Design and development of portable tinnitus masker
Taşınabilir tinnitus maskeleyici tasarımı ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 95387
  2. Yazar: NURİ AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, akustik maskeleme, tinnitus maskeleyicisi TC YllKSnaJGUTlM KUK, Tinnitus, acoustic masking, tinnitus masker
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
TAŞINABİLİR TINNİTUS MASKELEYİCİ TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ ÖZET Tinnitus (kulak çınlaması), dış bir ses kaynağının bulunmadığı durumlarda, hemen- hemen bitmeyen, rahatsız edici, rüzgar sesi, su akışı, tıslama, hırıltı zil çınlaması ya da daha karmaşık zamanla-değişen seslerin algılanmasıdır. KBB uzmanlarının en sık karşılaştıkları yaygın bir şikayettir. Tinnitus ağrı, ısı, baş ağrısı, baş dönmesi vb. bir semptomdur; ancak kişiye öznel olduğundan değerlendirilmesi zordur. Pek çok durumda tinnitusa neden olan mekanizma(lar) bilinmez; ancak tinnitusla birlikte işitme kaybı biçimlerinden biri de sıklıkla beraber görülür. Tıbbi olarak düzeltilebilen birkaç hastalık semptomu ya da patolojik durum dışında tinnitusun bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak, hastayı rahatlatmak için, ilaç tedavisi, bio- geribesleme, elektriksel uyarı, akupunktur, hipno-tedavi ve akustik maskelemeyi de içine alan, çeşitli semptomatik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar arasında akustik maskeleme, en çok kullanılan invaziv olmayan semptomatik bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, dış kaynaklı bir ses verilerek, hastanın tinnitusunun bastırılmasına; ya da bu yolla hasta için psikolojik bir ortam yaratılarak, hastanın dikkatinin dağılmasının sağlanmasına, tinnitusa olan odaklanmasının ya da zihin meşguliyetinin kırılmasına dayanmaktadır. Daha önce enstitümüzde yapılan bir çalışmada, Çelikyurt and Gülçür ses kartı bulunan bir kişisel bilgisayar kullanarak tinnitus değerlendirmesini kolaylaştıran, ve hastaya-özel maskeleme seslerinin üretilmesi için bir sistem geliştirdiler ve geniş bir hasta gurubu üzerinde, beyaz-gürültü, özel olarak üretilen hastaya-özel dar-bantlı maskeleme sesi (HÖDBMS) ve placebo kullanarak tinnitusun maskelenmesindeki etkinliklerini ve kabul edilebilirliğini karşılaştırdılar. Kişiye özel olarak biçimlendirilen dar-bantlı maskeleme seslerinin şiddetli tinnitus için çok etkili olduğunu gösterdiler. Sözü edilen araştırmada, tinnitus hastaları HÖDBMS kaydedilmiş ses kasetleri kullanıyorlardı. Bu tez çalışması bu araştırmanın bir uzantısıdır ve kaset sisteminin yerine geçmek üzere programlanabilir ve giyilebilir bir tinnitus maskeleme cihazı ve programlayıcısı geliştirilmiştir. Ağırlılık, boyutlar, yüksek güç harcanması, zihin karıştırıcı pek çok ayar düğmelerin bulunması, ve kaset hazırlanması için gereken sürenin uzun oluşu bu kaset sisteminin kötü yönleridir. Yeni geliştirilen maskeleme cihazı bu engelleri ortadan kaldırmaktadır; hafif ve dayanıklı, tek yongalık bir cihazdır, bir kibrit kutusundan daha büyük değildir ve çok az güç kullanır. Programlama cihazı bir PC ve özel tasarımlanmış bir arabirimden oluşmaktadır. Bu arabirim kullanılarak maskeleme cihazına bir HÖDBMS 16 saniyede yüklenebilmetedir.
Özet (Çeviri)
IV DESIGN AND DEVELOPMENT OF PORTABLE TINNITUS MASKER ABSTRACT Tinnitus (ear ringing) is the perception of annoying and almost never-ending sounds, like wind, water flow, hissing, wheezing, roaring, whistling, bell sounds or more complex time-varying sounds in the absence of an external sound source. It is one of the most common complaints in the practice of otolaryngology. Even though tinnitus is a symptom like pain, temperature, headache, dizziness etc., distress with tinnitus is subjective and difficult to appreciate. In many cases the mechanism(s) causing tinnitus are unknown; however, frequently some form of hearing loss accompanies tinnitus. There is no known cure for tinnitus, except for a few cases of disease symptoms or pathological conditions that can be medically corrected. However, there are a number of symptomatic treatment methods for patient relief, including drug therapy, biofeedback, electrical stimulation, acupuncture, hypnotherapy, and acoustic masking. Among these acoustic masking stands out as the mostly used non-invasive symptomatic treatment method. It is based on the introduction of sound from external sources to assist in covering the tinnitus, providing distraction or offering psychological space for the individual to assist in breaking the focus or preoccupation with the tinnitus. In a previous study conducted in our institute, Çelikyurt and Gülçür have developed a system using a PC with a sound board, for tinnitus evaluation, and patient-specific masking sound generation and have compared the effectiveness and acceptability of masking of tinnitus using white noise, specially generated patient-specific narrow-band masking sound (PSNBMS) and placebo on a large group of patients with severe tinnitus. They have demonstrated that the individually tailored narrow-band masking sound was very effective for the relief of severe tinnitus. In the aforementioned work, tinnitus patients used audio cassette players with cassettes recorded with the PSNBMS. The present thesis study is an extension of this work. In this thesis, a programmable, wearable tinnitus device and its programmer, have been developed to replace the cassette system. Weight, size, large power consumption, presence of many confusing control buttons and relatively long duration of tape preparation are the main disadvantages of the cassette system. The newly developed masking device eliminates these handicaps; it is a robust, lightweight and durable, single- chip device and is no larger than a matchbox and consumes very little power. The programming device consists of a PC and a specially designed interface unit. Using this interface a PSNBMS can be loaded to a masking device within an impressive 16 seconds.