Aile kurumu ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tutum ve algıların analizi: Suriyeli kadınlar örneği
The analysis of perception and attitude to family institution and societal gender equality: Syrian woman refugee example
  1. Tez No: 953845
  2. Yazar: ALİ ALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Göç, Kadın, Family, Gender Equality, Migration, Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Göç, kabaca inanların yer değiştirmesiyle sonuçlanan insan hareketliliği olarak görülse de insan hayatını ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkileyen önemli bir olgudur. Yaşlı, kadın, çocuk ya da engelli insanlar göç sürecinden daha fazla etkilenmektedirler. Göçmenlerin göçten sonra yeni bir hayat düzeni oluşturmasında göç ettikleri yere sosyal uyum sağlaması önemli bir durumdur. Bu çalışmada Türkiye'ye göç etmiş olan Suriyeli geçici koruma altındaki kadınların aile ve toplumsal cinsiyet algıları konusunda araştırma yapılmıştır. Buna göre çalışmanın amacı, Türkiye'ye göç etmiş Suriyeli geçici koruma altındaki kadınların aile ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında algı ve tutumlarının tespit edilmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. 10 sorunun yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla Kilis'te yaşayan Suriyeli geçici koruma altındaki kadınlarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler 2024 yılın Nisan ve Haziran ayları arasında yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler nitel veri analizi programlarından biri olan MAXQDA ile analiz edilmiştir. Verilerin elde edilmesiyle 8 tema 31 alt tema ve 66 kod oluşturulmuştur. Araştırma verilerinin analiz edilmesi ile Suriyeli geçici koruma altındaki kadınların aileye yönelik algı ve tutumlarının Türkiye aile yapısına benzerlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği algı ve tutumlarında bazı konularda eşitlikçi anlayışa sahip oldukları bazı konularda da eşitlikçi anlayışa uymayan geleneksel kadın erkek rollerini ve toplumsal cinsiyet farklılığını öne çıkaran algı ve tutuma sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın son bölümünde elde edilen bulgulardan yola çıkarak öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although immigration is roughly regarded as the mobility due to the displacement of people, it is a phenomenon that affects the lives of people socially, economically and psychologically. Old people, women, children and people with disabilities are affected a lot by the immigration process. It is an important case that the social orientation of immigrants to the place they immigrate to prepares the way for their lives. In this survey, research about Syrian women refugees immigrating to Türkiye has been done in terms of social orientation. According to this, this study aims to determine the perception and attitudes about family and social sexual equality of Syrian women refugees migrating to Türkiye. The qualitative research method is used in the study. Meetings are performed extensively via semi-structured interview form, which has 10 questions with the Syrian women refugees living in Kilis. The meetings are performed with face-to-face meetings between April and June 2024. The data obtained as a result of the meetings is analysed with MAXQDA, which is one of the qualitative data analysis software. 8 themes, 31 subthemes and 66 codes were formed from obtaining data. By analysing the data, it is observed that the perception and attitudes towards the family of Syrian women refugees are similar to the Turkish family structure. Additionally, it is precipitated that they have both a sense of equity in some of the social sexual equality perception and attitudes and in some points that emphasized perception and attitudes which are out of line with social gender difference and traditional gender roles, which are inappropriate to the sense of equity. In the last part of the study, suggestions are shared from the obtained results.