Tek Taraflı Ses Teli Felci Tedavisinde Non-Selektif Rekürren Larengeal Sinir Reinnervasyonunun Etkinliği: Mediyalizasyon Laringoplasti ile Aritenoid Addüksiyonun Kombine Uygulamasıyla Karşılaştırmalı Bir Retrospektif Çalışma
The Effectiveness of Non-Selective Recurrent Laryngeal Nerve Reinnervation in the Treatment of Unilateral Vocal Cord Paralysis: A Comparative Retrospective Study with Combined Medialization Laryngoplasty and Arytenoid Adduction
- Tez No: 954007
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ASYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Non-selektif laringeal reinnervasyon (NSLR), tek taraflı ses teli felci (UVFP), mediyalizasyon laringoplasti ile birlikte aritenoid addüksiyonu (ML+AA), Non-selective laryngeal reinnervation (NSLR), unilateral vocal cord paralysis (UVFP), medialization laryngoplasty with arytenoid adduction (ML+AA)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Tek taraflı vokal kord paralizisinin cerrahi tedavisinde kullanılan iki farklı yöntemin; Non-selektif laringeal reinnervasyon (NSLR) ve mediyalizasyon laringoplasti ile aritenoid addüksiyon kombinasyonu (ML+AA) tekniklerinin etkinliklerini karşılaştırmak ve bu tekniklerin ses kalitesi üzerindeki klinik sonuçlarını değerlendirmektir. Yöntem: 01.07.2024–01.07.2025 tarihleri arasında tek taraflı ses teli felci nedeniyle ML+AA veya NSLR operasyonu uygulanan hastalara ait veriler geriye dönük olarak incelenmiştir. Preoperatif ve postoperatif 1., 3. ve 6. aylarda yapılan subjektif ve objektif ses değerlendirmeleri ile anket temelli ölçümler esas alınarak, her iki cerrahi yöntemin ses kalitesi üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bulgular: ML+AA grubunda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme yalnızca AVQI ve GRBAS parametrelerinde saptanmıştır. Buna karşın, NSLR grubunda VHI-30, VRQOL, MPT, CAPE-V, Jitter, Shimmer, GRBAS, CPPS/a/ ve AVQI gibi ses kalitesine yönelik değerlendirme ölçütlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler elde edilmiş ve bu değişimlerin etki büyüklüklerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yutma fonksiyonunun değerlendirilmesinde kullanılan EAT-10 anket puanlarında ise her iki grupta da istatiksel anlamlı bir değişim izlenmemiştir. Sonuç: Her iki cerrahi yöntem de tek taraflı ses teli felcinin tedavisinde, uygun hastalarda ses kalitesini iyileştirmektedir. Bununla birlikte, NSLR yönteminin, uygun hasta seçimiyle birlikte normal veya normale yakın ses kalitesine ulaşmada daha güvenilir ve etkili bir seçenek olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Data from patients who underwent ML+AA or NSLR surgery due to unilateral vocal cord paralysis between July 1, 2024, and July 1, 2025, were retrospectively reviewed. Based on subjective and objective voice assessments and questionnaire-based measurements conducted preoperatively and at 1, 3, and 6 months postoperatively, the effects of both surgical methods on voice quality were compared Materials and Methods: Data from patients who underwent ML+AA or NSLR surgery due to unilateral vocal cord paralysis between July 1, 2024, and July 1, 2025, were retrospectively reviewed. Based on subjective and objective voice assessments and questionnaire-based measurements conducted preoperatively and at 1, 3, and 6 months postoperatively, the effects of both surgical methods on voice quality were compared. Results: Statistically significant improvement in the ML+AA group was only observed in the AVQI and GRBAS parameters. In contrast, statistically significant improvements were obtained in the NSLR group in sound quality assessment parameters such as VHI-30, VRQOL, MPT, CAPE-V, Jitter, Shimmer, GRBAS, CPPS/a/, and AVQI, and the effect sizes of these changes were determined to be high. No statistically significant changes were observed in the EAT-10 questionnaire scores used to assess swallowing function in either group. Conclusion: Both surgical methods improve voice quality in appropriate patients with unilateral vocal cord paralysis. However, the NSLR method is considered to be a more reliable and effective option for achieving normal or near-normal voice quality when used in appropriate patients.