Sınıf öğretmenleri ve okul yöneticilerinin perspektifinden akran zorbalığı
Peer bullying from the perspective of classroom teachers and school administrators
- Tez No: 953944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Eğitimi, İlkokul, Akran Zorbalığı, Sınıf Öğretmeni, Okul Müdürü, Classroom Education, Primary School, Peer Bullying, Classroom Teacher, School Principal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanın önemli ihtiyaçlarından biri güvenliktir. Zorbalık, bireyin maddi ve manevi varlığını tehdit eden, insanlık tarihi kadar eski bir olgu ve sosyal bir problemdir. Bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor becerilerin gelişiminde önemli roller üstlenen ilkokul, kişilik oluşumundan toplumsal iletişime ve kültür kazanımına kadar birçok fonksiyonun icra edildiği örgün bir eğitim kurumudur. Çocukların aile ortamından ayrı kaldığı ilkokul tecrübesinde karşılaşacağı zorbalık, ruh ve beden sağlığına zarar verebilir, kaygı ve korkularını artırabilir, bireysel ve toplumsal hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu ortamda ve dönemde yaşanabilecek olumsuzluklar bireyde derin ve kalıcı izler oluşturabilir. Akran zorbalığı kavramı özellikle 1980'li yıllardan sonra uluslararası literatürde daha sonraları ulusal düzeyde tartışılmaya başlanmıştır. Günümüzde hangi davranışların akran zorbalığı olduğu, akran zorbalığının türleri, nedenleri, kültür ve bölge özelliklerine göre akran zorbalığı, zorbalık ve mağduriyet için risk faktörleri, akran zorbalığına karşı tutumlar ve zorbalığın sonuçları araştırılmaya devam etmektedir. Konunun öğretmenler ve okul müdürleri açısından değerlendirilmesi, onların akran zorbalığı hakkındaki bilgi, düşünce ve deneyimlerinin incelenmesi, akran zorbalığı ile mücadelede önemli bir etkendir. Bilimsel çalışmalarla öğretmenlerin ve okul müdürlerinin konu hakkındaki bilgi ve farkındalığının artırılması, akran zorbalığının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Çalışmanın temel problemi, ilkokul sınıf öğretmenlerinin ve ilkokul yöneticilerinin akran zorbalığını nasıl algıladığı, bu zorbalığa karşı bilgi, düşünce ve deneyimlerinin neler olduğudur. Bu çalışma, ilkokulda öğretmenlik yapan sınıf öğretmenleri ve okul müdürlerinin akran zorbalığı hakkındaki bilgi, düşünce ve deneyimlerinin betimlenmesini amaçlamaktadır. Bu yönüyle çalışma literatürdeki pek çok çalışmadan ayrılmaktadır. Literatürdeki çalışmalarda genel itibariyle akran zorbalığı konusu, türleri, sıklığı ve farklı değişkenlerle ilişkisi açısından incelenmiştir. Bu çalışmada ise ilkokulda görev yapan eğitimcilerin gözünden akran zorbalığının ve eğitimcilerin akran zorbalığı hakkındaki bilgi birikimlerinin incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi ve olgubilim deseni kullanılan çalışmada araştırma verileri, katılımcılarla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Seçkisiz örneklem ile çalışma grubu oluşturulmuş ve yarı yapılandırılmış görüşme formunda bulunan açık uçlu sorular ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Kocaeli ili Kartepe ilçesindeki ilkokullarda görev yapan öğretmen ve okul müdürleri oluşturmuştur. Çalışma grubunda 4'ü idareci, 14'ü sınıf öğretmeni olmak üzere toplamda 18 katılımcı bulunmaktadır. Katılımcıların 15'i kadın ve 3'ü erkektir. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, katılımcıların mesleki tecrübelerinin yüksek olduğu, akran zorbalığı kavramı hakkında sınırlı bilgilere sahip olduğu, fiziksel ve sözel şiddet özelinde akran zorbalığını tanımladıkları görülmüştür. Ayrıca akran zorbalığının türleri ve kapsamı açısından katılımcıların heterojen bir dağılım ile bilgi sahibi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bazı katılımcıların akran zorbalığı hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığı ve akran zorbalığı ile ilgili eğitim almadıkları görülmüştür. Katılımcılar, akran zorbalığının nedenlerini genel itibariyle aileye bağlamışlardır. Genel olarak katılımcıların tecrübelerinden yola çıkarak akran zorbalığını tanımladıkları ve konu hakkında bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important human needs is security. Bullying is a phenomenon and a social problem as old as human history that threatens the material and moral existence of the individual. Primary school, which plays an important role in the development of cognitive, affective and psycho-motor skills, is a formal educational institution where many functions are performed from personality formation to social communication and cultural acquisition. The bullying that children will encounter in the primary school experience, where they are separated from the family environment, can harm their mental and physical health, increase their anxiety and fears, and negatively affect their individual and social life. Negativities that can be experienced in this environment and period can create deep and permanent scars on the individual. The concept of peer bullying has started to be discussed in the international literature especially after the 1980s and later at the national level. Today, which behaviors constitute peer bullying, types and causes of peer bullying, peer bullying according to cultural and regional characteristics, risk factors for bullying and victimization, attitudes towards peer bullying and the consequences of bullying continue to be researched. Evaluating the issue from the perspective of teachers and school principals, examining their knowledge, thoughts and experiences about peer bullying is an important factor in combating peer bullying. Increasing the knowledge and awareness of teachers and school principals on the subject through scientific studies will help to reduce peer bullying. The main problem of the study is how primary school classroom teachers and primary school administrators perceive peer bullying and what their knowledge, thoughts and experiences are against this bullying. This study aims to describe the knowledge, thoughts and experiences of primary school classroom teachers and school principals about peer bullying. In this respect, the study differs from many studies in the literature. In the studies in the literature, the subject of peer bullying is generally examined in terms of its types, frequency and its relationship with different variables. In this study, peer bullying from the perspective of educators working in primary schools and educators' knowledge about peer bullying were examined. Qualitative research method and phenomenology design were used in the study, and the research data were obtained from semi-structured interviews with the participants. The study group was formed by random sampling and the research was conducted with open-ended questions in the semi-structured interview form. The study group consisted of teachers and school principals working in primary schools in Kartepe district of Kocaeli province. There were 18 participants in the study group, 4 of whom were administrators and 14 of whom were classroom teachers. Fifteen of the participants were female and three were male. When the findings obtained from the research were analyzed, it was seen that the participants had high professional experience, had limited knowledge about the concept of peer bullying, and defined peer bullying in terms of physical and verbal violence. In addition, it was concluded that the participants had heterogeneous knowledge about the types and scope of peer bullying. It was observed that some participants did not have sufficient knowledge about peer bullying and did not receive training on peer bullying. Participants generally attributed the causes of peer bullying to the family. In general, it can be stated that the participants defined peer bullying based on their experiences and had knowledge about the subject.