Temporomandibular eklem disfonksiyonunda santral sensitizasyon, vücut farkındalığı ve psikososyal faktörlerin ağrı, fonksiyon ve servikal bölge kas enduransı üzerindeki etkisi
The effect of central sensitisation,body awareness and psychosocial factors on pain, function and cervical muscle endurance in temporomandibular joint dysfunction
- Tez No: 953900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KAYA SARIBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal temporomandibular eklem disfonksiyonu, Santral sensitizasyon, Vücut farkındalığı, Kronik ağrı, Servikal kas enduransı, Myofascial temporomandibular joint dysfunction, Central sensitization, Body awareness, Chronic pain, Cervical muscle endurance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çalışmamızın amacı miyofasiyal temporomandibular eklem disfonksiyonu (MTMED) olan hastalarda santral sensitizasyon (SS), vücut farkındalığı (VF) ve psikososyal faktörlerin, ağrı, fonksiyon ve servikal kas enduransı üzerindeki etkisini incelemek ve bu parametreleri sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktı. Çalışmaya 18-65 yaş arası 32 MTMED'li ve 32 sağlıklı birey dahil edildi. Tüm katılımcıların SS düzeyleri, Santral Sensitizasyon Ölçeği (SSÖ) ve algometre ile çiğneme/servikal kaslara ait basınç ağrı eşiği (BAE) ölçümleriyle belirlendi. VF'leri Vücut Farkındalığı Anketi (VFA), psikososyal faktörleri Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 Testi (YAB-7) ve Ağrıyı Felaketleştirme Ölçeği (AFÖ) ile belirlendi. Çene fonksiyonu Çenenin Fonksiyon Kısıtlanma Skalası (ÇFKS-8) ve mandibular eklem hareket açıklığı (EHA), servikal kas enduransları boyun fleksör/ekstansör kas endurans testleri ile ölçüldü. Ağrı, Görsel Analog Skalası (GAS) ve sadece MTMED grubunda Karakteristik Ağrı Şiddeti (KAŞ) ile ölçüldü. Sonuçta SSÖ, YAB-7, AFÖ, GAS ve ÇFKS-8 skorları MTMED'li grupta, kontrol grubuna göre daha yüksekti, BAE, servikal endurans ve mandibular EHA MTMED'li grupta daha düşüktü (p 0.05). SSÖ, BAE, VFA, AFÖ ve YAB-7 skorlarının KAŞ ve çene fonksiyonu üzerinde anlamlı etkisi yoktu (p>0.05). SSÖ (p=0.010, β=-0.447), sol temporalis (p=0.006, B=-1.433) ve sağ trapez kası BAE değerleri (p=0.047, B=-1.062) ile AFÖ (p=0.047, B=-0.354) ve YAB-7 (p=0.033, B=-0.378) skorlarının servikal fleksör kas enduransını azalttığı görüldü. Sağ temporalis BAE (p=0.004, B=1.461) ve VFA (p=0.031, B=0,382) skorlarının ise servikal fleksör kas enduransını artırdığı belirlendi. Bu çalışma, MTMED tedavisinde yalnızca lokal semptomlara değil, SS, VF ve psikososyal faktörlere de odaklanılmasının gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim was to examine the effects of central sensitization (CS), body awareness (BA) and psychosocial factors on pain, function and cervical muscle endurance in patients with myofascial temporomandibular joint dysfunction (MTMD) and to compare these parameters between individuals with MTMD and healthy controls. The study included 32 MTMED patients and 32 healthy individuals aged 18–65. All participants were evaluated for CS level using the Central Sensitization Inventory (CSI) and the pressure pain thresholds (PPT) measured with an algometer. BA was assessed using the Body Awareness Questionnaire (BAQ), psychosocial factors with the Generalized Anxiety Disorder-7 Test (GAD-7) and the Pain Catastrophizing Scale (PCS). Jaw function was assessed with the Jaw Functional Limitation Scale (JFLS-8) and mandibular range of motion (ROM). Cervical muscle endurance was evaluated with neck flexor/extensor endurance tests. Pain was assessed with the Visual Analog Scale (VAS) in all participants and characteristic pain intensity (CPI) only in the MTMD group. As a result, CSI, GAD-7, PCS, VAS and JFLS-8 scores were higher in the MTMD group than controls, while PPT, cervical endurance and mandibular ROM were lower (p 0.05). CSI, PPT, BAQ, PCS and GAD-7 scores showed no significant effect on CPI and jaw function (p> 0.05). CSI (p = 0.010, β = –0.447), left temporalis (p = 0.006, B = –1.433) and right trapezius PPT values (p = 0.047, B = –1.062), PCS (p = 0.047, B = –0.354) and GAD-7 scores (p = 0.033, B = –0.378) were found to reduce cervical flexor muscle endurance. Right temporalis PPT (p = 0.004, B = 1.461) and BAQ scores (p = 0.031, B = 0.382) were found to increase cervical flexor endurance. This study highlights the necessity of addressing not only local symptoms but also CS, BA and psychosocial factors in the treatment of MTMD.