Ergenlerde otantiklik ile gelecek beklentileri arasındaki ilişkide ebeveyn özerklik desteğinin düzenleyici rolü
The moderating role of parental autonomy support in the relationship between authenticity and future expectations in adolescents
  1. Tez No: 954008
  2. Yazar: EBRAR NALBANT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE NAZ ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Otantiklik, Gelecek Beklentileri, Ebeveyn Özerklik Desteği, Öz Belirleme Kuramı, Adolescence, Authenticity, Future Expectations, Parental Autonomy Support, Self-Determination Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, ergen bireylerin otantiklik düzeyleri ile gelecek beklentileri arasındaki ilişkide ebeveyn özerklik desteğinin düzenleyici rolü incelenmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Ergenlik dönemi, bireyin kimlik gelişimi, içsel değerleriyle uyumu ve geleceğe yönelik hedef yapılarının şekillendiği kritik bir evredir. Bu bağlamda, otantik benliğin gelişimi ile bireyin gelecek beklentileri arasındaki ilişki, ebeveyn desteği bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'nin çeşitli illerinde öğrenim gören, 12-18 yaş aralığındaki 420 ergenden oluşmaktadır. Veriler çevrim içi ve yüz yüze yöntemlerle toplanmış; katılımcılar Otantiklik Ölçeği, Ergen Gelecek Beklentileri Ölçeği ve Ebeveyn Özerklik Desteği Ölçeği'ni doldurmuştur. Elde edilen veriler SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, otantiklik ile gelecek beklentileri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ebeveyn özerklik desteği her iki değişkenle de ilişkili bulunmuş, ancak düzenleyici etkisi istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Bu sonuçlar, bireyin kendi değerleriyle uyumlu bir yaşam sürmesinin, geleceğe yönelik umutlu ve net hedefler geliştirmesini desteklediğini göstermektedir. Çalışma, Türkiye bağlamında otantiklik, gelecek beklentileri ve ebeveyn desteği kavramlarını bir araya getirerek alan yazına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the moderating role of perceived parental autonomy support in the conducted using a correlational survey model. Adolescence is a critical developmental stage in which individuals experience identity formation, seek alignment with internal values, and construct future-oriented goals. In this context, the study explored the association between authentic self-development and future expectations, considering the influence of parental support. The sample consisted of 420 adolescents aged between 12 and 18, enrolled in various schools across different provinces in Türkiye. Data were collected through both online and face-to-face methods. Participants completed the Authenticity Scale, Adolescent Future Expectations Scale, and Parental Autonomy Support Scale. The data were analyzed using SPSS 25 software. The results revealed a significant and positive relationship between authenticity and future expectations. Parental autonomy support was also positively correlated with both variables; however, its moderating effect was found to be statistically non-significant. These findings suggest that living in alignment with one's values and emotions facilitates the formation of hopeful and clear future goals during adolescence. This study aims to contribute to the literature by integrating the concepts of authenticity, future expectations, and parental support in Türkiye.