of violence, crimes committed against individuals, acts perpetrated against healthcare personnel, and the definition of“healthcare worker”are discussed. Within the scope of Article 12, which was added to Law No. 3359 on Basic Health Services, investigations conducted in 2024 at the Istanbul Anatolian Courthouse regarding the crimes of“insult,”“threat,”“intentional injury,”and“resisting to prevent the performance of duty”have been examined. In this context, the problems encountered in practice and proposed solutions have been analyzed. The statistical data used in the research were obtained from the Istanbul Anatolian Chief Public Prosecutor's Office. Criminal complaints were generally submitted to the Public Prosecutor's Offices either through reports prepared by hospital chief physicians or by law enforcement agencies. In 2024, a total of 1,070 investigation files were opened at the relevant courthouse; in 573 of these, decisions of non-prosecution were made, while indictments were prepared for 420 cases. There are also cases of consolidation and lack of jurisdiction, as well as files that are still ongoing. Throughout the study, the material and moral elements of the relevant types of crimes regulated by the Turkish Penal Code No. 5237, the perpetrator-victim relationship, difficulties encountered in practice, and the processes of obtaining statements from suspects and witnesses were analyzed in detail. Furthermore, the practical issues faced by prosecutors and judges were evaluated, and interpretations and recommendations were provided to ensure more effective implementation of the legislation.