Antik Çağ'da göçmen bir kadın: Aspasia
A Migrant woman in antiquity: Aspasia
  1. Tez No: 953844
  2. Yazar: MURAT YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Adriana Cavarero, Antik Yunan, Aspasia, Cinsel Fark, Kadın, Kimlik, Luce Irigaray, Adriana Cavarero, Ancient Greece, Aspasia, Sexual Difference, Woman, Identity, Luce Irigaray
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, Antik Yunan tarihinden itibaren edebi, tarihî ve politik metinlerde temsil edilen Aspasia figürünü, cinsel fark felsefesi bağlamında yeniden ele almayı amaçlamaktadır. Aspasia tarih boyunca farklı kimliklerle temsil edilmiş; bu durum,“kadın”kavramının felsefi ve tarihî metinlerdeki eksiltilmiş varlığına dair somut bir örnek sunmuştur. Tezin temel argümanı, Aspasia figürünün kimlik dönüşümünü anlamak ve cinsel farklılığının nasıl silindiğini feminist felsefe aracılığıyla ortaya koymaktır. Tezde Luce Irigaray'ın cinsel fark felsefesi ve Adriana Cavarero'nun anlatılabilir benlik kuramı birlikte kullanılmıştır. Irigaray'ın, kadının simgesel düzlemde yokluğuna ilişkin eleştirileri; Aspasia'nın tarihsel sessizliğini açıklamada bir araç olarak sunulurken, Cavarero'nun anlatı temelli benlik anlayışı, onun kimliğinin sürekli dönüşümünü anlamada temel alınmıştır. Sonuç olarak tez, Aspasia'nın kimlik dönüşümleri üzerinden kadın figürünün tarih boyunca nasıl sessizleştirildiğini ve feminist bir yeniden okumanın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reconsider the figure of Aspasia, who has been represented in literary, historical, and political texts since Ancient Greek history, within the framework of sexual difference philosophy. Aspasia has been portrayed with various identities throughout history; this provides a concrete example of the diminished presence of the concept of“woman”in philosophical and historical texts. The main argument of the thesis is to understand the transformation of Aspasia's identity and to reveal how her sexual difference has been erased through feminist philosophy. The thesis employs Luce Irigaray's philosophy of sexual difference together with Adriana Cavarero's theory of narratable selfhood. Irigaray's critique of woman's symbolic absence is used as a tool to explain Aspasia's historical silence, while Cavarero's narrative-based selfhood concept forms the basis for understanding the continuous transformation of her identity. In conclusion, the thesis demonstrates how the identity transformations of Aspasia reveal the historical silencing of the female figure and emphasizes the necessity of a feminist rereading.