İş ortamındaki teknostresin sağlık çalışanlarının sürdürülebilir performansına olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of technostress in the work environment on the sustainable performance of health care workers
- Tez No: 953826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Teknostres, Sağlık Çalışanları, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sürdürülebilir Performans, Technostress, Healthcare Professionals, Information and Communication Technologies, Sustainable Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sağlık hizmetlerinde giderek artan bir sorun olan teknolojik stres, dijital teknolojilere olan bağımlılığın artmasından kaynaklanmaktadır ve çalışanların refahını ve performansını etkileyebilir. Bu çalışma, teknolojik stres ile sağlık çalışanlarının sürdürülebilir performansı arasındaki ilişkiyi, özellikle iş memnuniyeti, hata oranları ve genel organizasyonel verimlilik üzerindeki etkisine odaklanarak incelemektedir. İstanbul'daki özel bir hastanede ve kamu hastanelerinde çalışan doktorlar, hemşireler, idari personel ve sağlık teknisyenleri dahil olmak üzere 533 sağlık profesyoneli üzerinde kesitsel bir anket yapılmıştır. Veriler, geçerliliği kanıtlanmış iki ölçek kullanılarak toplanmıştır:“Çalışanların Sürdürülebilir Performans Ölçeği”(Ji ve ark., 2021; Çilhoroz ve ark., 2023 tarafından Türkçeye uyarlanmıştır; Cronbach's α = 0,956) ve“Teknostres Kaynakları Ölçeği”(Tarafdar ve ark., 2010, Türkçe uyarlaması Bulut ve ark., 2023; Cronbach's α = 0,889). Bulgular, teknostresin temel nedenleri arasında sağlık teknolojilerinin hızlı gelişimi, sık sistem arızaları, yetersiz teknik destek, hasta güvenliği endişeleri ve yetersiz eğitim olduğunu ortaya koymaktadır. Yüksek teknostres düzeyleri, iş memnuniyetinin azalması ve hata oranlarının artmasıyla ilişkilendirilmiştir ve bu da organizasyonel performansı olumsuz etkileyebilir. Tersine, teknolojinin günlük operasyonlara etkili bir şekilde entegre edildiği ortamlarda, teknostresin performansın artması ve sürdürülebilirliğin güçlenmesi ile ilişkili olduğu görülmektedir. Bu çalışma, sağlık hizmetleri ortamlarında teknostresin ikili doğasını vurgulamaktadır. Teknostres önemli zorluklar yaratabilirken, uygun uyum stratejileri ve kurumsal destekle performansın iyileştirilmesinde katalizör görevi de görebilir. Bu nedenle, çalışanların teknolojiye uyumunu kolaylaştıran destekleyici bir ortamın oluşturulması, sağlık hizmetlerinde dijital dönüşümün olumsuz sonuçlarını en aza indirgemek ve faydalarını en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Technostress, a growing problem in healthcare, stems from the increasing reliance on digital technologies and can affect employee well-being and performance. This study investigates the relationship between technostress and sustainable performance of healthcare workers with particular focus on its impact on job satisfaction, error rates, and overall organizational productivity. A cross-sectional survey was conducted on 533 healthcare profeesionals including physicians, nurses, administrative personel, and healthcare technicians employed in a private hospital and public hospitals in Istanbul. Data were collected using two validated instruments:“Employees' Sustainable Performance Scale”(Ji et al., 2021 Turkish adaptation by Çilhoroz et al., 2023; Cronbach's α = 0.956) and“Technostress Sources Scale”(Tarafdar et al., 2010 Turkish adaptation by Bulut et al., 2023; Cronbach's α = 0.889). The findings reveal key contributors to technostress include the rapid evolution of health technologies, frequent system failures, insufficient technical support, patient safety concerns, and inadequate training. Elevated levels of technostress were associated with decreased job satisfaction and increased error rates, which may undermine organizational performance. Conversely, in environments where technology is effectively integrated into daily operations, technostress appears to be associated with enhanced performance and greater sustainability. This study underscores the dual nature of technostress in healthcare settings. While it can pose significant challenges, with appropriate adaptation strategies and institutional support, it may also serve as a catalyst for improved performance. Therefore, fostering a supportive environment that facilitates employees' technological adaptation is critical to minimizing negative outcomes and maximizing the benefits of digital transformation in healthcare.