COVID-19 örneği çerçevesinde salgın hastalıklarda sağlık hizmeti ve kamu otoritesi
  1. Tez No: 953827
  2. Yazar: ESRA NUR BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Siyasal Bilimler, Healthcare Management, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, İspanyol Gribi, kamu otoritesi, salgın yönetimi, toplumsal sağlık, bilimsel gelişme, COVID-19, Spanish Flu, public authority, epidemic management, public health, scientific development, vaccination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışması, COVID-19 pandemisi örneğinden hareketle salgın hastalık süreçlerinde kamu otoritesinin müdahalelerinin etkinliğini ve sağlık hizmetlerinin rolünü analiz etmektedir. Salgın dönemlerinde kamu otoritesinin uyguladığı kısıtlama kararları, karantina tedbirleri, sosyal mesafe uygulamaları ve bilgilendirme politikaları, salgının yayılma hızını yavaşlatmak açısından önemli bir etki yaratmaktadır. Ancak bu tür kamusal müdahaleler, tek başına bir salgını sonlandırmak için yeterli değildir. Bu noktada, sağlık sisteminin kapasitesi, bilimsel gelişmişlik düzeyi, tıbbi altyapının güçlülüğü ve aşılama gibi tıbbi müdahaleler belirleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Çalışmada, 1918 yılında meydana gelen İspanyol Gribi ile 2019'da başlayan COVID-19 pandemisi karşılaştırmalı olarak ele alınarak, iki dönem arasındaki sağlık altyapısı farklılıklarının salgın yönetimine etkisi ortaya konmuştur. Kamu otoritesinin etkinliği, kriz dönemlerinde sadece kısıtlama politikalarıyla değil, aynı zamanda bilimsel bilgiye dayalı karar alma süreçleri ve uzun vadeli sağlık politikaları geliştirme kapasitesiyle değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, etkili bir salgın yönetiminin temelinde kamu otoritesinin yönlendirici rolü ile birlikte, sağlık alanındaki bilimsel ilerlemelerin ve teknolojik gelişmelerin belirleyici olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effectiveness of public authority interventions and the role of health services during epidemic disease outbreaks, using the COVID-19 pandemic as a case study. Public measures such as lockdowns, quarantine protocols, social distancing policies, and public health communication have been instrumental in slowing the spread of infectious diseases. However, these interventions alone are not sufficient to end a pandemic. At this point, the capacity of the healthcare system, the level of scientific advancement, the strength of medical infrastructure, and medical tools such as vaccination emerge as key determinants. This study compares the 1918 Influenza Pandemic (Spanish Flu) and the COVID-19 pandemic to reveal how differences in scientific and healthcare capacities have influenced outbreak management. The effectiveness of public authority is evaluated not only through restrictive policies but also by its ability to make science-based decisions and implement long-term health strategies. Ultimately, this study emphasizes that successful epidemic management depends on both strong public governance and robust scientific and technological capacity.